Hyppää sisältöön

Hei, onko hyvä käyttää lisäravinteita, kuten monivitamiinia, B12-vitamiinia ja magnesiumia sydänlääkkeiden kanssa (digoxin, metahexal, spironalagtone, furesis ja linatil).

Fitline vitamiineista minulle puhutaan kuinka hyviä niiden vaikutukset olisi elämään. Itse olen varauksellinen niitä kohtaan. Mikä on siis hyväksi?

09/05/2020

Saija

Vastaus

Johannes Anttila, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 2.11.2020

Näistä lisäravinteista ei pitäisi olla normaaleissa kohtuullisina määrinä saatuina mitään haittaa. Monipuolinen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio kattaa kaikkien ravintoaineiden saantisuositukset. Jos ruokahalu on heikentynyt ja syöminen jää liian yksipuoliseksi, monivitamiini- ja kivennäisainelisä on turvallisin tapa varmistaa niiden riittävä saanti. D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan joka tapauksessa 75 vuotta täyttäneille ympäri vuoden otettavaksi. B12-vitamiinilisä saattaa olla paikallaan, jos ruokavaliossa on mukana hyvin vähän tai ei lainkaan eläinperäistä (liha, kala, broileri, maitotuotteet) ravintoa. Vitamiinien kohdalla suositusten merkittävästä ylittämisestä ei ole hyötyä.

Fitline-tuotteet, vaikuttavat olevan niiden ravintoainesisällön ja tuotesisällön perusteella todella ylihinnoiteltuja vitamiinijauheita. Osassa niissä näyttää olevan myös mukana kofeiinia ja erilaisia kasviuutteita. Niiden käytöstä ei luultavasti koidu haittaa perusterveelle, mutta niistä ei myöskään luultavasti ole hyötyä. Kun käytössä on näin monta eri lääkettä, voi olla mahdollista, että joku ravintolisän kasviuutteista reagoi jonkun lääkeaineen kanssa, mistä voi koitua merkittävääkin haittaa terveydelle. Ravintolisät kannattaa aina hankkia apteekista ja pyytää henkilökunnalta apua niiden valitsemiseen. On myös hyvä muistaa, että ravintolisillä ei voi korvata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset