Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Maijaliisa Erkkolan tutkimusryhmä selvittää lasten ruokavalion eriarvoisuutta

Maijaliisa Erkkolan tutkimusryhmä selvittää lasten ruokavalion eriarvoisuutta

Sydänliiton suurapuraha myönnettiin Maijaliisa Erkkolan johtamalle tutkimusryhmälle, joka selvittää Sydän lautasella -tutkimuksessa lasten ruoankäytön edistämistä ja terveyserojen kaventamista.

Ryhmä keskittyy erityisesti lasten ja perheiden ravitsemukseen, terveyserojen kaventamiseen sekä ruokaan liittyviin sosiaalisiin ja kulttuurisiin ulottuvuuksiin. Kuva Veikko Somerpuro

Sosiodemografiset erot näkyvät yhä selvemmin suomalaisten lasten terveyskäyttäytymisessä ja sydän­terveydessä. Professori Maijaliisa Erkkolan johtama Perheiden ravitsemus ja hyvinvointi -tutkimusryhmä tarttuu tähän haasteeseen monitieteisellä Sydän lautasella -hankkeella, joka sai keväällä Sydänliiton juhla-apurahan.

– Perheen matala sosioekonominen asema ja muu huono-osaisuus heijastuvat lasten ruokavalion heikompana laatuna ja ennustavat kohonnutta sairausriskiä sekä muita terveyshaittoja aikuisuudessa. Onkin ensisijaisen tärkeää tuottaa uutta tutkimustietoa ja löytää konkreettisia, systeemitason ratkaisu­ehdotuksia haavoittuvassa asemassa olevien lasten terveyden edistämiseksi. Hankkeemme nostaa perheiden ravitsemuksen ja terveyden eriarvoisuuden haasteita näkyväksi myös yhteiskunnallisessa keskustelussa ja luo vahvempaa tietopohjaa päätöksenteon tueksi, Maijaliisa Erkkola kertoo.

Monitieteinen tiimi

Erkkolan johtama tutkimusryhmä toimii Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla. Ryhmä keskittyy erityisesti lasten ja perheiden ravitsemukseen, terveyserojen kaventamiseen sekä ruokaan liittyviin sosiaalisiin ja kulttuurisiin ulottuvuuksiin. Tutkimus on monitieteistä ja yhdistää muun muassa ravitsemustiedettä, kansanterveystiedettä, sosiaalipsykologiaa, kasvatustieteitä ja biostatistiikkaa.

Tutkimusryhmän tavoitteena on tuottaa tutkimustietoa, joka tukee sosiaalisesti kestävää ravitsemusta, kehittää neuvolapalveluita ja kouluruokailua haavoittuvassa asemassa olevia perheitä paremmin huomioiviksi, vahvistaa tutkimusperustaista päätöksentekoa ja yhteiskunnallista keskustelua sekä edistää elintapojen tasa-arvoa ja lasten sydänterveyttä.

Sydänliiton juhla-apuraha antaa hankkeelle arvokasta tukea. Se mahdollistaa aineistonkeruun, sidosryhmäyhteistyön ja tutkimustulosten jalkauttamisen käytäntöön – esimerkiksi neuvoloihin ja kouluihin.

– Sydänliiton apuraha mahdollistaa marginaalisten ryhmien monimenetelmäisen tutkimisen, uusimpien tutkimusaineistojemme täysipainoisemman hyödyntämisen ja työsuhteen jatkumisen usealla lahjakkaalle nuorelle tutkijalle. Se on myös arvokas tunnustus tutkimus­kysymystemme yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Tutkimusryhmä tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa THL:n, Folkhälsanin, S-ryhmän, Ukrainalaisten yhdistysten, Sydänliiton ja Kansallisen lapsi­strategian kanssa. Ryhmän työ näkyy niin tieteellisissä julkaisuissa kuin käytännön kehittämistyössä neuvoloissa, kouluissa ja perheiden arjessa.

Hanke jakautuu kolmeen työpakettiin

1. Äitiys- ja lastenneuvola­palveluiden kehittäminen maahanmuuttajaperheille. Tutkimus selvittää ryhmähaastattelujen ja kyselytutkimuksen avulla, miksi osa maahanmuuttaja­perheistä ei hyödynnä neuvola­palveluita täysimääräisesti.

2. Kouluruokailu oppimisen ja sopeutumisen tukena. Työ­paketti hyödyntää DAGIS Salo- ja UKR-CHILD-­tutkimuksia. Tavoitteena on ymmärtää, miten kouluruokailu tukee sekä oppimistuloksia että pakolaislasten akkulturaatiota.

3. Pienituloisten perheiden ruokavalinnat ja selviytymisstrategiat. LoCard- ja Aamiainen-­tutkimusten avulla analysoidaan, miten taloudellinen tilanne vaikuttaa ruokaostoksiin ja ravitsemuksen laatuun. Dokumentti­elokuvaprojekti tuo tutkimukseen myös inhimillisen näkökulman.

Tutkimusryhmän jäsenet esittäytyvät

Maijaliisa (Maikki) Erkkola, ravitsemustieteen professori, tutkimusryhmän vastuullinen johtaja”Ruokajärjestelmän kestävyysmurros työllistää, inspiroi ja haastaa ajattelua päivittäin. Ruoka ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmista on mainio konteksti harjoitella ihmisenä ja ihmisiksi olemista.”

Henna Vepsäläinen, yliopistotutkija, ravitsemustieteen dosentti

”Minua kiinnostaa erityisesti ruokaympäristö eli kaikki ruokaan liittyvät elinympäristön tekijät. Juuri nyt fiilistelen kesän luontoretkiä, ysäri-rockia ja alkavaa mökkikautta.”

Jelena Meinilä, yliopistotutkija, ravitsemustieteen dosentti

”Tutkimuksessa pääkiinnostuksen kohteenani ovat ravitsemuksen ja ympäristön yhtymäkohdat. Tutkin tällä hetkellä esimerkiksi väestöjen ravitsemuksen riippuvuutta pölyttäjistä. Minua innostaa tilastoanalyysit, kirjoittaminen, pohdiskelu, meditointi ja kiipeily.”

Satu Kinnunen, projektisuunnittelija

”Osallistun monipuolisesti eri tutkimushankkeiden koordinointiin sekä käytännön toteutukseen. Työssäni pidän erityisesti ihmisten kohtaamisesta niin tiedeyhteisössä kuin kenttätyössäkin.”

Liisa Korkalo, yliopiston lehtori, ravitsemustieteen dosentti

”Olen nykyinen yliopistonlehtori ja entinen Maikin väitöskirja­ohjattava. Usein mukana lasten ravitsemustutkimushankkeissa, ja erityinen intohimo on ruoankäyttöaineistot. Johdan myös omaa tutkimusryhmää, joka selvittää erilaisia ruokavalioita (vegaani, kasvisruokavalio, sekaruokavalio) noudattavien lasten ruoankäyttöä ja ravitsemustilaa (MIRA-hanke).

Antti Kähäri, tutkijatohtori

”Keskityn tutkimuksessani tällä hetkellä ruoankäytön sosioekonomisiin eroihin, ruokaturvattomuuteen sekä lasten aamiaisiin. Minua inspiroi toiset ihmiset, luonto ja musiikki. Herkullista ja terveellistä ateriaa unohtamatta.”

Idil Muhumed, väitöskirjatutkija

”Tutkimukseni keskittyy maahan­muuttajaäitien neuvola­palveluiden käyttöön sekä imetyksen osatekijöihin verrattuna kantaväestöön. Vapaa-­ajallani tuotan TikTokiin motivoivaa ja opettavaista sisältöä. TikTokissa minulla on yli 46 000 seuraajaa.”

Folasade Adebayo, postdoc-tutkija

”I am a postdoctoral researcher at the Department of Food and Nutrition. My research topic is ”Assessing household food consumptions through grocery purchase data among migrant populations in Finland – a LoCard study”. I have also assessed links between vitamin D status and long-term incidence of chronic diseases.”

Elviira Lehto, yliopistotutkija

”Taustani on sosiaali­psykologiassa ja kansanterveystieteessä. Tutkin kasvipainotteisempaan ruoankulutukseen siirtymistä edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tärkeänä fokuksena on myös sosioekonomisten erojen ymmärtäminen ja terveellisen ja ympäristökestävän ruoankulutuksen mahdollistaminen kaikille yksilön koulutuksesta tai tulotasosta riippumatta. Innostavaa on toimiminen monialaisessa työryhmässä, jossa eri alojen asiantuntijat tukevat toisiaan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.”

Katja Niemi

”Ohjaan dokumentti­elokuvaa Aamiainen: luokka ja ruoka Aamiaistutkimukseen pohjautuen. Olen Helsingin yliopiston vieraileva tutkija ja dokumentti­elokuvaohjaaja.”

Henna Peltonen, väitöskirjatutkija

”Selvitän leikki-iän ravitsemuksen yhteyttä allergisiin sairauksiin, painoon ja murrosiän alkamiseen.”

Suvi Itkonen, yliopistotutkija, ravitsemustieteen dosentti

”Tutkin tällä hetkellä miten siirtymä kasvipainotteisiin ruokavalioihin vaikuttaa ihmisten terveyteen. Minua inspiroi se, että käynnissä oleva ruokamurros vaatii uutta tutkimusperusteista tietoa, ja saan olla etulinjassa tuottamassa sitä.”

Outi Pajala

”Olen Ihmisen ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteri, jonka opinnäytetyö aamiaisesta pienituloisissa lapsiperheissä käsitteli sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten ja ruoanhinnan nousun myötä kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa elävien lasten ja heidän aikuistensa aamupala­puhetta, aamupalaan liitettyjä merkityksiä ja sitä, miten aamupalaa näissä perheissä tehdään. Olen taustaltani myös kokki ja sukupuolentutkimuksen maisteri.”

Anna Ruokolahti (Abdollahi), postdoc-tutkija

”I am a nutrition researcher, with my PhD research centered around childhood wellbeing, including how sleep, diet, and weight are associated. Upon graduation, my work shifted towards analyzing large-scale purchase data to better understand behavioral patterns and how they shift over time. I am particularly interested in how real-world data can uncover health-related behaviors and help shape our understanding of these topics.”

Emmi Tilli, tekninen avustaja

”Olen koulutukseltani globaalin kansanravitsemuksen maisteri. Koordinoin UkrChild -tutkimuksen aineistonkeruuta ja -hallintaa sekä avustan tarvittaessa muissa projekteissa. Minua inspiroivat työssäni tärkeät tutkimusaiheet ja kollegoiden asiantuntemus.”

Riikka Pajulahti, tutkijatohtori

”Minua kiinnostaa, miten eri lähtökohdista tulevia lapsia voisi parhaiten auttaa löytämään iloa ja terveyttä ruoasta. Innostun mahdollisuuksista tutustua uusiin ruokakulttuureihin.”

Dina Fedorova, vieraileva tutkija Ukrainasta

”I am Professor of Food Technology at the State University of Trade and Economics in Kyiv, currently a Visiting Researcher at the University of Helsinki: As a Visiting Researcher, I am actively engaged in the interdisciplinary project UkrChild which explores how wartime stress impacts children’s eating behaviors and overall well-being. Inspired by the potential of nutrition science to enhance well-being and social integration.”

Essi Skaffari, väitöskirjatutkija

Tutkin sosioekonomisia eroja lasten ruokavaliossa ja päiväkotiruoan merkitystä SES-erojen tasaajana. Minua inspiroi tutkimustyössä jatkuva oppiminen ja se, että tiede ei ole koskaan valmis.

Maria Heikkilä, nykyisin töissä Lahden yliopistokampuksella.

Roosa Joutsi, nykyisin laatukoordinaattori Lantmännen Unibake:lla.

 Lue myös:

Stressaamatta nopeasti valmista ruokaa

Onko margariini tai rypsiöljy terveellistä? Tutkittua tietoa 10 sitkeään rasvaväittämään

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi