Hypistelymuhvi tuo iloa sekä tekijälle että saajalle
Käsityöharrastajat ovat innostuneet muistisairaiden aisteja stimuloivista hypistelymuhveista.
Hypistelymuhveista on kasvanut lyhyessä ajassa hyödyllinen ja ilahduttava käsityötrendi. Alun perin englantilainen idea, twiddle muff, on suomentunut hypistelymuhviksi, jonka suojiin kädet on helppo sujauttaa. Muhvien on tarkoitus antaa näperrettävää erityisesti muistisairaiden levottomille käsille.
– Suosio on yllättänyt positiivisesti. Onhan tämä hieno kaksisuuntainen ilmiö, kätevä ja vaivaton tapa tehdä hyvää. Moni ei pysty nykyään sitoutumaan aina tiettyyn aikaan tehtävään vapaaehtoistyöhön, Suomeen idean kotiuttanut Sari Suvanto miettii.
Joensuulaiselle kulttuurisihteerille käsityöt ovat elämäntapa, jota ilman tuntee itsensä suorastaan vähän kipeäksi. Viime keväänä twiddle muff -nimi herätti englantilaisella nettisivustolla Suvannon kiinnostuksen. Tarkempi tutustuminen selvitti, että kyse oli helposta, monien mahdollisuuksien käsityöstä, josta olisi apua esimerkiksi muistisairaille.
Alkuperäisen ohje oli kehitetty Englannissa, jossa muhveja oli neulottu sairaalaosastoille. Yksinkertainen tapa tehdä hyvää ihastutti, mutta idea tuntui olevan Suomessa vielä tuntematon.
Suvanto neuloi muutaman muhvin lähes saman tien ja vei päivätyönsä verkostojen kautta ideaa eteenpäin. Siitä innostuttiin nopeasti siinä määrin, että Joensuun kaupunki lanseerasi muhvit yhdessä eri vapaaehtoistoimijoiden kanssa huhtikuussa.
Idean haltijakummi on kuullut, että konkreettisimmillaan muistisairas on muhvien avulla välttynyt repimästä ihoaan rikki. Eräs muhvi on päätynyt jopa avuksi teho-osastolle. Muhveista on valmisteilla myös opinnäytetyö.
– Hypistelymuhvivillitys näyttää levinneen koko Suomeen. Niitä on varmaan jo valmiina tuhansia. Mikä vielä erityisen hienoa, tekijät keksivät koko ajan uusia kohderyhmiä.
Helppoa ja uniikkia
Hypistelymuhvi voi olla kudottu, ommeltu, virkattu tai huovitettu. Se voi kätkeä sisälleen erilaisia kosketeltavia stimulantteja: tupsuja, helmiä ja palloja, virkattuja spiraaleja – mitä käsityönharrastajat ikinä ideoivatkaan.
Pelkkä ulkoasukin voi olla inspiroiva ja aktivoiva, sillä persoonallisimmat muhvit on väkerretty eläinhahmoiksi. Yksi Suvannon näkemistä upeammista on ollut fleece-kankainen puu harmonisilla väreillä. Hypistelymuhvin tekemisessä saakin käyttää vapaasti luovuuttaan – vain mielikuvitus on rajana.
Hypistelymuhvi syntyy helposti myös aivan perustaidoilla. Materiaalin olisi hyvä olla aina konepestävää.
– Ei tarvitse osata välttämättä kuin luoda perussilmukat ja tehdä pitkää pötköä. Jokainen muhvi on uniikki. Toivoisin, että tästä mahtavasta vapaaehtoistyöstä tulisi pysyvä ilmiö, sillä tarve ei ainakaan vähene muistisairaiden määrän kasvaessa, Sari Suvanto toteaa.
Omissa käsissä
Pohjois-Karjalan Muisti Ry:n toiminnanjohtaja Leena Knuuttila on nähnyt työssään hypistelymuhvien aikaansaamaa virikkeellisyyttä. Muhvit eivät jää useinkaan tarpeettomina pöydille, vaan pyörivät usein kivasti käsissä. Moni ihastelee niiden värikkyyttä, lämpimyyttä ja pehmeyttä. Etenkin eläinhahmoista syntyy helposti myös yhteistä juteltavaa.
– Tyhjät kädet eivät ole hyvä asia. Meillä hypistelymuhvit ovat olleet enemmänkin aktivoivia kuin apuna rauhoittumiseen. Yksinkertaisimmillaan ne auttavat tiedostamaan molempien käsien olemassaolon, sillä esimerkiksi työikäisillä muistisairailla on erilaisia hahmottamisvaikeuksia, Leena Knuuttila toteaa.
Hoitokodit ovat olleet hyvin vastaanottavaisia hypistelymuhveille. Toiminnanjohtaja pitää ideaa loistavana myös vapaaehtoistyön näkökulmasta.
– Tämä on selvä osoitus, että ihmisillä on tahto tehdä asioita toisten hyväksi. Sydämellä, ajatuksella ja taidolla tehty hypistelymuhvi on aina jokaisen käsityönharrastajan taideteos, josta on konkreettisesti apua toiselle ihmiselle.
Hypistelymuhvien ansiosta muistisairaudet ovat myös kerrankin positiivisessa ja ratkaisukeskeisessä yhteydessä esillä.