Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Ota teknologia avuksi retkeilyyn

Ota teknologia avuksi retkeilyyn

Vaikka luontoon mennäänkin usein irtautumaan teknologian täyteisestä arjesta, teknologiaa ja älypuhelimia voi myös hyödyntää retkeilyssä. Nappaa tästä retkeilyvinkit talteen.

Anna Kara, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 18.8.2021
Kuva: GettyImages

Aloita retkeily netistä, sillä verkko on täynnä retkipaikka­vinkkejä. Oletko tutustunut esimerkiksi luontoon.fi tai retkipaikka.fi-verkkosivustoihin? Näistä löydät kattavasti retkeilyvinkkejä ympäri Suomen. Kohteita voi etsiä muun muassa maakunta- tai kansallispuistokohtaisesti tai esteettömyyttä silmällä pitäen.

Erilaiset retket vaativat erilaisia varusteita. Onneksi verkko on täynnä retkeilytavaravuokraamoja, joten kaikkea ei tarvitse itse omistaa. Esimerkiksi Suomen latu vuokraa retkeilytarvikkeita, mutta vuokrauspalveluja tarjoavat lukuisat muutkin tahot.

Reittien suunnitteluun tai karttojen seilailuun löydät apuja retkikartta.fi:stä tai puhelimeen voit ladata sovellukset Gaia gps tai Karttaselain.

Retkeille turvallisesti ja luontoa kunnioittaen

Olemme luonnossa vieraina. Ennen retkelle lähtöä tutustu, miten liikut vastuullisesti luonnossa. ”Retkietiketti” löytyy esimerkiksi luontoon.fi-sivuilta.Retkellä ja luonnossa voi sattua yhtä ja toista. Lataa hätäkeskuksen virallinen 112-appi puhelimeen. Kun soitat sovelluksen kautta, soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

Mikä kasvi tämä onkaan? Entä tuo eläin? Netistä ja puhelimen sovelluksista löytyy apua lajien tunnistamiseen. Kokeile esimerkiksi verkkosivua lajit.fi tai lataa appi Seek by iNaturalist tai PlantSnap.

Retkeilyvinkit: Kolmen pullon taktiikalla

Pakkaa reppuun kolme pulloa ja retkieväät ovat valmiit.

  1. Onko ruokatermokset tuttuja? Termospulloa isompi ruokatermos pitää keitot ja padat lämpiminä.
  2. Termoskahvit, -teet tai -kaakao, pala suklaata tai muutama keksi. Nautiskeluhetki on valmis.
  3. Vesipullo. Ota matkalle aina mukaan vettä. Juomapulloksi kelpaa vaikka limsapullo, mutta hyvä juomapullo pitää veden viileänä.

Lue myös nämä retkeilyvinkit:

Eväillä puhtia retkeilyyn. Retkeilyn kohokohta on eväshetki luonnon helmassa. Ulkona syöminen voi olla myös retken päätarkoitus. Raitis ilma herättää ruokahalun ja antaa lisämaustetta ruokaan. Lyhyelle retkelle riittää, että mukana on juotavaa. Pitemmälle reissulle kannattaakin jo panostaa kunnon eväisiin.

Sydänmerkin ruokaohjeet auttavat retkieväiden suunnittelussa. (sydanmerkki.fi)

Sipoonkorpi – kansallispuisto pääkaupunkiseudun kupeessa

Tiilikkajärven kansallispuisto – retkeilijälle tarjolla soiden valtakuntaa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi