Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Maria Pettersson viehättyy historian jännistä naisista

Maria Pettersson viehättyy historian jännistä naisista

Maria Pettersson kokosi naisten tarinoita niin paljon, että niistä syntyi viisisataasivuinen kirja. Historian jännät naiset -kirjassa Maria kertoo yli sadan naisen tarinan. Jännät tarinat ansaitsevat tulla kuulluiksi.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 2.2.2021
Päivitetty 18.2.2021
Maria Pettersson. Kuva Riikka Kantinkoski

Maria Pettersson rakasti historiaa jo lapsena, mutta hän pettyi siihen uudelleen ja uudelleen. ”Aivan kuin maailmaa olisivat ennen 1970-lukua kansoittaneet pelkät miehet”, hän kirjoittaa kirjansa Historian jännät naiset ­– Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja alkusanoissa. Koulun historiankirjoissa vilahtaneet naiset hän muistaa vieläkin: Kleopatra, Jeanne d’Arc, Katariina Suuri, Marie Antoinette, Marie Curie ja muutama Englannin kuningatar.

Maailmanhistorian vaikutusvaltaisimmat naiset kiinnostivat ehkä jotakuta, mutteivat Mariaa. Häntä kiinnosti hurjien, erikoisten ja jännien naisten tarinat. He, joista historianopettaja jätti tarinat kertomatta.  ”Naisia, jotka veivät tiedettä eteenpäin valtavin harppauksin ja samalla harrastivat uhkapelejä ja pitivät läjäpäin rakastajia”, Maria kuvaa kiinnostuksen kohteitaan.

Historian jännät naiset saa alkunsa

Maria Pettersson keräsi jännien naisten tarinoita ja alkoi julkaista niitä sosiaalisessa mediassa. Ihmiset olivat innoissaan ja toivoivat kirjaa. Kirjan naiset Maria valikoi niin, että naisen pitää olla jännä ja kuollut. Kirjan tarinoista Maria jätti pois suomalaiset naiset. ”Oli mahdotonta valita kotimaisista jännättäristä vain yksi tai kaksi.” Heidän vuoronsa tulee ehkä myöhemmin, Maria paljastaa.

Suhtautuminen jänniin naisiin on historian saatossa muuttunut. Asiat, joita ennen kauhisteltiin, on nyt normaalia. Toisaalta asiat, joita ennen pidettiin kauhistuttavina, tuntuvat nyt normaalilta.

Maria mainitsee, että jännistä naisista on suuri ilo kirjoittaa, koska ”joidenkin tarinat ovat vain niin kertakaikkisen päättömiä.”

Veronica Francosta tuli yläluokan seksityöläisten eliittiin kuuluva kurtisaani 1500-luvun Italiassa. Veronican rakastajien joukosta löytyy esimerkiksi Ranskan kuningas Henrik III. Veronica kirjoitti runoja ja taiteellisesti korkeatasoisia, avoimia kirjeitä. Runokokoelmassaan Veronica kertoo elämästään kurtisaanina, seksisuhteistaan ja vaikeuksistaan. Hän perusti myös turvakodin kaltoin kohdelluille seksityöläisille ja näiden lapsille. Veronicaa syytettiin noituudesta. Oikeudenkäynti päättyi hänen vapauteensa, mutta tapahtunut vei Veronican maineen. Hän kuoli 46-vuotiaana ja köyhänä.

Lilian Parr pelasi mielellään jalkapalloa ja rygbyä veljiensä kanssa kotikaupunkinsa Lancashiren joutomailla. Kaupungin jalkapallojoukkueessa huomattiin Lilianin kyvyt. Hän pääsi pelaamaan jalkapallojoukkue St Helensiin. Lilianille tarjottiin ammattilaissopimusta ja hän muutti 14-vuotiaana Pestoniin, 40 kilometrin päähän kotikaupungistaan. Lilian potkaisi palloa niin lujaa, että pallo saattoi murtaa maalivahdin käden. Vuonna 1921 melkein miljoona ihmistä näki Lilianin kotijoukkueen pelejä.

Bessie Coleman pyrki lukuisiin lentokouluihin Yhdysvalloissa mutta häntä ei valittu yhteenkään niistä. Marraskuussa 1920 Bessie lähti laivan kyydissä laivan kyydissä kohti Ranskaa. Seuraavana vuonna hänestä tuli ensimmäinen afroamerikkalainen ja ensimmäinen Amerikan alkuperäisasukas, joka sai Kansainvälisen ilmailuliiton lentoluvan. Yhdysvalloissa hänestä tuli huimaakin huimempi taitolentäjä.

Maria Pettersson

  • Journalisti-lehden päätoimittaja ja historianharrastaja
  • lapsuuden unelma-ammatti oli kansainvälinen seikkailijatar
  • on kerännyt historian jännien naisten tarinoita vuosikymmenet

Lue myös:

Lukukoira Muska tekee vapaaehtoistyötä. Joka toinen viikko koira vierailee kirjastossa ja toisinaan helsinkiläisessä koulussa. Emäntä Leena haluaa auttaa lapsia, joille lukeminen tuntuu haastavalta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi