Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lavis tuulettaa vintin ja villitsee jalat

Lavis tuulettaa vintin ja villitsee jalat

Lavatanssin hurmaa vailla sosiaalisia paineita. Hiki saa virrata vapaasti, eikä pukeutumista tarvitse tuskailla. Onko tämä tottakaan?

Hannele Niemi, Marja Seppälä
Julkaistu 31.5.2016
Päivitetty 5.9.2018
Lavis-ohjaajia on tähän mennessä koulutettu hieman yli 250, Sodankylästä Helsinkiin, Vaasasta Lappeenrantaan. Suosio yllätti lajin keksijät, joskin pieni kutina tulevasta Sirkku Pusalla (kuvassa etualalla) ja Johanna Partasella jo oli.

Kouvolan kaupungin liikunnanohjaajien, Sirkku Pusan ja Johanna Partasen, voi väittää saaneen neronleimauksen pari vuotta sitten luodessaan lavatanssijumppa Laviksen. Yksinkuntoilun ja paritanssin yhdistelmä roihahti heti täyteen liekkiin.

Ideasta voinee kiittää Sirkku Pusan lavatanssiharrastusta, joka alkoi jo lapsena Pirkanmaan Ruovedellä.

– Vanhempani harrastivat tanssimista, ja kuljin heidän mukanaan lavoilla jaloissa pyörien. Väsähdettyäni otin unet myrkynvihreän Datsunin takapenkillä. Häissäkin halusin aina tanssia. Musiikki kerta kaikkiaan pani jalkani liikkumaan.

Se oli kultaisen 80-luvun alkupuolta. 1978 syntynyt Pusa kehtasi teininäkin kulkea vanhempien kanssa tansseissa, ja ajokortin saatuaan toimi kuskina.

Tytön intohimoinen suhde tanssiin vain vahvistui viisivuotiaana aloitetun kansantanssin myötä ja myöhemmin Ruoveden Naisvoimistelijoiden kilpavoimistelijana.

– Ryhmäliikunnan ohjaukset aloitin 12-vuotiaana. Myöhemmin tulivat show- ja diskotanssit. Koko ajan lisäilin tunteihini tanssillisia elementtejä, ja vuonna 2006 kehitin Sirkun Tanssikoktailin.

Pahimmilleen Pusa muistelee tanssihulluutensa yltyneen 2000-luvun alussa, kun tansseissa tuli kierrettyä viisi kertaa viikossa ja siinä sivussa vedettyä päivittäiset tanssitreenit.

Lavis in the air

Aloitettuaan Kouvolan kaupungin liikunnanohjaajana vuonna 2010 Sirkku Pusa ilahtui saadessaan työssä toteuttaa itseään ja, mikä parasta, löydettyään hengenheimolaisensa Johanna Partasesta.

Kun tanssiliikuntaryhmään ilmoittautui 120 osallistujaa, alkoivat naiset nuuhkia ilmaa: Mitä on tapahtumassa?

Pusa ja Partanen yhdistivät vahvuutensa, tanssillisuuden ja liikunnallisuuden, ja syntyi Lavis. Nimen keksi Johanna Partanen, ja sitä on hyödynnetty ”Lavis in the air”-tyyliin myös oheistuotteina.

Huhtikuussa 2014 saatiin Patentti- ja rekisterihallitukselta yksinoikeus Lavis-nimen käyttöön. Jäljittelijöitäkin on jo ilmaantunut, mikä lienee selvä menestyksen merkki.

– Loukkaavalta se silti tuntuu! Pusa puuskahtaa.

Laajennus ulkomaille ei sekään ole mahdoton ajatus, vaikka kesälavatunnelmineen ja musiikkeineen Lavis pohjaa vahvasti suomalaisuuteen. Ruotsin Huddingessa lajia on jo esitelty. Siellä moni liikuttui kyyneliin palatessaan nuoruuden lavatanssimuistoihin.

Myös elävän musiikin Live Lavikset ovat saaneet suursuosion. Lavis-humppakin on jo levytetty Juha Vartiaisen esittämänä.

Ehkä vielä äijillekin

Lavis-idean äidit perustivat yrityksen, ja tämän vuoden alussa Sirkku Pusa jäi virkavapaalle keskittyäkseen Lavikseen. Hän ohjaa nyt päätyökseen ryhmiä ja kouluttaa ohjaajia.

Lavista voi hänen mukaansa harrastaa jokainen kävelemään kykenevä. Lajia on jo kehitelty laajemmallekin, esimerkiksi allas- ja tuoli-lavis ovat työn alla. Ikärajoitteitakaan ei ole, sillä ryhmiä syntyy niin palvelutaloissa, tanssikerhoissa kuin voimisteluseuroissakin.

– Aina sataan vuoteen saakka! Pusa toteaa.

Lavis näyttää olevan vahvasti naisten laji. Olisiko kyse siitä, että tytöt tahtoo pitää hauskaa, ilman kiusallista keskustelua tai noloja iskurepliikkejä, vailla varpaille tallontaa?

– Valtaosa harrastajista on kyllä naisia, mutta ehkä kehitämme äijälaviksenkin. Vielä ei ole ollut aikaa.

– Kaikki on käynyt niin nopeasti, henkäisee Sirkku Pusa taas yhden tunnin vedettyään.

Lavis on jo tarjonnut luojalleen hengästyttävän paljon elämyksiä. Yksi huikeimpia oli kesän 2015 Gymnaestrada Helsingissä. Pusa veti noin tuhannen kansainvälisen voimistelijan ryhmälle lavisjumpan Senaatintorilla englanniksi.

Sydän läpättää, vintti viilenee

Tanssi ylittää kieli- ja kulttuurimuurit. Siitä on tehty paljon tutkimuksia, jotka vahvistavat vaikutuksen muun muassa tasapainoon.

Lavis käy myös intervallitreenistä, kun edetään humpasta rokin ja jiven kautta sambaan, rumbaan ja lopuksi viimeiseen, venyttelevään valssiin.

Laviksen tuottamaa kokonaisvaltaista hyvää oloa sekä iloa korostaa kolmekin jumppaa viikossa kiertävä Eija Penttilä, 57. Tammikuussa 2015 lajin löytänyt valkealalainen on aina liikkunut laveasti, ja lajeistaan tanssillisuutta hakien.

– Lavis on huikea keksintö! Se villitsee vielä enimmäkseen naisia, mutta toivon mukaan pian miehiäkin. Suosittelen ehdottomasti kaikille, joilla jalat ovat edes jossain kunnossa. Tämä ei vaadi aiempaa tanssikokemusta, eikä verenmakua suussa. Rytmitajusta on toki etunsa.

Hiki tulee, mutta hauskasti. Eija Penttilä on mittaillut 45 minuutissa kertyvän 5 000 askelta, kaloreja palaa kuutisensataa.

– Lavis panee sydämen läpättämään, kiteyttää Sirkku Pusa, joka muistuttaa lajin henkisestä vaikutuksesta fyysisen rinnalla:

– Vintti sekä tuulettuu että viilentyy.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi