Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Anu Pensola elää luontoa säästäen

Anu Pensola elää luontoa säästäen

Anu Pensola muokkaa ja korjaa mielellään niin kotiaan, vaatteita kuin huonekalujakin. Lisäksi hän on mukana kiertotalouskeskuksessa, jonka tarkoitus on helpottaa kestävän arjen toteuttamista.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 16.5.2019
Anu Pensolan kevään maalausurakka on loppusilausta vaille valmis.

Huhtikuinen aurinko siivilöityy ikkunan läpi ja muodostaa valon leikin pellavaliinan pintaan Keravan kartanon päärakennuksen yläkerrassa. Aulatilassa kakluuni henkii viileyttä ja vaaleat seinät valoa. Anu Pensola istahtaa pöydän ääreen edes hetkeksi. Selän takana duplot kopisevat lautalattiaa vasten ja puhetulva jatkuu virtanaan. Anun nuorimmainen päätti jättää päiväunet väliin.

Anu Pensolan maalauksissa eläimet ovat saaneet suuren roolin.

Anu Pensolan maalauksissa eläimet ovat saaneet suuren roolin.

Taidetta ja käsitöitä luonnollisista materiaaleista

Keravan kartanon yläkerta tarjoaa Anulle työtilan, jossa leijuu öljyvärien tuoksu. Tänne iltapäiväaurinko ei ulotu. Seiniä peittävät valmiit maalaukset, joissa komeilevat lintuhahmot ja jokunen kettukin. Valmista pitää olla, sillä kuvataiteilijan näyttelyt avautuvat toukokuun alussa sekä Järvenpään taidetalolla että Moision kartanossa Kouvolan Elimäellä.

Kouvolaan Anu on tehnyt maalauksia ja puuveistoksia, Järvenpäähän maalauksia ja huopahahmoja.

– Näyttelyiden kokoaminen on vaatinut pitkiä päiviä, Anu kertoo urakasta.

– Maalaan vain, kun ei ole mitään häiriötekijöitä. Maalaan ja syön pussinuudelia.

Maalannut Anu on aina, mutta taidemaalarin ammattiin hän valmistui puolitoista vuotta sitten. Ideoita taiteilijalla ja käsityöläisellä riittää ja riittäisi kuulemma muutamalle muullekin käsiparille.

– En ehdi toteuttaa kaikki ideoita, todellakaan, vaikka intoa riittäisi, Anu toteaa.

Anu Pensola

Anu Pensola maalaa nykyään öljyväreillä, koska akryylivärit sisältävät muovia. Taustalla näyttelyihin tulevia maalauksia.

Luonnonmukaisuus ja eettisyys edellä

Kun yläkerran ikkunasta kurkkaa, avautuu näkymä Keravan jokilaaksossa sijaitsevan kartanon maille. Vielä piha näyttää autiolta, mutta kesäkuu tuo pihalle vilskettä.

Kanit, lampaat ja kanat asuvat talvikauden Pensoloiden kotitilalla Sipoon Paippisissa. Jo toukokuun lopulla osa kotieläimistä pääsee Keravan kartanon pihapiiriin, jossa Anu vetää kesäaikaan Green care -toimintaa lapsille ja nuorille. Anu kertoo, että kesällä lapset tutustuvat eläimiin, tekevät luonto- ja taideprojekteja ja käyttävät luonnonmateriaaleja hyväksi.

– Toivon hyvää ilmaa, että saadaan olla ulkona ja tehdä taideprojekteja, Anu kertoo kesän odotuksista.

Järvenpään taidetalon näyttelyyn Anu Pensola on tehnyt huopahahmoja

Järvenpään taidetalon näyttelyyn Anu Pensola on tehnyt huopahahmoja, joiden korkeus on noin 40 senttimetriä. – Yhden hahmon tekemiseen menee noin viikko, Anu kertoo.

Väriä luonnosta

Luonto- ja taideprojektien lisäksi Anu värjää kasveilla lankaa omien lampaiden villasta. Hän vetää myös kasvivärjäyskursseja, jotka hän pitää kotitilallaan Sipoossa.

– Värjääminen ei ole vaikeaa, Anu vakuuttaa. – Täytyy vain sietää sitä, ettei etukäteen tiedä, mitä värejä syntyy.

Kesän alku sopii värjäykseen parhaiten, sillä silloin kukkii lupiini. Myös koiranputki ja saniainen soveltuvat värjäykseen, Anu selvittää.

Vielä pihamaa uinuu keväässä. Kesäkuun alussa puput, lampaat ja kanat tuovat vierailijoiden lisäksi pihaan elämää.

Vielä Keravan kartanon pihamaa uinuu keväässä. Kesäkuun alussa puput, lampaat ja kanat tuovat vierailijoiden lisäksi pihaan elämää.

Kiertotalous suuremman yleisön tietoisuuteen

Anun lisäksi Keravan kartanolla työskentelee useampi luonnonmukaisuudesta kiinnostunut. Kartanon omistaa Keravan kaupunki, ja Kiertotalouskeskus Jalotus ry on ollut tiloissa vuokralla vuoden 2018 alusta lähtien.

– Täällä toimitaan luonnonmukaisuus ja eettisyys edellä, Anu kertoo Jalotuksen toiminnasta.

Jalotus on kestävän elämän yhteisö, jossa palvelu- ja toimintavalikoima keskittyy korjaamisen, vaihtamisen ja omavaraisuusaihepiirien ympärille. Kesäaikan kartanolla vieraileva saa nauttia kahvilan palveluista. Lisäksi kartanolla voi kokeilla esimerkiksi ikkunoiden tai polkupyörän kunnostusta tai voi tutustua kompostointiin.

Toimintaa arvostetaan ja siksi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Keravan kaupunki tukivat Jalotuksen toimintaa vuonna 2018.

– Nyt olemme omillamme, Anu kertoo. – Pyrimme auttamaan ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita ympäristöasioista ja kierrättämisestä.

Keravan kartano

Keravan kartano oli lähes 20 vuotta tyhjillään, kunnes vuonna 2016 Anna Evilä aloitti siellä kahvilatoiminnan. – Jalotus toimii täällä jo toista kesää, Anu Pensola kertoo.

Uusiokäyttö kunniaan

Uusiokäyttö on kiinnostanut Anua jo teinistä lähtien. Hän on tuunannut huonekaluja ja käynyt kirpputoreilla.

– Olen syntynyt tyytymättömien silmien alla, koska tuunaan lähes aina kaiken, Anu sanoo.
– Ostan 90 prosenttisesti vaatteet kirpparilta.

Anu yrittää välttää kemikaaleja, koska käytetyissä vaatteissa niitä on vähemmän.

– Samat kamat saa hetken päästä kirppikseltä, jotka ovat nyt sesonkimyynnissä, Anu toteaa.

Ostoksissa kannattaa kuitenkin olla huolellinen.

– Ei kannata ostaa mitä tahansa, vaan ostaa laadukkaita materiaaleja. Villa on ehdoton lempimateriaalini, sitten pellava ja puuvilla.

Kun vieras hämmästelee yrittäjän intoa tehdä kaikkea, Anu vastaa: – En pysty keskittymään vain yhteen hommaan. Kesällä olen koko päivän ulkona, teen taidetta ja pidän kursseja, nautin siitä.

Anu Pensola teki yhdessä Jenna Seppäsen kanssa Nikoi-räsynuken. Nikolai haastoi tekijät, sillä räsynuken pituus on 192 senttimetriä. Lisäksi nuken pitää kestää siirtelyä paikasta toiseen, koska Nikolai lähtee erilaisiin tapahtumiin Sinebrychoffin 200-vuotisjuhlakiertueella. Räsynuken rakennesuunnitelma koristaa nyt Keravan kartanon rappukäytävää.

Anu Pensola teki yhdessä Jenna Seppäsen kanssa Nikoi-räsynuken. Nikolai haastoi tekijät, sillä räsynuken pituus on 192 senttimetriä. Lisäksi nuken pitää kestää siirtelyä paikasta toiseen, koska Nikolai lähtee erilaisiin tapahtumiin Sinebrychoffin 200-vuotisjuhlakiertueella. Räsynuken rakennesuunnitelma koristaa nyt Keravan kartanon rappukäytävää.

 

Anu Pensola
kuvataiteilija, kuvantekijä, kuvittaja ja taidekäsityöläinen
asuu Luontotila Rönnissä Sipoossa
Kesän näyttelyt:
Luonnonvoimat, Järvenpään taidetalo 2.5.–2.6.2019
Moision taidekesän yksi taiteilijoista. Moision taide- ja pitokartano, Elimäki, Kouvola 5.5.–31.8.2019
Galleria Alli, Kerava 20.8.–1.9.2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi