Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kultalampi – lämminhenkinen näytelmä vanhenemisesta

Kultalampi – lämminhenkinen näytelmä vanhenemisesta

Helsingin kaupunginteatterin Kultalampi on koskettava kuvaus vanhenemisesta ja eletyn elämän jakamisesta.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 23.9.2022
Helsingin Kaupunginteatterin Kultalampi. Kuvassa Juhani Laitala, Heidi Herala ja Kuura Rossi. Kuva Robert Seger

Norman (Juhani Laitala) ja Ethel (Heidi Herala) palaavat kesänviettoon huvilalleen Kultalammelle, kuten ovat tehneet jo 47 kertaa aiemmin. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Norman haluaa olla sisällä. Hän lukee lehteä ja on kärttyisä.

Ethel huomaa, että Normanin muisti alkaa temppuilla ja tuttu metsätiekin tuntuu miehestä vieraalta. Vaimo on neuvoton.

Silloin tällöin pariskunnan päivärytmin rikkoo postia kuljettavan Charlien (Jussi Puhakka) piipahdus. Mies on tehnyt samaa työtä iät ja ajat.

Normanin 80-vuotispäivä lähestyy ja pariskunnan tytär Chelsea (Emilia Sinisalo) on tulossa Kultalammelle vuosien tauon jälkeen. Mökille saapuu myös Chelsean uusi mies Bill (Sauli Suonpää) ja miehen 13-vuotias poika Billy (Kuura Rossi). Pojan välittömyys saa Normanin kaivamaan vanhat kalastusvälineet esille ja päivät kuluvat järvellä. Pojan ja Normanin kesä kuluu kuin siivillä, ja Norman löytää taas elämänilonsa.

Kultalampi on Ernest Thompsonin 27-vuotiaana kirjoittama näytelmä, joka sai kantaesityksensä vuonna 1978. Vuonna 1981 näytelmästä tehtiin elokuva Kultalampi, joka muistetaan päärooleissa nähdyistä Henry Fondasta, Katharine Hepburnista ja Jane Fondasta.

Kultalampi sai ensi-iltansa 8.9.2022 Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä. Näytelmän on suomentanut Arto af Hällström ja ohjannut Tuomo Aitta. Sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaa Kalle Chydenius, lavastuksesta Katariina Kirjavainen, pukusuunnittelusta Sari Suominen, valosuunnittelusta Valdemar Virtanen, äänisuunnittelusta Eero Niemi ja naamioinnin suunnittelusta Jutta Kainulainen. Dramaturgia on Sanna Niemeläisen.

Näytelmän kesto on noin 2 tuntia ja 45 minuuttia sisältäen väliajan.

Edellisen kerran Kultalampi nähtiin Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2000. Silloin näytelmän ohjasi Arto af Hällström.

Lue myös:

Myös sydän ja verenkiertoelimistö vanhenee

Leeni Peltonen on hyvän unen asialla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi