Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Hyvää, helposti, halvalla

Hyvää, helposti, halvalla

Kotitalouksia on monenlaisia, mutta useimpia yhdistää halu selvitä arjen ruokahuollosta kohtuuhinnalla ja -vaivalla.

Pyöräytä kiusaus itse tai hyödynnä valmisruokia. Helppo lisuke syntyy suikaloidusta kaalista ja puolukkasurvoksesta. Kuva Elina Himanen

Lautasmalli antaa hyvän kuvan siitä, mistä terveellinen ateria koostuu. Puolet lautasesta varataan kasviksille, toinen puolikas lämpimälle ruualle. Unohtamatta lisukkeita, kuten leipää levitteinen ja ruokajuomaa. Päivän pääaterioiden ohella mallia kannattaa hyödyntää myös välipaloilla.Yksinkertaisuudestaan huolimatta lautasmallin noudattaminen on kaikille ainakin joskus hankalaa: ei ehdi, jaksa tai viitsi. Toisia haastaa keittotaidon puute tai ruuan hinta.

Päivittäisten aterioiden kokoamisessa on lupa oikoa mutkia. Jos ruuanlaittoon ei ole aikaa tai se ei ole lempipuuhaa, hyödynnä valmisruokia hyvällä omallatunnolla. Valmisateriat takaavat monelle kunnon lämpöisen aterian, jolloin syöminen ei ole pelkän voileivän ja muiden välipalojen varassa.

Valmistuotteiden kirjo on valtava

Hyödynnä arjessa vaikkapa mikrossa lämmitettäviä kerta-annoksia tai laatikkoruokia. Myös perinteinen hernekeitto on erinomainen vaihtoehto edullista ja terveellistä ruokaa arvostavalle. Pihvit, pyörykät ja puikot puolestaan taipuvat moneen: perunamuussin teet seuralaiseksi helposti pakasteista, ja leivän kanssa loihdit niistä kotitekoisen purilaisen tuota pikaa.

Valmisruokien plussapuoliin kuuluu vaivattomuuden ohella vaihtelun saaminen ruokapöytään. Kun täydennät annosta kasviksilla, leivällä ja ruokajuomalla, täyttyy vatsakin monipuolisesti. Takuuvarmasti terveellisemmät vaihtoehdot tunnistat tutusta Sydänmerkistä.

Kun rahaa on käytössä vähän, kannattaa ruokaa valmistaa itse ainakin silloin tällöin. Kilohinta itsevalmistetuille ruuille ja leivonnaisille on vähintään puolet pienempi. Kun edullisuuteen haluaa yhdistää helppouden, valmista syötävää yhdellä kokkauskerralla useammalle aterialle. Myös energian­säästön kannalta uunissa tai liedellä kannattaa kypsentää samalla lämmityksellä isompi ruokamäärä.  Jos saman ruuan syöminen useampana päivänä kyllästyttää, voi ruokaa pakastaa annosrasioissa.

Keitot ja uuniruuat ovat vaivattomuutta arvostavan kokkaajan valintoja. Esimerkiksi kiusauksen pyöräyttää valmiiksi suikaloiduista aineksesta muutamassa minuutissa paistokuntoon. Keittokattilaankin löytyy helpotusta pakasteista: kaada kattilaan tuplamäärä  keittojuureksia  proteiininlähteeseen verrattuna, niin lisäkekasviksista ei tarvitse stressata niin paljon. Proteiini voi olla  vaikkapa härkäpapusuikaletta, lohta tai lihaa jossain muodossa.

Puolen kilon päivittäinen kasvisannos on helpompi saavuttaa, kun sen pilkkoo päivän aterioille. Leivän päällisiksi vihanneksia, välipaloiksi hedelmiä ja napostelukasviksia. Jos vihersalaatti lämpimän ruuan kylkiäisenä ei ole sinun juttusi, on sille vaihtoehtoja. Kuori pari porkkanaa ja rouskuttele ne sellaisenaan ruuan kypsymistä odotellessa. Myös rapea valkokaali lohkottuna on herkullista syötävää. Kaalin suikalointi onnistuu tarvittaessa nopeasti juustohöylällä.

Helpot kasvikset

1 Tuoreena tai kypsennettynä – tyyli on vapaa! Jos raa´at kasvikset eivät sovi vatsalle, syö ne keitettynä, paahdettuna tai lämpimän ruuan mukana.

2 Osta kasvikset valmiiksi pilkottuina. Pakasteiden ohella tuotteita löytyy myös heviosastolta.

3  Säilykkeistä löytyy myös suolattomia vaihtoehtoja. Testaa kiusauksen kaverina vaikkapa Sydänmerkin saaneita punajuuriviipaleita.

Lue myös: Terveellisestä ruuasta makunautintoja

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi