Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / 5 vinkkiä rentoutumiseen ja joutenoloon joululomalla

5 vinkkiä rentoutumiseen ja joutenoloon joululomalla

Joululomalla kelpaa olla jouten. Katso Anne Kuusiston vinkit rentoutumiseen ja joutenoloon.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 8.11.2021
Päivitetty 9.11.2021
Kuvitus: Maija Ukko

Älä suorita rentoutumista. Joutilaisuus ei saa muuttua pakonomaiseksi tai ahdistavaksi, sillä sen ideana on juuri se, että irtautuu tavoitteellisuudesta. Kokeile näitä vinkkejä:

Kaikkein tärkeintä on tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan.

Jos esimerkiksi viettää laatuaikaa perheen kanssa, keskity siihen. Jätä digilaitteet syrjään ja ole läsnä tässä hetkessä. Perhe on jatkuvasti muuttuva, ja hetket kiitävät ohi. Nauti tästä vaiheesta ja anna huomiosi olla hetkessä.

Hemmottele itseäsi.

Hoida kehoa ja mieltä hyvältä tuntuvilla tavoilla. Sauno, käy hieronnassa, ehkä avantouinnissa tai kylvyssä. Lue mielenkiintoista kirjaa, tapaa ystäviä, katsele ja aisti luontoa. Liiku ja keskity hengitykseen aina välillä.

Ota torkut.

Päiväunet voivat tehdä ihmeitä keholle ja mielelle. Pienet unet lisäävät valppauttasi, parantavat muistia ja kohottavat mielialaasi. Kaiken lisäksi olosi on todella rentoutunut torkkujen jälkeen.

Leiki lemmikkien ja lasten kanssa.

Eläimillä on taito tuoda ihminen läsnäolon tilaan, koska eläimet ovat aina läsnä tässä hetkessä. Eläimet eivät mieti seuraavaa hetkeä tai mennyttä, ja siksi eläinten kanssa vietetty aika laskee myös tehokkaasti stressitasoja. Lasten kanssa leikkiessä kannattaa antautua hetkelle kykyjensä mukaan ja antaa tilanteen viedä. Hupsutella ja nauraa.

Kyläile ja kohtaa ihmisiä sopivassa määrin, mikä hyvältä tuntuu.

Jos poikkeusajan jälkeen tuntuu mukavalta tavata koko suku ja se on mahdollista, järjestä tapaamisia. Mutta kunnioita myös toisten ihmisten sosiaalista tarvetta. Osa ihmisistä kaipaa enemmän yhdessä oloa ja toiset vähemmän.

 

Lue myös:

Anne Kuusiston artikkeli Joutilaisuuden taito

Osaatko olla jouten?  Osaatko haahuilla, olla tekemättä varsinaisesti mitään? Osalle ihmisistä joutilaisuus on vaikeaa, mutta sitä voi opetella. Hyötyjä on monia.

Lepo (neuvokasperhe.fi)

Lapsiperheen arjessa lepo on tärkeä kulmakivi. Tässä Lepo-osuudessa kannattaa tutustua esimerkiksi erilaisiin rentoutusharjoituksiin ja unihygienian vinkkeihin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi