Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Hengähdystauko kartanomiljöössä

Hengähdystauko kartanomiljöössä

Pyhäniemen kartanon kesänäyttelyssä teknologia näkyy ja kutsuu vierasta osallistumaan. Osa teoksista saa pysähtymään, ainakin hetkeksi.

Tiina Eloranta, Emilia Eloranta
Julkaistu 30.7.2018
Päivitetty 22.1.2020
Bonk: The Sentinel, 1959. Kuva: Emilia Eloranta

Heinäkuiset auringonsäteet pyrkivät sisään, mutta hollolalainen Pyhäniemen kartano on hämärän tunelman vallassa. Bonk’n eriskummalliset tekniset vempaimet kuin kuuluvat tummanpuhuvien huoneiden sisutukseen. Bonk-yhtiön tuotantoa on esillä 1900-luvun alun koneista uusimpiin laitteisiin, kertoo näyttelyn kuraattori Riikka Latva-Somppi Pyhäniemi 2018 -julkaisun tervehdyksessä.

Entinen akronomin huone tarjoaa Bonkin teoksille tyylikkään näyttelytilan

Entinen akronomin huone tarjoaa Bonkin teoksille tyylikkään näyttelytilan. Kuva: Emilia Eloranta

Kun portaat kipuaa yläkertaan, vieras kohtaa kiiltävästä teräksestä muotoillun ihmishahmon. Terminaattorit on luotu kiikkumaan, ihmisiä ei ole luotu on Antti Immosen teos, jossa teräksestä muotoiltu hahmo kiikkuu keinulaudalla. Teoksen toisessa päässä liikkuu sudenkorennon siipi. Sähkömoottori tuo tilaan ääntä.

 Satu-Minna Suorajärvi: Putoaminen.


Satu-Minna Suorajärvi: Putoaminen. 3D-tuloste PLA-muoviin. Kuva: Emilia Eloranta

Yläkerrassa valo ja teokset leikittelevät. Huoneesta toiseen vaihtuu uusi kuvataiteellinen maailma, joista Ninni Luhtasaaren keraamiset suihkulähteet viihdyttävät. Hikisessä tyypissä vesi lorisee kainaloista, Flunssassa nenästä. Yksi huone vie vieraan kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärven maailmaan. Teosten lähtökohta on usein ihmishahmo, jonka vaihtuvat ääriviivat muodostavat hahmosta uuden ihmishahmon.

Seinällä Markku Arantilan vesiväriteoksia ja edessä Laura Pehkosen käsinrakennettua keramiikkaa.

Seinällä Markku Arantilan vesiväriteoksia ja edessä Laura Pehkosen käsinrakennettua keramiikkaa. Kuva: Emilia Eloranta

Pyhäniemen kartano on täyttynyt taiteesta. Päärakennuksen lisäksi teoksia on esillä myös Kavaljeeri-rakennuksessa ja jääkellarissa. Jääkellarin hämyyn ovat päässeet Mammu ja Pasi Rauhalan neljä teosta.

Ninni Luhtasaari: Flunssa, 2015.

Ninni Luhtasaari: Flunssa, 2015. Kuva: Emilia Eloranta

Pyhäniemi 2018 -kuvataidenäyttelyyn osallistuvat teoksillaan myös Jan Andérzen, Markku Arantila, Susanna Autio, Petri Eskelinen, Anna Estarriola, Anu Halmesmaa, Inka Kivalo, Matias Liimatainen, Sanna Majander, Anne Meskanen-Barman, Saana Murtti, Laura Pehkonen, Jyrki Poussu, Eeva-Liisa Puhakka, Toni-Petri Ruotsalainen, Johanna Rytkölä ja Hanna Holma.

Kuvataidenäyttely on avoinna 30.6.-12.8.2018 klo 11–18, tiistaista sunnuntaihin, maanantaisin suljettu.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi