Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Äiti, tule kotiin!

Äiti, tule kotiin!

Katarina Malmbergin kirja on tarina pienen lapsen surusta, kun hän menettää äitinsä. Kirja on myös tarina äidin surusta, kun hän menettää pienen pojan kuollessaan. Tarina kertoo myös isän ja puolison ja muiden läheisten surusta.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 27.2.2023

Maria kuoli 34-vuotiaana levinneeseen ihosyöpään. Hänen poikansa oli juuri täyttänyt kolme.

Maria toivoi vielä kuolinvuoteellaan, että hänen läheisensä kertoisivat hänen pojalleen, minkälainen ihminen hän oli. Marian toive oli, että hänen poikansa muistaisi hänet ainakin kuvista ja tarinoista.

”Äiti, herää! Äiti, me tultiin!” Marian poika Aleksi hihkui sairaalan ovella, kun hän meni katsomaan kuollutta äitiään heinäkuussa 2019. Lopulta Aleksi tajusi, ettei äiti vastaa.

Tarinat jäävät elämään

Ennen kuolemaansa Maria toivoi, että hänen äitinsä kysyisi Katarina Malmbergilta, kirjoittaisiko Katarina hänen tarinastaan kirjan. Katarina suostui. Marian blogeista, Marian puolison ja vanhempien haastatteluista sekä psykologien haastatteluista syntyi kirja Äiti, tule kotiin!

Kirjassa Katarina käy läpi, kuinka pieni lapsi saattaa käyttäytyä vanhemman kuoleman jälkeen. Kirjassa hän esittelee keinoja, joilla pientä lasta voi auttaa surussa. Kirjassa lapsen surua avaavat lastenpsykiatri ja vaativan erityistason psykoterapeutti.

Katarina Malmberg: Äiti, tule kotiin! Tarina pienen lapsen surusta. Tuuma, 2023

Katarina Malmberg on Helsingin Sanomien toimittaja, joka on työskennellyt vuosia hyvinvointiin, terveyteen ja psykologiaan liittyvien aiheiden parissa. Malmberg on myös kolmen pojan äiti ja leski.

Lue myös:

Kun kuolema pelottaa

Kuolema on olemukseltaan tuntematon, lopullinen, ja jokainen ajattelee siitä omalla tavallaan. Luultavasti useimmat meistä pelkäävät joskus kuolemaa, jollei omaansa, niin rakkaan läheisen. Kuolema saa pelottaa, ja pelkoa on hyvä käsitellä myötätuntoisin, lempein ottein.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi