Hyppää sisältöön

Sydän Chatissa jaettu huoli on helpompi kantaa

Maailmalla leviävän koronaviruksen vuoksi elämme poikkeuksellisia aikoja. Tilanne aiheuttaa suurta huolta erityisesti sydänsairastuneille. Mielessä liikkuu monia kysymyksiä.

Susanna Lehtimäki
Julkaistu 1.4.2020

Verkkovertaistukihenkilöt ja heidän kauttaan vertaistuen tarjoaminen on sydänyhteisön ydintoimintaa. Tässä tilanteessa tuen merkitys korostuu entisestään. Vaikka fyysisiä lähikontakteja riskiryhmiin pitää nyt välttää, jotain kuitenkin voimme tehdä.

Verkossa järjestettävä Sydän Chat on Sydänliiton digitaalinen vertaistuen muoto, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen sydänsairauksia sairastavia jakamaan kokemuksiaan, antamaan ja saamaan vertaistukea reaaliajassa olinpaikasta riippumatta, vaikka kotisohvalta.

Ohjatut teemakeskustelut

Sydän Chatissa on aina ennalta määritelty teema, jonka ympärillä keskustelua käydään. Koronavirusepidemian aikana Sydänliitto on
lisännyt Sydän Chattien määrää tarpeen mukaan järjestettäväksi jopa päivittäin. Erityisesti Sydänpotilas, oletko huolissasi koronaviruksesta? -aiheeseen liittyvät chatit ovat osoittautuneet suosituiksi vertaistuen kohtaamispaikoiksi.

Sydän Chat -keskustelua ohjaavat Sydänliiton vapaaehtoiset, koulutetut verkkovertaistukihenkilöt. Mukana chatissa voi lisäksi olla tukihenkilöiden apuna myös Sydänliiton työntekijöitä tai muita asiantuntijoita, kuten nyt esimerkiksi koronavirusepidemian aikana on usein ollut.

Vaikka Sydän Chat on kanava nimenomaan vertaistuen välitykseen, moni osallistuja tulee hakemaan chatistä vastausta ainoastaan johonkin tiettyyn kysymykseen, ja vastauksen saatuaan saattaa poistua chatistä. Sydän Chateissa pystytään välittämään osallistujille luotettavaa tietoa ja jakamaan sopivia linkkejä lisätiedon lähteille esimerkiksi Sydänliiton verkkosivuille.

Jakamalla huoli helpottuu

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti verkkovertaistukihenkilöt eivätkä chatin asiantuntijatkaan pysty antamaan valmiita vastauksia. Kuten esimerkiksi monen sydänsairastuneen mieltä askarruttavaan kysymykseen omasta riskistä sairastua. Kenenkään sydänsairastuneen osalta ei chateissa pystytä tätä yksilöllistä riskiä arvioimaan, koska tilanne luonnollisesti vaihtelee samankin diagnoosin ja sairauden osalta eri henkilöiden välillä. Yksilöllisen riskin arvio on lääkärin tehtävä.

Vaikka vastauksia ei olisikaan antaa, chatissa on kuitenkin mahdollista jakaa kysymyksiin liittyvät huolet, kuulla muiden vinkkejä ja keskustella niistä yhdessä. Monet osallistujat ovat olleet helpottuneita huomatessaan, että huolet tuntuvat yhteisiltä, eikä ajatusten kanssa tarvitse olla yksin. Jaettu huoli on aina helpompi kantaa. Lisäksi chateissa on pyritty ohjaamaan osallistujia suuntaamaan ajatukset välillä myönteisiin asioihin ja tekemiseen, jolloin huolille jää vähemmän tilaa.

 

Löydät Sydän Chatin Tukinetin verkkosivuilta, jonne tulevien chattien ajankohdat ja teemat päivitetään. Kun chat on käynnissä, pääset mukaan klikkaamalla Sydän Chatin otsikkoa ja Liity tähän ryhmächattiin. Koronavirusepidemian aikana Sydänliitto on lisännyt Sydän Chattien määrää.

 

Lue myös Anne Kuusiston artikkeli Tunnista omat vahvuudet

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset