Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Härkätien sydänyhdistys loikkasi digiaikaan

Härkätien sydänyhdistys loikkasi digiaikaan

Kun koronavirus lähti leviämään, Härkätien sydänyhdistyksen aktiivit ryhtyivät toimeen. Nyt jäsenet osallistuvat etänä yhteiseen jumppaan, keskustelukerhoon ja opettelevat digitaitoja.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 21.4.2020

Härkätien sydänyhdistys haluaa innostaa jäseniään mukaan toimintaan jatkossakin. Kun jokaviikkoiset lähitapaamiset peruttiin, yhdistysaktiivit päättivät toimia. Opintokeskus Siviksestä löytyi taloudellista kannustusta etätapaamisten järjestämiseen.

Nyt Liedossa, Marttilassa ja Koskella toimiva yhdistys kerää väkeä etäkerhoihin.

Härkätien sydänyhdistys järjestää jumppaa ja kasvattaa digitaitoja Skypen välityksellä

Härkätien sydänyhdistyksen liikuntavastaava Yrjö Nuutinen on vetänyt maanantaisin Marttilassa ja Riitta Lahti Koskella Tl. Kävijöitä on ollut yhteensä kahdestakymmenestäviidestä yli kolmeenkymmeneen. Lisäksi Nuutinen on vetänyt Liedossa kuntosaliliikunnan ohessa tanssituolijumppaa.

Lahti ryhtyi Kosken Tl liikuntakerhon vetäjäksi, koska Mariitta Vaara Varsinais-Suomen sydänpiiristä ehdotti. Lahti jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle. Lisäksi hän on osallistunut usealle liikunnan vertaisohjaajan kurssille.

– Olin kiinnostunut liikunnasta ja katsoin sen tarpeelliseksi itselleni ja ikäisilleni. Siitä alkoi minun liikunnan vertaisohjaajan tehtävät Koskella.

Ennen eristystä liikuntakerhoihin osallistui noin kolmasosa jäsenistä. Sitten kaikki tapahtumat jouduttiin peruuttamaan.

– Puheenjohtajamme Matti Qvistin ideoimana tuolijumppa toteutetaan maanantaisin Skypen kautta, koska koronaepidemian vuoksi emme voi kokoontua liikuntakerhona, Nuutinen kertoo.

Kerhoissa on reaaliaikainen näköyhteys vetäjän ja ryhmäläisten välillä.

Nuutinen kertoo, että tuolijumppaan osallistuneet ovat tykänneet Skypen kautta ohjauksesta. Liikuntakerho jatkuu toukokuun alkupuolelle saakka. Kesätauon jälkeen jatketaan, Nuutinen lupaa.

– Jos koronavirusepidemia mahdollistaa, jatkamme kerhossa paikallisesti, muutoin jatkamme Skypen kautta.

Matti Qvist on vetänyt digikerhoja vuoden 2015 alusta lähtien. Alussa kerhot olivat ATK-kerhoja, joiden pyrkimys oli lisätä tietokoneen käyttötaitoa yhdistyksen hallituksen jäsenille. Kevään 2017 aikana Qvist lisäsi jäsenten digitietoutta sähköpostitiedotteilla. Parin vuoden kuluttua liikuntakerhossa ilmeni, että digitiedoille on lisääntyvässä määrin tarvetta. ATK-kerhon nimi muuttui digikerhoksi. Ryhmäläiset kokoontuivat ensimmäisen kerran Skype-ohjelman kautta maaliskuun 19. päivänä.

– Digikerhon osallistujat haluavat apua tai auttaa digiasioissa, Qvist kertoo.

Digikerhossa osallistujat tutustuvat Skype-ohjelman asennukseen ja käyttöön sekä verkkoselaimiin, verkkosivujen ikkunoihin ja selattaviin kohteisiin. Kerhon vetäjä kertoo osallistujille myös tiedon fyysisen ja loogisen sijainnin merkityksestä sekä kansiorakenteista ja tiedon tallentamisesta. Tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa on myös ohjelmassa.

Härkätien sydänyhdistys Skype-yhteydessä

Härkätien sydänyhdistyksen liikuntakerho kookoontui Skypen välityksellä. Kuva: Matti Qvist

Keskustelukerhoon mukaan WhatsAppin välityksellä

Yksinäisyys tahtoo vaivata, kun ihmiset pysyvät kodeissaan. Ulla Niemelällä on tähän lääke: hän vetää keskustelukerhoja WhatAppin välityksellä.

– Kuntosali on osittain korvattu maanantaisen Skypen kautta toteutettuna tuolijumppana, mutta keskustelut ystävien kanssa voimme tehdä tiistaisin WhatsAppin välityksellä.

Jos keskusteluun osallistujia on yli neljä henkilöä, on siirryttävä Skypen käyttöön. Keskustelu käy vilkkaasti ja kahvikupposetkin on juotu yhdessä virtuaalisesti. Niemelä kertoo, että kaikki keskusteluun osallistuneet ovat olleet tosi tyytyväisiä.

– Toivottavasti pian voimme tavata taas livenä.

Ahkeralla tiedottamisella jäsenille tietoa

Tieto etäkerhoista lähti Kilta-ohjelmasta poimituille sähköpostia käyttäville jäsenille. Lisäksi tieto kerhoista löytyy Härkätien sydänyhdistyksen nettisivun tapahtumakalenterista. Viime vuonna lietolaisille jäsenille lähti tietoa myös tekstiviestinä.

– Jatkossakin tiedotus hoituu puhelimen tekstiviestillä ja kotisivun uutisella etäkerhojen toiminnasta, Qvist kertoo. – Osallistumiskutsut kohdennetaan sähköpostin käyttäjille, koska heillä saattaa olla Skype asennettuna tai on mahdollista asentaa.

Parhaiten mukaan pääsee ilmoittautumalla kerhon vetäjälle.

– Skype-yhteys ja WhatApp vastaavat lähes kasvokkain kohtaamista. Etäkerholaiset haluava säilyttää sydänyhdistyksessä syntyneet sosiaaliset kontaktit, Matti Qvist kiteyttää.

 

Härkätien Sydänyhdistys Ry perustettiin vuonna 1976 Hämeen Härkätien varren kuntiin. Yhdistys toimii Varsinais-Suomen sydänpiirin alueella.
Tule mukaan toimintaan: Liikuntakerho kokoontuu Skypen avulla maanantaisin 30.3. alkaen klo 14.00. Keväinen keskustelukerho kokoontuu WhatsAppissa tiistaisin 31.3.alkaen klo 13.00. Digikerho jatkaa kokoontumisia Skypen avulla torstaisin klo 13.30.

Tutustu myös uudistuneen Yhdistyspalvelun osioon Toimintaideoita yhdistyksille ja piireille.

Lue myös:

Kiitollinen, sydänjuuria myöten

Sydän Chatissa jaettu huoli on helpompi kantaa

Kun pelko muutti olkapäälle

Vertainen ymmärtää toista sairastunutta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi