Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Leena Raussi inspiroituu hortensioista ja omenankukista

Leena Raussi inspiroituu hortensioista ja omenankukista

Taidemaalari Leena Raussi rakastaa kukkia ja se näkyy hänen akryylimaalauksissaan. Koronaepidemian aika ei häntä lannistanut.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 15.6.2020
Leena Raussi.

Leena Raussi nauraa, kun hän kiipeää portaita ylös. Sateen jäljiltä kosteat lupiinit ja koivunoksat täyttävät koko sylin. Leena oli varma, että maljakossa omenapuun oksat ovat jo kuihtuneet. Päinvastoin. Lasipytyssä kukat näyttävät siltä kuin odottaisivat kimalaisen pujahtavan avonaisesta ikkunasta. Tuoreet kukat tuovat luonnon sisälle.

Taidekahvila Piika ja Renki Elimäellä tarjoaa oivan taidenäyttelymiljöön.

Ylisen lautalattia natisee, kun vieraat kiertävät ja tutustuvat Leenan maalauksiin. Hirsiseinät huokuvat historiaa kun taas Leenan kukkamaalaukset modernia raikkautta. Leveät siveltimenjäljet piirtävät laajoja terälehtiä, jotka sulautuvat taustaansa. Yhdessä taulussa omenapuun kukat peittävät kankaan, toisessa hortensiat. Iiristen sinisyys kiinnittää katseet.

Yksityiskohta Iirikset-taulusta.

Yksityiskohta Iirikset-taulusta.

Puutarha innostaa

Kukkaset ovat olleet Leena Raussille aina tärkeitä. Pionit ja liljat ovat ehkä lempikukkia, hän pohtii. Innostus kukkiin lähtee puutarhasta.

– Pidän todella kukkasista ja haluan kauneutta ympärilleni. Minulla on suuri kauneuden tarve, sillä saan kauneudesta henkistä hyvinvointia ja tulen onnelliseksi.

Leenalle maalausideat tulevat nopeasti, ja hän ryhtyy heti työhön.

– Tunnen jatkuvaa maalaamisen paloa ja näyttää siltä, että tämä vain lisääntyy.

Kun kesäkuu näyttely valmistui Piian ja Rengin yläkertaan, tuli vielä näyttelyn tuoma hulina: ihmiset kyselevät kaikkea ja Leena on ollut näyttelypaikalla tavattavissa jonkin verran. Lisäksi taiteilija valmistelee elokuun loppuun kestävää ryhmänäyttelyä Puolakan talomuseolle Kouvolaan

– Olen selvästi ylikierroksilla ja yöunet ovat aika lyhyet

Pihlajanmarjat. Koko 100x100 cm.

Pihlajanmarjat. Koko 100×100 cm.

 

Vaatetusalalta taiteilijaksi

Leena Raussi on maalannut lähes kolmekymmentä vuotta, ensin akvarelleja 20 vuotta ja nykyisin isoja akryylimaalauksia. Ennen maalausinnostusta Leena työskenteli vaatetusalan ammattilaisena.

Leena käy innokkaasti maalauskursseja ja ollut mukana taideseurojen yhdistystoiminnoissa. Hän maalaa lähes joka päivä ja haluaa kehittää omaa kädenjälkeään.

Hän ei halua matkia ketään.

– Minusta tuntuu, että olen syntynyt tähän. Ihan paras perintö vanhemmiltani.

Onpa Leenan maalauksia ollut näytillä Italiassakin.

– Vuonna 2017 maalaukseni olivat Italiassa kahdeksan kuukauden ajan neljässä eri näyttelyssä, biennaalissa Toscanassa ja kolmessa galleriassa Firenzessä.

Oma maalausmaailma

Vaikka koronavirus levisi pandemiaksi, se ei lannistanut Leena Raussia. Hän uppoutui omaan maalausmaailmaansa. Se Leenaa suretti, ettei hän päässyt tapaamaan lastenlapsiaan.

Kevät tuntui muuten hänestä hyvältä, vaikka tytär Emmikaisa on lääkäri ja työskenteli koronapäivystäjänä Sipoossa. Leenan vävy taas työskentelee Helsingin yliopistollisessa sairaalassa keuhkolääkärinä koronaosastolla.

– Tiedon puutetta ei ollut, Leena kertoo.

Nyt Leena ajattelee, ettei tulevaisuus pelota, koska hän saa tehdä sitä mitä rakastaa.

Maalaamisesta turvaa

Leena Raussi kokee, että maalaaminen on tuonut hänelle paljon hyvää ja tasapainoa elämään.

Miestään Leena kiittelee, joka on jaksanut olla kriitikkona ja kestänyt kaikki taiteilijan mielen ailahtelut.

– Perheeni on kyllä saanut yliannostuksen taiteesta.

Siitä Leena on huolissaan, että kouluissa panostettaisiin taideaineiden opiskeluun ja tunteja ei enää vähennettäisi.

– Koen, että ihmisellä pitää olla juuri näitä luovuuteen liittyviä asioita, joista saa apua kriisitilanteissa ja jotka auttavat paranemisessa. Oppia näkemään se kaikki kaunis, mitä ympärillä on.

 

Leena Raussi

Lue myös:

Tankotanssi palautti Anne-Marie Kainulaisen elämänilon

Hymyä ja hyvinvointia värikkäästä sisustuksesta

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi