Hyvää puuta?
Enpä olekaan tullut ajatelleeksi, että sana terve on samaa juurta kuin alun perin sitkeää puuta tarkoittava terva. Ilmankos tervaa on pidetty myös lääkkeenä!
Terveys-sanan etymologiasta luin Helena Hallenbergin Parempaa kohti -kirjasta. Kirjan viiteotsikko Voi hyvin sairaudesta huolimatta ohjaa lukijan ajatukset oman sairauden kokemiseen.
Filosofian tohtori ja tietokirjailija Helena Hallenberg on itse myös terapeutti, joka käyttää työssään mm. akupunktiota. Kirja ei kuitenkaan ole uskomushoitojen ylistys tai ruoki skeptistä suhtautumista koululääketieteeseen.
Hallenberg näkee ihmisen kehon ja mielen tasapainoon pyrkivänä kokonaisuutena: ”Paraneminenhan ei aina ole sitä, että sairaus paranee, vaan sitä, että oma suhteemme siihen paranee.” Oman suhtautumisen paraneminen voi kyllä joissakin tapauksissa edistää ratkaisevasti myös taudin paranemista, mutta vielä useammin suhtautumista sairauteen ja ylipäätään elämään sairaudesta huolimatta.
Terveys on suhteellinen käsite. Kun ihmisiä pyydetään määrittelemään hyvää oloa tai terveyttä, vastauksena on usein tyytyväisyyden ja jaksamisen tunne, joka heijastaa kehon ja mielen tasapainoa.
Parempaa kohti selittää sairastumisen ja parantumisen prosesseja tavalla, josta on hyötyä vähintään yhtä paljon hoitohenkilökunnalle kuin potilaalle itselleen. Hallenberg selittää, mitä vaiheita potilas käy läpi ennen kuin on valmis hakemaan apua vaivaansa ja aloittamaan parantumisen, sekä fyysisenä että henkisenä prosessina.
Helena Hallenberg, Parempaa kohti – Voi hyvin sairaudesta huolimatta. Kirjapaja 2018.