Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Keramiikan tekeminen on tuntemattoman löytämistä

Keramiikan tekeminen on tuntemattoman löytämistä

Armi Teva on monipuolinen osaaja. Hän muovaa käsillään veistoksia ja Naama-sarjan teoksia, piirtää sekä kuvittaa julkisia tiloja ja astioita. Hänelle keramiikan tekeminen on ennen kaikkea tuntemattoman löytämistä.

Anu Cavén, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 22.8.2023
Päivitetty 24.8.2023
Armi työhuoneellaan.

Armi Tevalle luovan työn tutkiminen tai harrastaminen on ollut osa elämää pienestä lähtien. Vanhemmat ovat tukeneet ja kannustaneet häntä sekä harrastus- että koulutusvalinnoissa. Armi meni ensin taidelukioon ja lopulta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun linjalle. Nyt hän on onnistunut luomaan kiinnostuksen kohteestaan itselleen ammatin.

– Olen aina tykännyt piirtää ja kaikki visuaalinen on aina kiinnostanut minua. Kuvataidelukiossa käydyn keramiikan kurssin myötä huomasin, että keramiikan parissa työskentely on todella hauskaa ja keramiikka on materiaalina minulle luonteva.

Armi kuvaa itseään levottomaksi sieluksi, jonka vuoksi hänelle sopii monipuolisesti erilaiset työtehtävät ja se, että samaa ei tarvitse tehdä liian pitkään kerralla. Hän on tunnettu keraamisten töiden lisäksi julkisen tilan taiteesta niin Hernesaaressa kuin Arabianrannassa. Hän on myös Arabian uusimpia suunnittelijoita ja toteuttanut 150-vuotisjuhlan kunniaksi Puutarhurit-kuvion Arabialle. Kuvio nähdään sekä astioissa että kukkaruukuissa.

Ihmishahmot tuovat työhön huumoria

Taiteen tekeminen on Armille työtä, mutta myös voimaannuttavaa ja hyvinvointia ylläpitävää. Ammattimaisen työskentelyn kohdalla luovuuden toteuttamista ei välttämättä ajattele aktiivisesti hyvinvointinäkökulman kautta, mutta Armille on selkeää, että tekemättä jättäminen tekisi hänelle vaikean olon.

Armilla taiteen tekeminen linkittyy hänen huumorintajuunsa eli siihen, mihin asioihin hän kiinnittää huomioita. Erityisesti ihmishahmot vetoavat häneen.

– Olen aina piirtänyt ihmisiä. Ihmishahmot ovat edelleen minulle varmaan kaikista kiinnostavimpia. Hahmot ja kaikki sellainen, mistä tulee hyvää kummallisuutta, huumoria ja tarinaa. Olen tarkkailijaluonne ja tykkään seurata jatkuvasti ympäristöä.

Julkisen tilan tarkkailulla inspiraatiota

Armi antaa erityistä huomiota julkisen tilan taiteen tuomalle merkitykselle. Hän näkee lisäarvona, että julkisen tilan visuaalisuus on tarkoitettu kaikille iästä tai taustasta riippumatta. Hän nostaa esimerkiksi Tampereen pääkirjaston.

– Olen monta kertaa lapsena käynyt Metson kirjastossa Tampereella. Oli aina merkkitapahtuma päästä sen kirjastotädin pöydän äärelle, jossa oli pronssiset pupuveistokset. Jotenkin se, että voi lapsille tai aikuisille tarjota mahdollisuuden kohdata taidetta tuo lisäkaraktääriä tilaan. Julkisen tilan taiteen tekeminen on valtava kunnianosoitus.

Julkinen tila ja sieltä löytyvät elementit toimivat myös inspiraationa.

– Otan usein myös valokuvia eri asioista mitä näen, ja saatan hyödyntää niitä myöhemmin työssäni. Saan inspiraatiota yhdistelemällä tarkkailun ja oman mielikuvitukseni. Olen impulsiivinen ja tykkään, että tekeminen on tuntemattoman löytämistä. Löytämisen iloa on se, kun asioita tekee liian suunnittelematta verrattuna siihen, että olisi vahvat visiot jo heti alusta asti. Silloin se menee liikaa käsityöhön.

Itsevarmuus, ura ja ilo

Kun Armi Tevalta tiedustelee, mitkä ovat hänen itsensä mielestään hänen parhaimpia töitään, hän lähestyy asiaa merkityksellisyydellä. Yksi merkitys muodostuu itsevarmuudesta, toinen urakehityksestä ja kolmas luomisen ilosta.

Armi kokee luovassa prosessissa haasteekseen itsekritiikin. Merkityksellisyyttä tuo erityisesti tämän vuoksi työt, jotka ovat onnistuneet lisäämään omaa itsevarmuutta.

– Hernesaaren Helsinki 24h oli teoksena ensimmäinen, jonka olen tehnyt ammattimaisesti, vaikka olin silloin vielä opiskelija. Teimme työn yhdessä ystäväni Miia Puustisen kanssa. Pääsin tekemään oikeaa työtä, josta sain oikean palkan ja työ oli oikeasti ulkona nähtävissä. Se toi hyvää kokemusta ja itsevarmuutta.

Suureen suosioon noussut Naama-sarja on näyttelyiden lisäksi erityisen näkyvä sosiaalisessa mediassa. Armi on saavuttanut paljon arvostusta leikkisällä tyylillään.

– Naama-sarjan tekeminen on tuonut kokemuksen siitä, että pystyn tekemään tätä työkseni. On todella absurdia ja hienoa, että vaikka tämmöisiä lättyjä teen, pystyn elättämään itseni. Se on ollut todella merkittävää uran kannalta ja tuonut näkyvyyttä. Koen itseni onnekkaaksi.

Armi on lisännyt näyttelyihinsä yhä vahvemmin kolmiulotteisia veistoksia, jotka poikkeavat tasaisista naamoista. Veistokset ovat värikkäitä ja täynnä yksityiskohtia.

– Veistoksia tehdessä löysin samanlaista iloa, mitä olen löytänyt lukion keramiikan kursseilla. Välillä savella tekeminen on ollut liian teknistä. Veistoksissa pääsee olemaan luova, mikä on lämmittänyt välejäni savityöskentelyyn. Tuntuu, että pystyy tekemään mitä vain.

Virkistävä muutos

Armi näkee muutoksen mahdollisuutena, sillä hän sanoittaa omaksi yllättäväksi tiedoksi elämästään muuttamisesta nauttimisen.

– On virkistävää, kun asiat vaihtavat paikkaa ja on aina jännittävää mennä uudesta naapurustosta toiseen. Vuodesta 2011 lähtien olen muuttanut lähes kerran vuodessa. Nyt olen asunut pidempään paikallani, ja mietin vain, minne voisin muuttaa, vaikka kämppä on tosi kiva ja työpaikan vieressä. Hoidan muutostarvetta siirtelemällä huonekalujen paikkaa.

Seuraavaksi Armi Teva tavoittelee kansain­välisiä markkinoita ja suunnittelee näyttelyä Japaniin. Japanin lisäksi Euroopan taidemaailma kiinnostaa – siinä olisi jälleen uusi virkistävä muutos.

 

Armi Tevan neuvot keramiikan tekemisestä kiinnostuneelle:

  • Savi on helposti lähestyttävä ja pehmeä materiaali, jota pystyt muokkaamaan ja maalaamaan omin käsin.
  • Saven kanssa työskentely on intuitiivista. Käytännössä tökkäät savea ja siinä on reikä.
  • Savi on mukavan simppeli asia, jolla voit tehdä melkein mitä tahansa, joten kannattaa kokeilla siis kaikkea, mitä mieleen tulee.
  • Keramiikka on myös demokraattinen laji, sillä savi ei maksa hirveästi ja monessa paikassa työväen­opistot voivat tarjota avoimia työpajoja ja kursseja.

Lue myös: Poikkea rutiineista – voit löytää jotain uutta ja ihmeellistä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi