Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kansallisteatteri tuo näyttämölle Pintaremontin

Kansallisteatteri tuo näyttämölle Pintaremontin

Pintaremontti on Miika Nousiaisen samannimiseen romaaniin perustuva elämänlaatukomedia, joka pöyhii aikamme kiiltokuvatodellisuutta.

Kuva Stefan Bremer.

Otava julkaisi Miika Nousiaisen Pintaremontti-romaanin vuonna 2020. Irene Aho ohjasi siitä Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle komedian, joka kuljettaa katsojaa hautajaisista jouluun ja lapsettomuusklinikalta häihin.

Vaikka näytelmä vie katsojan keski-ikäisten kaupunkilaisten elämään ja tunteelliseen neuvottomuuteen, kuuluu katsomosta tuon tuosta naurunpyrskähdyksiä. Näytelmän hahmoja riivaava rakkauden ja perheen kaipuu ja tarve saada hoivata ja tulla hoivatuksi, ovat niin osuvia, että se suorastaan naurattaa vaikka oikeasti pitäisi itkettää. Ylilyönnit, kömmähdykset, puhumattomuus, väärinkäsitykset ihmissuhteissa ja perhe-elämässä tuottavat repliikkejä, jotka naurattavat – tahdoit tai et.

Päähenkilöistä Sami haluaa isäksi, Markus yrittää selvitä kolmen pienen tytön kanssa ja Pesonen hoitaa syöpäsairasta isäänsä ja muistisairasta äitiään.

Kulissit tarjoavat oman laatikon syöpään kuolemaisillaan olevalle isälle, miehensä menettäneelle vaimolle ja pariskunnalle, jolle lasta ei vain kuulu. Kaiken keskellä on Pintaremontti-hyvinvointiblogia pitävä Sini, jonka onnellisuuden kuvaa maalaileva puhe murenee todellisuuden alla.

Pintaremontti

Kuvassa Pyry Nikkilä, Katja Küttner ja Annika Poijärvi. Kuva Stefan Bremer.

Roolisuoritukset heijastavat aikaamme

Annika Poijärvi nähdään Henna Heinosena, joka on ahdistunut lapsettomuudestaan. Hedelmällisyyshoidoista huolimatta hän ei tule raskaaksi. Hennan veli Sami (Juha Varis) rakastuu tuon tuosta ja haaveilee omasta lapsesta. Sami innostuu herkästi ja antaa itsestään todellista paremman kuvan. Se johtaa hänet tukaliin tilanteisiin ja tyttöystävät vaihtuvat tiuhaan. Sisarusten äitinä nähdään Tiina Weckström. Hän kiusaa sisaruksia kysymyksillä tämän tästä, milloin lastenlapsia syntyy.

Samin kaveria Pesosta esittää Heikki Pitkänen ja Markusta Pyry Nikkilä. Kaverukset ovat ajautuneet yksinhuoltajiksi: Markus kolmen pienen tytön huoltajaksi, ja Pesonen hoitaa äitiään ja isäänsä.

Pintaremontti-blogia pitävän Sinin roolia vetää Katja Küttner. Rooleissa nähdään myös näyttelijät Markku MaalismaaIlja Peltonen ja Maruska Verona.

Pintaremontti

Kuvassa Juha Varis, Pyry Nikkilä ja Heikki Pitkänen. Kuva Stefan Bremer.

Esitys sisältää myös musiikkia, kuten Jääkärimarssin, Minä suojelen sinua kaikelta ja Baby Bluesin.

Esityksen säveltäjänä ja äänisuunnittelijana toimii Timo Hietala, koreografiasta vastaa Ninu Lindfors, visuaalisen maailman ovat suunnitelleet lavastaja Katri Rentto, pukusuunnittelija Auli Turtiainen, valosuunnittelija Kalle Ropponen, videosuunnittelija Petri Tarkiainen ja naamioinnin suunnittelija Jari Kettunen.

Pintaremontin kantaesitys nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 27.10.2021.

 

Lue myös:

Niin kuin taivaassa – tosiaankin!

Outi Heiskanen mursi, muutti ja loi uusiksi taiteen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi