Kotoisia ruokia uusin maustein
Syksyn ohittamaton ruoka on kaalikääryleet, jotka voi täyttää myös sienillä. Lämpimään kaalisalaattiin tulee hauska vivahde chilistä, punajuuripihveihin korianterista ja kuminasta, omenajälkiruokaan inkivääristä. Uudet maut lainataan itänaapurista ja kauempaa Afrikan mantereelta. Näillä herkuilla keräät voimia syksyn viileyttä vastaan.
Tattikaalikääryleet
4 annosta
1 pienehkö (800 g) keräkaali *
2 rkl rypsiöljyä *
1 sipuli *
1 valkosipulinkynsi *
½ tl meiramia
½ tl rosmariinia
2 dl tattaria, kokonaista tai rouhittua *
½ kasvisliemikuutiota (vähäsuolainen)
250 g tatteja (tuoreita tai liotettuja tai muita syötäväksi käsiteltyjä sieniä) *
½ tl vastarouhittua pippuria
¼ tl suolaa
2 rkl siirappia
2 rkl vettä
1. Keitä kaali puolikypsäksi, irrota uloimmat lehdet (20 kpl) ja silppua loput. Keitä myös tattari pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, puhdista ja pilko sienet sekä kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuullota sipuli öljyssä, lisää sienet ja kaalisilppu ja hauduta kypsäksi.
3. Lisää kaaliseokseen tattari sekä hienonnetut yrtit ja mausteet.
4. Täytä kaalinlehdet parilla ruokalusikallisella tattaritäytettä ja kierrä kääryleiksi.
5. Lado kääryleet öljyttyyn vuokaan, valuta päälle vedellä ohennettu siirappi ja kypsennä 180-asteisessa uunissa reilu tunti.
6. Tarjoa kääryleet puolukan tai puolukka-porkkanaraasteen kanssa.
Punajuuripihvit
4 annosta
600-700 g punajuuria (osa voi olla porkkanaa ja palsternakkaa) *
1 iso sipuli *
2-3 valkosipulinkynttä *
½-1 chiliä *
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua jeeraa
½ tl hienonnettua kuminaa
1 rkl oliiviöljyä *
250 g kypsiä kikherneitä
2 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl rouhittua pippuria
1 kananmuna
paistamiseen pullomargariinia *
1. Puhdista, kuori ja pilko juurekset sekä keitä kypsäksi.
2. Kuori ja hienonna sipulit sekä chili ja kuullota öljyssä mausteiden kanssa.
3. Soseuta juurekset monitoimikoneella ja sekoita muut aineet soseeseen.
4. Paista lettupannulla rasvassa pihveiksi tai uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia (Aseta leivinpaperi uunipellille, voitele se rasvalla ja muotoile paperille lusikalla pihvejä (16-20 kpl), tiputtele myös päälle hiukan rasvaa, ja voit kääntää pihvit lastalla loppuvaiheessa).
5. Tarjoa punajuuripihvit lämpimän kaalisalaatin ja kermaviilikastikkeen kanssa.
Kermaviilikastike
4 annosta
2 dl kermaviiliä (6 % rasvaa) *
¼ tl suolaa
½ tl rouhittua pippuria
½-1 tl sokeria tai hunajaa
1 tl yrttisekoitusta
1-2 rkl sitruunamehua
½-1 tl raastettua luomusitruunan kuorta *
1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.
2. Tarjoa esimerkiksi juurespihvien tai kalan kastikkeena.
Vinkki. Vaihtele makuja: vaihda sitruunamehu ja kuoriraaste raastettuun piparjuureen (2-3 tl).
Lämmin kaalisalaatti
4 annosta
300 g lehtikaalia (tai kurttukaalia tai valkokaalia) *
1 sipuli *
250 g porkkanoita *
2 rkl rypsiöljyä *
veitsenkärjellinen suolaa
veitsenkärjellinen rouhittua pippuria
(½ kpl punaista, mietoa chiliä *)
1-2 rkl persiljaa, lipstikkaa tai korianteria koristeeksi
1. Suikaloi kaali, hienonna sipuli, kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä tai pilko tikuiksi.
2. Kuullota sipuli öljyssä, lisää vähitellen kaali, porkkana (ja chili) ja kypsennä sekoitellen pannulla.
3. Hauduta viitisen minuuttia miedolla lämmöllä.
4. Mausta ja koristele, tarjoa kala-, liha- tai kasvispääruuan lisäkkeenä.
Omenapaistos
4-6 annosta
6-8 kpl (500 g) omenaa *
½ – 1 dl pilkottua taatelia
pala (10-20 g) inkivääriä *
Muruseos:
½ dl mantelirouhetta *
½ dl kookoshiutaleita
50 g pullomargariinia *
1. Puhdista omenat, poista siemenkodat ja pilko hedelmät. Levitä voideltuun uunivuokaan tai pikkuvuokiin pieneksi pilkotun taatelin kanssa.
2. Sekoita muruseoksen ainekset ja ripottele se nokareina omenoiden päälle.
3. Paista reilu puoli tuntia 180 asteessa, kunne omenat ovat pehmeitä ja muruissa kullanruskeaa väriä.
4. Tarjoa kylmän maidon tai soijajäätelön kanssa.
* = Sydänmerkki-tuote