Hyppää sisältöön

Motocrossissa riittää vauhtia

Noora Uro ajaa motocrossia, jos ei pelaa sählyä tai ole uimassa. Kilpakaverit kirittävät lisävauhtiin.

Tiina Eloranta
Julkaistu 16.6.2016
Päivitetty 10.9.2018
Nooran isä Jere Uro kirittää crossaajaa. Kuva: Tiina Eloranta

Kohta täytyy väistää. Pärinä kuuluu jo lähempää. Hiekka pölähtää kumpareen päällä ja jää kiemurtelemaan katsojien ylle. Ja vain hetki, niin motocrosspyörä kaartaa jo seuraavaan mutkaan. Vauhtikeskuksen rata Vantaalla haastaa kaasuttamaan.

Kypärän alta hulmuaa poninhäntä. Hyvinkääläinen Noora Uro, 12, ajaa jo kuudetta vuotta motocrossia. Tänään Noora harjoittelee, mutta kilpaa hän ajaa MX-liigassa.

Motocrossliigan naisten sarjassa eli MXD-sarjassa kilpailee Nooran lisäksi reilu kaksikymmentä naista. Erikseen ei ole ”tyttöjen sarjaa”, vaan kaikki ajavat samassa sarjassa kuljettajan iästä tai pyörän koosta riippumatta.

Noora aloitti sarjassa vajaa vuosi sitten. Ikäraja on kaksitoista, mutta samana vuonna täyttävä saa jo osallistua. Crossaria ei häiritse, että hän on sarjan nuorin – onhan tyttöharrastajia tullut lisää.

– En ajattele enää, että olisin jotenkin erilainen, Noora sanoo.

Joskus Noora yllättää kanssaharjoittelijansa, kun hän ottaa kypärän pois päästään. Motocrossaaja kilpaileekin silloin tällöin myös poikien B-finaalissa MXC/C-sarjassa.

Noora ei epäröi hetkeäkään, kun harjoituksia seuraava vieras utelee tämän vuoden tavoitetta.

– Tavoittelen kymmenen joukkoon.

Nooran sijoitukset ikäistensä poikien sarjassa keikkuvat viidentoista ja seitsemäntoista välillä. Naisten sarjassa kuski on sijoittunut yhdentoista ja neljäntoista välille.

Periytyvä harrastus

Kaksitoistavuotias motocrossaaja tarvitsee apujoukkoja, koska kilpailut sijoittuvat ympäri Suomea. Hyvinkäältä Noora ja pyörä kulkevat seuraavaksi Iisalmeen. Tällä kertaa autoa ja pyörän kuljetusvaunua ohjaamaan valikoituu äiti, koska isä joutuu työmatkalle.

Perheelle harrastus on tuttua tutumpi, sillä Nooran isä ja isoisä ovat ajaneet molemmat motocrossia. He tietävät, että harjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja kuntoa. Yksi harjoitus kestää noin puoli tuntia, sitten pitää huilata.

Vaikka Noora harrastaa sählyä, uintia ja ”jotain jumppaa” – kuten isänsä sanoo – niin koko viikonlopun kestävät kisat uuvuttavat hyväkuntoisimmankin. Kotimatkalla autossa uni jo maistuu ja kotona vaikkapa äidin tekemä perunamuusi.

Tsut, tsut, sadettimet alkavat heräillä. Nyt tuli katsojille kiire. Selän takaa kuuluu nousevan lentokoneen huminaa ja pyörän numero 197 pärinää. Pyörä murjoo mäkiä ylös ja alas, hetken kuluttua niitä on jo kaksi.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset