Kaupallinen yhteistyö

Sydämen eteisvärinä voi olla vaarallinen salamatkustaja

CardioSignal-älypuhelinsovelluksella voidaan mitata sydäntä säännöllisesti ja havaita eteisvärinä ajoissa. Melkein jokaisen taskusta löytyvällä älypuhelimella mittaus voidaan suorittaa kotona ja siten ennaltaehkäistä vakavia aivoverenkierron häiriöitä vaivattomasti.

Julkaistu 25.10.2019

Eteisvärinä on sydämen yleisin rytmihäiriö, jota esiintyy keskimäärin joka neljännellä aikuisella elinaikanaan. Eteisvärinä on luonteeltaan oikukas – se voi esiintyä toistuvasti kohtauksittain tai jäädä pysyväksi rytmihäiriöksi. ”Eteisvärinä on usein oireeton tai vähäoireinen. Tutkimusten mukaan jopa puolella eteisvärinäkohtaus voi jäädä huomaamatta”, sydänlääkäri Juuso Blomster valottaa.

Eteisvärinän esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Muita merkittäviä riskitekijöitä ovat verenpainetauti, diabetes ja valtimosairaudet sekä epäterveelliset elämäntavat. Koska eteisvärinän riski on elinikäinen, ja iän karttuessa myös muiden riskitekijöiden esiintyvyys lisääntyy, sydämen rytmin seuranta päivittäin olisi järkevää.  ”Haasteelliseksi asian meille ihmisille tekee se, että oireettomana emme koe riskiä omaksi,” Blomster huomauttaa.

Koska eteisvärinän riski on elinkäinen, sydämen rytmin seuranta päivittäin olisi järkevää

Turun yliopiston ja TYKS:n Sydänkeskuksen kattavissa sydämen toimintaan liittyvissä tutkimuksissa on saatu selville, että erilaisilla liikesensoreilla voidaan luotettavasti mitata sydämen toimintaa rinnan päältä [1]. Koska lähes kaikista nykyaikaisista älypuhelimista löytyy tarvittavat sensorit, Blomsterin johtama Precordior Oy kehitti niitä hyödyntävän CardioSignal-sovelluksen eteisvärinän tunnistamiseen. CardioSignal pystyy tunnistamaan eteisvärinän 95% tarkkuudella kliinisten tutkimusten perusteella.

Vaikka eteisvärinä on usein oireeton, on se vaarallinen oireettomanakin. Eteisvärinän johdosta sydämen vasempaan eteiseen voi muodostua verihyytymä, joka liikkeelle lähtiessään voi kulkeutua aivoihin ja tukkia aivovaltimon aiheuttaen aivoverenkiertohäiriön [2,3].

”Puhelimen ja sovelluksen avulla eteisvärinä voidaan havaita vain minuutin mittauksella. Kun havainto on tehty, potilas voi hakeutua ajoissa hoitoon ja näin välttyä vakavimmilta sairastumisilta, kuten aivoifarktilta,” Blomster kommentoi. CardioSignal-sovelluksen avulla voit tarkastaa sydämesi rytmin helposti itse, kuten seuraava CardioSignal-video havainnollistaa.

Precordior Oy voitti alkuvuodesta Health Awards -palkinnon, kun CardioSignal valittiin vuoden parhaaksi terveysinnovaatioksi. Lisäksi CardioSignal-mobiilisovellus on CE IIa -luokan sertifioitu lääkinnällinen laite, eli tuote toimii EU-direktiivien vaatimusten mukaisesti.

Oireettomana emme koe riskiä omaksi

Blomsterille CardioSignal on lähellä sydäntä: ”Jos vakava sairastuminen, kuten jo yksikin aivoverenkierron häiriö voidaan välttää sovelluksemme avulla, on sillä suuri inhimillinen ja yhteiskunnallinen merkitys. Lääkärinä on upeaa ajatella, että voimme nyt auttaa useita ihmisiä kerralla ja tehdä enemmän kuin perinteisesti vastaanotolla tavattaessa yhden ihmisen kerrallaan.” Mobiilisovelluksena CardioSignal voidaan tarjota käyttöön perinteisiä lääkinnällisiä laitteita edullisemmalla hinnalla, jolloin tuote on helpommin jokaisen saatavilla.

CardioSignal-sovelluksen voi hankkia Apple AppStoresta ja Google Play -kaupasta, sekä Avainapteekeista. Voit tehdä 1 kk (9,99 €), 3 kk (24,99 €) tai vuoden (89,99 €) tilauksen suoraan sovelluksesta Applen tai Googlen maksujärjestelmän kautta.

”Yrityksemme tavoite on auttaa ihmisiä edistämään ja hallitsemaan omaa terveyttään, tuntea sydämensä ja samalla lieventää huolta oman sydämen terveydestä. Tämä sovellus antaa siihen taas uudenlaisen mahdollisuuden Tunne sydämesi -teemalla”, Blomster iloitsee.

Applen AppStoresta ja Google Play-kaupasta sekä Avainapteekista saatavan CardioSignal-sovelluksen avulla sydämen eteisvärinä voidaan havaita helposti kotimittauksena.

Lisätietoa löydät osoitteesta www.cardiosignal.com.

 

Lähteet:

  1. Jaakkola J, Jaakkola S, Lahdenoja O, Hurnanen T, Koivisto T, Pänkäälä M, Knuutila T, Kiviniemi TO, Vasankari T, Airaksinen KEJ. Mobile phone detection of atrial fibrillation with mechanocardiography: The MODE-AF Study (Mobile phone detection of atrial fibrillation). Circulation. 2018:137(14):1524-1527.
  2. Jaakkola J, Mustonen P, Kiviniemi T, Hartikainen JE, Palomäki A, Hartikainen P, Nuotio I, Ylitalo A, Airaksinen KE. Stroke as the first manifestation of atrial fibrillation. PLoS One. 2016;11:e0168010. doi: 10.1371/journal.pone.0168010.
  3. Duodecim Terveyskirjasto: Eteisvärinä ja eteislepatus

 

Lue seuraavaksi