Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Ilo ja terveys kohtaavat lastenteatterissa

Ilo ja terveys kohtaavat lastenteatterissa

Lastenteatterin aiheiksi sopivat myös terveys ja hyvinvointi, todistavat kaverukset Vita ja Mini. Aina teatterissa ei tarvitse puhu, liike ja musiikki riittävät.

Tiina Eloranta
Julkaistu 8.12.2015
Päivitetty 12.9.2018
Vita on koukussa ruutuun vaikka Mini yrittää saada leikkikaveria. Kuva: Tiina Eloranta

Tyttöjä ja poikia, isompia ja pienempiä, kolistelee ja etsii mieluista istumapaikkaa.

– Nyt ei puhuta, vaan liikutaan ja tehdään juttuja, kuuluu Taivallahden jumppasalin lavalta.

– Joo… Ei…., yleisöstä vastataan vuoron perään.

Taivallahden koulun ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan oppilaita on kerääntynyt lavan eteen. Vita ja Mini viittovat käsillään, elehtivät ja heiluvat.

– Viitatkaa, jos arvaatte, mitä me nyt tehdään, Mini sanoo ja houkuttelee yleisöä mukaan.

Pa, pa, pa, kuuluu, kun Minin posket paukkuvat, kädet liikkuvat sivuilla.

– Kala, veikataan yleisöstä.

Oikein meni. Sitten aloitetaan.

Teatteria lapsille

Oikeastaan lavalla seikkailevia hahmoja on kaksi, Vita ja Mini. Kaverukset esittävät terveelliseen syömiseen, liikkumiseen ja ruutuaikaan liittyviä asioita ilman puhetta, vain liikkeen, äänteiden ja eleiden kautta. Kieliongelmat voi unohtaa.

Salin valtaa pöllön huhuilu. Vita ja Mini hyppivät kuin liikkuisivat metsässä, kurkkivat epäilevästi ympärilleen. Kylmäkin hiipii iholle. Taitaa olla pimeä, Mini kompuroi. Sehän se yleisöä vasta naurattaakin.

– Nyymmm… plums, kuuluu lavalta. Kuin kivi putoaisi jyrkänteeltä veteen.

– Älä heitä, poika huutaa yleisöstä.

Myöhäistä, se putosi jo. Plumps!

Vitan ja Minin suusta kuuluu vain pulputusta. Mikähän sinne veteen oikein putosikaan.

Kaverukset hapuilevat pohjaa ja kädet osuvat aarrearkkuun. He ponnistavat pintaan ja raahaavat arkun rantaan. Mitä? Vita ja Mini löytävät arkusta valtavan porkkanan ja parsakaalia. Nehän pitää popsia pois!

Sitten se alkaa: plop, plip, plip, plop, plip, plip, kräs. Mini näppäilee kehystä kuin taulutietokonetta. – Plop, plip, plip, plop, plip, plip, kräs.

Tämä pitää saada loppumaan, Vitan ilme kertoo. Hän liikehtii kuin gorilla, ääntelee. Houkuttelee yleisönkin mukaan. Tömistää lattiaa, taputtaa. Mini herää pelin lumoista ja kaivaa ukulelen kangaspussukasta. Soittimen soinnit kiirivät koko saliin.

– Kvaak, kvaak, mau, mau, shii, shii, Vita ja Mini ääntelevät. Lapset tempautuvat mukaan. Salissa maukuu ja suhisee.

Puolituntia vierähti. Välitunti kutsuu, mutta sitä ennen kysymys. Mikä oli hauskinta teatteriesityksessä? Käsiä nousee. Kivointa tuntui olevan Vitan ja Minin sukellusretki ja aarteen löytyminen. Aikuiset eivät yllättyneet lasten vastauksista.

Mikä Vita & Mini?

Vita & Mini -lastenteatteriesityksessä käsitellään innostavalla ja iloisella tavalla terveyteen liittyviä teemoja: liikkumista, ruokaa, syömistä ja ruutuaikaa. Esityksessä terveyden määrittely nähdään laajana, sillä teemoissa näkyvät myös ystävyys ja erilaisuuden hyväksymisen tärkeys. Lapset oppivat ja omaksuvat terveystaitoja kaiken ikäisinä, ja teatteri antaa mahdollisuuden elämykselliseen oppimiseen. Teatteriesitys on suunniteltu 5–10 vuotiaille.

Esityksen ovat toteuttaneet Neuvokas perhe Yksi elämä -terveystalkoista sekä Föreningen för Drama Och Teater, DOT ry. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella tuotettu esitys on laajempi kokonaisuus, johon liittyy myös materiaalia, tehtäviä ja draamaleikkejä lasten kanssa toteutettavaksi. Osa tehtävistä on saatavilla myös ruotsiksi.

Teatteriesitys on rakennettu universaalilla- ja elekielellä, joten se soveltuu lapsille, jotka eivät ymmärrä suomenkieltä. Esityskiertue käynnistyy tammikuussa 2016, jolloin Vita & Mini seikkailevat eri puolella Suomea, kouluilla, päiväkodeissa ja tapahtumissa. Tiedustelut: Neuvokas perhe/Anne Kuusisto.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi