Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Koti on siellä, missä syödään yhdessä

Koti on siellä, missä syödään yhdessä

Persialainen ruoka on Ghofran Al-saaedylle rakasta. Ruoan valmistus vaatii perheen naisilta vaivaa, mutta lopputulos palkitsee.

Tiina Eloranta
Julkaistu 18.10.2016
Päivitetty 7.9.2018
Sydänliiton työpaikkaruokalassa Ghofran Al-saaedylle maistuvat kasvikset ja kala. Kauniina päivänä hän syö välipalan ulkona.

Kun ystävät tulivat juhlimaan Ghofran Al-saaedyn lakkiaisia, perhe levitti olohuoneen lattialle ison liinan. Ruoan he asettelivat liinalle, ja väki kokoontui ruoan ympärille.

Muutama vuosi myöhemmin kokoonnutaan keittiön pöydän ääreen, kotoisammin. Äiti Kafa häärii keittiössä. Härkäpavut poriset yhdessä kattilassa, basmatiriisi toisessa. Kubbat eli liha- ja kasvistäytteiset riisipallot hän on leiponut jo paistamista vaille valmiiksi.

Iranilais-irakilaisessa keittiössä ruoka suunnitellaan tarkkaan, aikaa ja vaivaa ei säästellä. – Ruoka vaatii rakkautta, ja se yhdistää meitä ihmisiä, tuo hyvää mieltä, Ghofran kuvailee.

Joka aterialla vihanneksia

Riisiä ja vihanneksia – erityisesti papuja – löytyy joka aterialta. Keittiöön pelmahtaa höyrypilvi, kun Kafa kippaa härkäpapujen keitinveden lavuaariin.

Ghofran selvittää ruuanlaiton vaiheita äitinsä kanssa. Arabian kielestä on vieraan turha pyydystää puolituttuja sanoja. Kielen vaihtumista arabiasta farsiin eli persian kieleen ei edes huomaa. Muutama suomenkielinen sana vilahtaa äidin puheessa, Ghofran tulkkaa loput suomeksi.

Uunipellillinen kanankoipia sujahtaa uuniin. Äiti on maustanut ne jo edellisenä päivänä. – Rakastamme lihaa, ja sen pitää olla näkyvissä. Esimerkiksi kanan siivet saavat olla isoja, keitossakin näkyvissä, Ghofran kertoo.

Palataan maustamiseen ja ruokaohjeisiin myöhemmin.

Perhe muutti Iranista Suomeen, kun Ghofran oli yhdeksänvuotias. He asuivat hetken Jyväskylässä, mutta muuttivat sitten Helsinkiin. Muutto helpotti arkea, sillä Helsingissä lähi-idän ruokatarvikkeita löytyy hyvin. Intialaista riisiä äiti ostaa kymmenen kilon säkin joka kuukausi. Myös mausteet hän hankkii itämaisista kaupoista.

Kerrostalopihan omenasato pääsi lasipurkkiin, sillä Ghofranin herkkuihin kuuluu etikkaan säilötyt vihannekset eli torshit. Näitä pikkelssejä Kafa valmistaa omenien lisäksi muista hedelmistä, marjoista ja juureksista. Niissä etikan maku kirpaisee.

Ghofranin herkkuja ovat myös vihanneskeitot, jotka valmistetaan tomaattikastikkeeseen – ja ehdottomasti riisi. Lisäksi keitto, johon laitetaan selleriä, murskattua persiljaa ja vaaleita papuja nostattaa veden naisen kielelle. Nauta ja lammas sopivat vihanneskeittoon.

Ruokavinkkejä Youtubesta

Välillä perheessä innostutaan uudesta. Silloin äiti katsoo ruokaohjeita Youtubesta. Isän mieliksi hän kokeili munakoiso-ohjetta, mutta perheen naiset eivät siitä innostuneet.

Ghofran haluaa kokeilla vieraita makuja, mutta mieluummin hän syö sitä, mistä pitää. Iranissa käydessään hän syö myös pitsaa, koska se on hänen mielestään ihan erilaista kuin Suomessa. – Pitsa on pienehkö, pyöreä, täyteläinen ja hyvin suussa sulava, Ghofran kuvailee.

Äiti vetää pellillisen kanankoipia uunista, nälkä kirpaisee vatsassa. Täytyy myöntää: persialaisessa keittiössä tuoksuvat curry ja kurkuma. Ghofran asettelee ruokia pöydälle, siirtää kippoja vielä kerran. – Ruokapöydän pitää näyttä hyvältä ja houkuttelevalta. Näin kunnioitetaan vierasta.

Loraus ruusuvettä vielä jälkiruokana syötävään vaniljavanukkaaseen, custardiin, sitten kaikki on valmista.

Syödessä äiti ja Ghofran puhuvat, isä Karim kuuntelee. Nyt ei kiirehditä. Myös silloin, kun Ghofranin kavereita tulee kylään, ruokapöydän ääressä kuluu kuulemma helposti kaksi–kolme tuntia. Äitiä hymyilyttää.

Tässä Kafan ohjeet:

Grillattua kanaa uunissa

Marinadi:

3 rkl jukurttia
4 kanankoipea tai kana pilkottuna
1 rkl suolaa
0,5 rkl currya
0,5 rkl kurkumaa
1 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
2 sitruunan puristettu mehu
hyppysellinen sahramia
vähän vettä

Anna kanan maustua vuorokausi. Paista 200 asteen lämmössä. Tarjoile papu-riisin kanssa.

Papu-riisi, 3 hengelle

vesi
3 lasia basmatiriisiä
300 grammaa härkäpapuja (pakastepussillinen)
valkosipulia
kurkumaa
selleriä
persiljaa
kasvisöljyä

Lisää pavut kiehuvaan veteen, keitä kypsäksi. Keitä riisi runsaassa vedessä. Kun riisit ovat kypsät, kaada keitinvesi pois. Kumoa riisi kulhoon odottamaan. Lisää kattilaan hiukan kasviöljyä ja kumoa riisi takaisin kattilaan. Laita kattilan ja kannen väliin pyyhe, joka kerää ylimääräisen kosteuden. Reilun puolen tunnin kuluttua riisi on valmista. Lopuksi sekoita riisi ja pavut keskenään. Lisää mausteet ja lorauta kasviöljyä. Kata pöytään lusikat, sillä Lähi-idän keittiössä ruoka syödään lusikalla – myös riisi.

Kanakeitto

3 rkl öljyä
2 kanankoipea
1,5 sipulia
3 rkl kuivattua selleriä
1 tl curry
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
1,5 l vettä
3 rkl linssejä
4 rkl nuudelia

Kaada öljy kattilaan. Lisää kanankoivet ja mausteet, sekoita. Kun kanankoivet ovat ruskistuneet, lisää vesi, linssit ja nuudelit. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi