Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen syöminen / Lihan käytön vähentäminen herättää monenlaisia ajatuksia

Lihan käytön vähentäminen herättää monenlaisia ajatuksia

Lihan syöntiä kannustetaan vähentämään, samalla puoltopuheitakin nousee esiin. Moni onkin keskustelun myötä herännyt pohtimaan omaa lihan ja lihatuotteiden käyttöään.

Kirsti Kasila, Kehittämispäällikkö Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 18.1.2024
Päivitetty 22.1.2024
Kuva: Sydänmerkki/Elina Himanen

Tänä päivänä ei voi olla törmäämättä lihan syömistä koskevaan keskusteluun. Keskustelu on herättänyt monenlaisia tunteita ja ristiriitaisiakin ajatuksia lihan syönnin puolesta ja sitä vastaan.

Terveysvaikutuksilla puolesta ja vastaan

Tutkimusten perusteella punaisen lihan suurta kulutusta pidetään epäterveellisenä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen sekä paksusuolensyövän ehkäisyn näkökulmasta. Uusimmissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään terveyssyistä punaisen lihan määrää entisestään.

Toisaalta edelleen elää uskomus, että lihaa tarvitaan esimerkiksi lihasten kasvuun ja ylläpitoon. Moni muistaa lapsuudesta kehotukset ”syödä edes lihat” lautaselta. Totta on, että lihasta saadaan helposti sekä proteiinia että rautaa, ja ne ovat siinä erityisen hyvin hyödynnettävässä muodossa. Lisäksi lihan sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet painavat terveyspuntarissa. Näitä tärkeitä yhdisteitä saadaan riittävästi myös muista elintarvikkeista, joten liha ei ole ihmiselle välttämätön ruoka-aine. Mutta lihaa ei tarvitse terveyssyistä kokonaan välttääkään, vaan se voi olla osa terveellistä ruokavaliota.

Joillakin kasvisruokien kokeilu on voinut tyssätä ikäviin vatsavaivoihin. Palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit lisäävät kaasun muodostusta suolistossa, mikä on toisaalta merkki siitä, että hyvät suolistobakteerit saavat tarpeellista ravintoa. Jos vatsanväänteet äityvät kivuliaiksi, vähittäinen totuttautuminen voi auttaa. Vatsalle lempeitä vaihtoehtoja onneksi löytyy, joten kasvisruokiin tutustumista ei kannata lopettaa alkuunsa.

Ristiriita voi painaa mieltä

Huoli ympäristöstä ja tietoisuus lihan kulutuksen ympäristövaikutuksista sekä eläinten hyvinvoinnista ovat vahvoja lihan vähentämisen vaikuttimia. Näistä seikoista voi olla myös tietämätön. Tai voi olla, että niiden roolia aliarvioidaan tai ne sivuutetaan kokonaan. Ristiriitaisia tunteita voi herätä helposti, jos näistä tiedoista huolimatta ei ole valmis vähentämään lihan syömistä.

Joillekin pelko lähipiirin nurjasta suhtautumisesta voi olla esteenä kasvispainotteisempaan syömiseen siirtymiselle. Viime vuosina stereotyyppiset uskomukset siitä, että kasvissyönti on naisellista tai ”jäniksen ruokaa” ja lihan ja makkaran syöminen miehistä, ovat onneksi hälvenneet.

Syöminen – tai syömättömyys – liittyy vahvasti omaan identiteettiin ja sen viestimiseen ympäristölle. Ihmisen perustarve kuulua ryhmään ja tulla hyväksytyksi voi vaikuttaa ruokavalintoihin. Merkittävät ihmissuhteet voivat siten toimia paitsi esteenä myös kannustajana liharuokien vähentämisessä. Esimerkiksi kylään saapuva kasvissyöjä voi innostaa kokeilemaan itselle ennestään tuntemattomien kasvisruokien kokkaamista. Myönteisten kokemusten myötä kokeilu voi poikia innostusta tutustua aiheeseen enemmänkin.

Kuten useat muutkin ruokatottumukset, lihan syöminen on usein toistuva, pitkälti automaattinen toiminto tietyissä tilanteissa. Mielessä voi käydä, että kasvispohjaiset ateriat eivät sovellu erityisiin tilaisuuksiin, kuten jouluun, grillijuhliin tai ravintolaillalliseen. Viime vuosina kasvispohjaiset ja vähälihaiset ruokavaliot ovat saaneet enemmän huomiota ja laadukkaasti valmistettu kasvisruoka alkaa olla yhä tavallisempi vaihtoehto myös erityistilanteissa. Tätä ovat edesauttaneet viimeaikainen tuotevalikoiman ja valmiiden ruokaohjeiden suurentunut tarjonta.

Maku ja helppous ratkaisevat ruoassa

Tutkimuksista tiedetään, että lihan aistinvaraisia ominaisuuksia arvostetaan ja lihan syömiseen liitetään nautinnollisuus. Lihasta pitäville on kehitetty lihan suutuntumaa jäljitteleviä kasvipohjaisia tuotteita. Viime vuosina lihattomien aterioiden makuominaisuudet ovat parantuneet ja kasvipohjaiset valmiit tai puolivalmiit vaihtoehdot lisääntyneet, mikä helpottaa myös arjen kiireissä.

Ruokakaupasta vaihtoehtoja lihan tilalle

Kylmätiskistä tofu, Härkis®, Beanit®, kasvisjauhis, Nyhtökaura®, kasvispyörykät ja -pihvit, seitan, Vöner®, kasvisnakit ja  -makkarat, valmisateriat
Pakastimesta Quorn®, soijasuikaleet, edamamepavut, valmisateriat, kasvispyörykät ja -pihvit
Kuivahyllystä soijarouhe ja -suikaleet, pavut, linssit, kikherneet
Säilykehyllystä pavut, linssit, herneet, kikherneet

 

Kasvisruoka ei luuloista huolimatta ole vaikeaa maustaa. Vinkkejä mausteiden käyttöön, kasvipohjaisten tuotteiden käsittelyyn sekä maukkaisiin resepteihin löytyy tuotepakkauksista ja valmistajien verkkosivuilta sekä monien kasvisruokabloggaajien sivuilta.

Lihan vähentämisen ja kasvisruokien lisäämisen voi aloittaa korvaamalla osa tutun reseptin lihamäärästä kasviproteiinituotteella. Kasvisruokien ohjeita löytyy runsaasti verkosta esimerkiksi Sydänmerkin sivuilta.

Helposti kasvisruokailun alkuun

Reseptejä Ystäviltä ja tuttavilta, kokkauskursseilta, verkosta, blogeista, keittokirjoista, lehdistä
Kasviksia osaksi tuttuja ruokia Jauhelihakastikkeeseen soijarouhetta, kasvissosekeittoon linssejä, salaattiin edamamepapuja, lasagneen ja makaronilaatikkoon soijarouhetta, tortilloihin seitan- tai härkäpaputuotteita
Leivälle ja lisukkeiksi Kikherneistä tehtyä hummusta, papu- tai siemenlevitteitä ja -tahnoja
Ruokaa kasviproteiineista Wokkiin tofua, makkaraperunat kasvismakkarasta, tomaattinen pastakastike soijakuutioista, currya Quornista®

 

Tutustu myös kasvisruoka-aiheisiin blogeihin: Viimeistä murua myöten ja Chocochili.

Myös vegaaninen ruokavalio on helppo toteuttaa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi