Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Niin kuin taivaassa – tosiaankin!

Niin kuin taivaassa – tosiaankin!

Helsingin kaupunginteatterin musikaali Niin kuin taivaassa tarjoaa katsojalle musiikin voimaa, yhteisöllisyyttä, toivoa ja elämäniloa.

Helsingin Kaupunginteatteri – Niin kuin taivaassa – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Ohjaaja Jakob Höglund kertoi keväisenä aamuna ohjaamastaan musikaalista Niin kuin taivaassa. Jakob näki musikaalin Tukholmassa vuonna 2018 ja ihastui. Hän itse on kotoisin pienestä Pietarsaaren kaupungista. Viulunsoiton lisäksi hän lauloi kirkkokuorossa, kuten musikaalissakin tehdään. Jakob samaistui myös lapsuuden kotiseudulle palaavaan kapellimestariin.

Jakob halusi ohjata musikaalin Helsingissä.

Niin kuin taivaassa Sanna Majuri

Helsingin Kaupunginteatteri – Niin kuin taivaassa – Kuvassa Sanna Majuri – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Tuosta haastattelusta lähtien olen odottanut, että koronapandemia hellittää ja me katsojat päästään paikan päälle teatteriin. Vihdoin se ilta koitti, kun Helsingin kaupunginteatterin lipussa näkyvä ilta koitti.

Käsiohjelma kertoo saman juonikuvion kuin Jakob haastattelussaan: Kun maailmalla menestyneen kapellimestari Daniel Daréuksen sydän pettää, hän vetäytyy synnyinseudultaan ostamaansa vanhaan kansakouluun. Hän pestautuu suntioksi. Työhön kuuluu myös kirkkokuoron johtaminen. Siitä alkaa Danielin matka yhteisöön, jossa ongelmia ja riemua riittää, niin kuin yhteisöissä yleensäkin.

Niin kuin taivaassa

Helsingin Kaupunginteatteri – Niin kuin taivaassa – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Nautin musikaalin kohtauksista, jotka yhdistyvät eteenpäin soljuvaksi tarinaksi. Valot, kulissit, puvut, musiikki ja näyttelijät rytmittävät toisiaan. Se miten kaikki tapahtuu juuri oikealla hetkellä. Se, miten valot rakentavat sinfoniaorkesterille näyttämön ja miten äänet rakentavat tapahtumia, jotka katsoja saa itse oivaltaa. Yhdessä kohtauksessa Daniel johtaa sinfoniaorkesteria, toisessa kirkkokansa veisaa kirkossa. Välillä kyläyhteisön ilo riehaannuttaa menon lähes akrobatiaksi.

Helsingin Sanomien toimittaja Lauri Meri moittii kirjoituksessaan tarinan valtavaa henkilömäärää. Mielestäni se on taas tarinan rikkaus: henkilöiden väliset ongelmat ja suhtautuminen toisiinsa tuo kertomukseen monimuotoisuutta ja draamaa.

Niin kuin taivaassa

Helsingin Kaupunginteatteri – Niin kuin taivaassa – Kuvassa Oona Airola ja Sinikka Sokka – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Moninaisuus näkyy myös näyttelijäkaartissa, josta löytyy upeaa laulutaitoa. Oona Airola ja Tuukka Leppänen esittävät pääparia, kassaneitiä ja maailman parrasvaloista kotiseudulleen palaavaa kapellimestaria. Keskeisissä rooleissa nähdään myös Antti Timonen, Sanna Majuri, Olli Rahkonen, Emilia Nyman, Anna Victoria Eriksson, Puntti Valtonen, Tuomas Uusitalo ja Jaakko Lahtinen.

Niin kuin taivaassa

Helsingin Kaupunginteatteri – Niin kuin taivaassa – Kuvassa Tuomas Uusitalo – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Yleisö oli kanssani samaa mieltä ja osa nousi lopputaputuksissa seisomaan. Ihanaa taas päästä teatteriin!

 

Lue myös:

Kävely tuo kaupungin puistot ja historian lähelle

Parempaa unta – vinkkejä arkeen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi