Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Hengästyttää!

Hengästyttää!

Ihmisen hengitys on normaalisti tiedostamatonta ja automaattista. Hengästyminen ja hengenahdistus eli dyspnea tarkoittaa tuntemusta, jossa olemme tulleet tietoisiksi siitä, että hengitys vaatii ponnistelua.

Sari Mikkola
Julkaistu 8.2.2017
Päivitetty 17.9.2020

Anssi Sovijärven kirja Miksi hengästyn? on ensimmäinen aiheesta kirjoitettu yleistajuinen tutkittuun tietoon perustuva suomenkielinen teos. Se soveltuu niin alan ammattilaisille kuin henkilöille, jotka kokevat haittaavaa hengästymistä jokapäiväisessä elämässään.

Professori Anssi Sovijärvi on lääketieteen ja kirurgian tohtori ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri. Hän on perustanut Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kliinisen fysiologian laboratorion ja toiminut 30 vuotta sen johtavana ylilääkärinä. Lukuisien muiden saavutustensa ja tieteellisten artikkeleiden lisäksi hän on panostanut kansanterveystyöhön ja toimii asiantuntijana ja luottamushenkilönä mm. Sydänliitossa.

Äkillinen hengenahdistus on eräs tavallisimmista oireista, joka aiheuttaa potilaan tuomisen sairaalaan. Sovijärvi kuvaa selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminnan ja sen, mistä hengästymisessä ja hengenahdistuksessa on kyse. Hän kertoo, mitkä tekijät lisäävät oireita ja miten niitä voi helpottaa. Kirja antaa vastauksia siihen, miten vähäinen liikunta, lihavuus, sydän- ja keuhkosairaudet vaikuttavat liian nopeaan hengästymiseen ja rasitushengenahdistukseen. Lukeminen herättää myös huomaamaan liikuntaharjoittelun ja hoitotoimenpiteiden vaikutukset ja sen miten ihminen itse voi toiminnallaan ehkäistä hengästymistä.

Anssi Sovijärvi, Miksi hengästyn? Duodecim, 2017.

Sari Mikkola

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi