Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kohtuullisuus kannattaa treenatessakin

Kohtuullisuus kannattaa treenatessakin

Ihmisillä on palava halu elää terveenä, tietää urheilulääkäri Pippa Laukka.

Tiina Eloranta
Julkaistu 4.5.2016
Päivitetty 12.9.2018
Pippa Laukka kannustaa vuorovaikutukseen lääkärin kanssa, kun mietitään kuntoutuksen polkua.

Asia ei jää epäselväksi. – Kivun kanssa ei liikuta. Lieväkin oire on merkki ongelmasta, liikuntalääketieteeseen erikoistunut lääkäri Pippa Laukka sanoo.

Liikkua kuitenkin pitäisi, sillä liikkumattomuus on noussut terveysuhkaksi länsimaissa. Laukka haluaa korostaa pieniä asioita, joilla liikkuja voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa: riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio, oman kunnon mukainen liikunta ja palautuminen. – Liikuntaa täytyy muokata ja mukauttaa kunkin tilanteen mukaan.

Kirjassaan Urheilulääkäri – Liiku ja urheile terveenä Pippa Laukka vastaa kysymyksiin, missä tilanteessa voi liikkua, missä ei. Lisäksi Laukka pureutuu liikkujan omaan motivaatioon, nukkumiseen ja ravitsemukseen sekä fyysiseen ja henkiseen palautumiseen.

Oman hyvinvoinnin löytäminen vaatii itsetutkiskelua, kun muutoksentekijä haluaa laihtua tai lopettaa tupakoinnin. Kirjassa Laukka kertoo potilaastaan, joka kiinnitti Laukan kuvan jääkaappinsa oveen. Potilas oli huomannut, että halu syödä herkkuja romahti, kun hän näki lääkärinsä kasvot jääkaapin ovessa.

Koska kyseessä on urheilulääkärin kirjoittama kirja, käsittelee Laukka myös esimerkiksi flunssaa ja urheiluvammoja, laihdutusta ja ulkonäköä, yleistä terveyttä ja mielen vaikutusta liikkumiseen.

Mikä tärkeintä, Laukka käsittelee myös vammojen kuntoutusta. – Arjen toimintakykyä kannattaa pitää yllä, että pääsee kulkemaan portaat, Laukka sanoo.

Pippa Laukka: Urheilulääkäri – Liiku ja urheile terveenä. Fitra 2016

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi