Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / MonaLiiku on sydänterveyden edistäjä

MonaLiiku on sydänterveyden edistäjä

Vuoden 2018 valtakunnallinen sydänterveyden edistäjän palkinto jaettiin Naisten kymppi -juoksutapahtuman yhteydessä Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta MonaLiiku ry:lle.

Marja Kytömäki
Julkaistu 30.5.2018
Päivitetty 9.5.2019
Monaliikun joukkue lähdössä Naisten kympille. Kuva MonaLiiku.

Valtakunnallinen sydänterveyden edistäjä -tunnustus jaetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on tehnyt hyvää työtä terveyden edistämisessä.

Monaliiku on perustettu vuonna 2009 tarpeeseen antaa monikansallisille naisille mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Yhdistyksen puheenjohtaja Maria Hyppönen kertoo, että idea oman liikuntajärjestön perustamiseksi tuli Liikkukaa!-järjestöltä, joka toimii monikulttuurisen liikuntakentän asiantuntija- ja katto-organisaationa. Siellä oli huomattu, että naiset osallistuvat harrastuksiin monikansallisia miehiä heikommin.

Monaliiku edistää naisten hyvinvointia

– Tutkimukset ovat osoittaneet monta kertaa, että monikansalliset naiset eivät osallistu samassa määrin kuin miehet urheiluharrastuksiin. Mielestämme jokainen ansaitsee mahdollisuuden harrastaa liikuntaa ja tämä on keskeinen tekijä toiminnassamme.

Vajaassa kymmenessä vuodessa Monaliiku on kasvanut yhden puolipäiväisen työntekijän järjestöstä viiden työntekijän organisaatioksi, joka edistää naisten ja tyttöjen hyvinvointia liikunnan ja kulttuurin avulla uskonnosta, ihonväristä ja kansallisuudesta riippumatta, kertoo alusta saakka toiminnassa mukana ollut toiminnanjohtaja Claudia Nystrand.

– Aloitimme toimintamme Helsingissä ja nyt meillä on ryhmiä myös Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Jyväskylässä.

Hyppönen ja Nystrand muistelevat, että alussa naisia oli vaikea tavoittaa, mutta vähitellen tietoa saatiin levitettyä, luottamus kasvoi ja nyt kaikki ryhmät ovat täynnä.

Ohjaajat ovat osaavia ammattilaisia

– Tarjoamme monipuolisen liikunnan ja urheilun valikoiman, josta on mahdollisuus valita liikuntamuoto tai urheilulaji, josta nauttii, käsipallosta jalkapalloon.

Toiminta on osallistujille maksutonta, mutta ohjaajat ovat osaavia ammattilaisia.

Monaliikun jalkapallojoukkuetta valmentava Ayisat Yusuf-Aromire on aikanaan pelannut 16 vuotta ammattilaisena eri maissa ja saavuttanut urallaan mm. Afrikan mestaruuksia Nigerian maajoukkueessa. Vuodesta 2007 Suomessa asunut Ayisat valmentaa paria muutakin jalkapallojoukkuetta. Hän työskentelee Monaliikussa myös kuntoliikuntaryhmien ohjaajana.

Katri Pöllänen on terveyden edistämiseen, syrjäytymisen ehkäisyyn, sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen ja elämänlaadun parantamiseen tähtäävän Elämäni kunnossa -toiminnan koordinaattori. Hän kertoo, että Monaliikun ryhmissä voidaan myös korvata koululiikuntaa, jos esimerkiksi tyttöjen ja poikien eriytettyjä liikuntatunteja ei pystytä toteuttamaan koulussa. Tyttöjen liikuntamahdollisuuksien lisääminen onkin tulossa entistä vahvemmin osaksi yhdistyksen toimintaa. Myös Katrilla on vahva urheilutausta rytmisestä voimistelusta ja joukkuevoimistelusta. Elämäni kunnossa -hanke ja maahanmuuttajataustaisten naisten terveyttä, työllistymistä ja sosiaalista hyvinvointia mentoroinnin avulla  edistävä Mentor on the Move -hanke ovat STEAn rahoittamia.

Liikunta kotoutumisen edistäjänä

Yhdistys toimii myös koordinaattorina Euroopan unionin rahoittamassa pilottihankkeessa. Tämän Together4Sports-projektin tavoitteena on edistää Suomeen saapuneiden pakolaisten kotoutumista ja sosiaalista osallistumista liikunnan avulla. Pakolaistaustaisten perheiden sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan tuetaan liikuntatoiminnalla, johon perheet voivat osallistua yhdessä vapaaehtoisten suomalaisten perheiden kanssa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi