Kasviproteiinit käyttöön
Kauppoihin on ilmestynyt uudenlaisia paketteja, joista löytyy esimerkiksi härkäpapuja tai hampunsiemeniä. Molemmat ovat proteiinipitoista ruokaa ja niitä viljellään kotimaassa. Kasvikunnan ruoka-aineiden käyttö on ilmastonsuojelua parhaimmillaan. Kokeile sinäkin kasvispäivää.
Pavut, herneet, linssit
- tuoreet ja pakastetut (herneet, härkä- ja edamamepavut) lisäkkeeksi ja keittoihin
- idätetyt (linssit, mungpavut) salaatteihin
- kuivatetut ja kypsät säilötyt pavut ja linssit patoihin, kastikkeisiin, pihveihin ja levitteisiin (kuivat pavut liotetaan ennen keittämistä)
Härkäpapuvalmisteet
- Härkäpapumuru keittoihin, tortilloihin, kastikkeisiin, laatikoihin, piirakoihin, salaatteihin
- Suikaleet kastikkeisiin, toirtilloihin, pizzaan, pastaan, salaatteihin, wokkeihin
Siemenet, pähkinät
- puuroihin, jogurtin ja viilin päälle, smoothieen
- wokkeihin, salaatteihin, pihveihin, levitteisiin, sämpylä- ja leipätaikinoihin
Soijaproteiini
- kastikkeisiin ja laatikkoruokiin (kuiva proteiini liotetaan)
- soijanakit, pyörykät, pihvit grillattuna tai paistettuna tai kastikkeisiin
Tofu (soijavalmiste)
- kiinteä tofu kastikkeisiin, wokkeihin, leivälle
- pehmeä tofu jälkiruokiin
- jogurtit, vanukkaat, jäätelöt välipalaksi ja jälkiruuaksi
Tempe (fermentoitu soija-, herne-, härkäpapu- tai lupiinivalmiste)
- kastikkeisiin, wokkeihin, salaatteihin, leivälle
Seitan (vehnägluteenivalmiste)
- paistettuna, kastikkeisiin ja leikkeleenä leivälle
Quorn (sieniproteiinivalmiste)
- rouhe, kuutiot, pihvit (pakastetut) kastikkeisiin, wokkeihin, burgereihin
Kauravalmisteet
- nyhtökaura kastikkeisiin, patoihin, laatikoihin, pastoihin, wokkeihin ja piirakoihin
- kaurajauhis tai kaura muru laatikoihin, pyöryköihin, piirakoihin