Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Yksinäisyys ja yksin olemisen taito

Yksinäisyys ja yksin olemisen taito

Joku sairastuu yksinäisyydestä, mutta toisille yksinäisyydestä kasvaa voimavara.

Tiina Eloranta
Julkaistu 16.2.2017
Päivitetty 9.5.2019
Kirjailija Laura Honkasalo.

Moni jää yksin, kun sairastuu tai jää työttömäksi. Kun ei ole rahaa osallistua ystäväpiirin toimintaan tai kun ei jaksa hakeutua muiden seuraan. Maaseudulla välimatkat ovat pitkiä, harrastukset ja ystävät voivat olla matkojen päässä. Tai kun tulet vanhaksi, kodinhoitaja käy hoitamassa vain pakolliset asiat.

Koulukiusaaminen saattaa sysätä alkuun kierteen, jossa alkanut yksinäisyys jatkuu vielä aikuisiässä.

Yksinäisyys voi olla myös vapaaehtoista. Joku hakee omaa aikaa vaikka retriiteistä, meditaatiosta ja mindfulnessista.

Laura Honkasalon kirja Pöytä yhdelle käsittelee tabua nimeltään yksinäisyys. Kirja sisältää myös omakohtaisia kertomuksia yksinäisyyden kivusta ja yksin olemisen levollisesta voimasta.

Tarinat ovat koskettavia mutta myös voimauttavia, niihin on helppo samaistua. Kertomukset yksinäisyydestä ja yksinäisyyden synnystä auttavat käsittelemään myös omaa elämäntilannetta.

”Hassua kyllä, olen aina myös tarvinnut yksinoloa, parisuhteessakin. Pidän siitä, että saan olla suhteessa yksin. Elämässä on joku, mutta jää silti omaa aikaa.” Nainen, 38 vuotta.

”Olen vilkas ja tutustun ihmisiin helposti, mutta en osaa pitää yhteyttä, eivätkä tutustumiset kehittyneet oikeiksi ystävyyssuhteiksi. Pelkäsin aina, että olen vääränlainen, häiritsen tai olen taakka muille.” Nainen, 39 vuotta, kaksi lasta

”Kiusaaminen jätti ahdistuksen ja ulkopuolisuuden kokemuksen. Toisaalta olen vetäytynyt omiin oloihini. Arkuutta ja pelkotiloja jäi myös.” Mies, 50 vuotta, yksi lapsi

Laura Honkasalo kertoo kirjassaan myös oman eronsa ja kirjailijanuran tuomasta yksinäisyydestä. Kirjailija vakuuttaa omien kokemustensa perusteella, että yksinäisyyden tunne voi myös kadota. Se on helpottava tieto.

Laura Honkasalo: Pöytä yhdelle – Yksinäisyydestä ja yksin olemisen taidosta, Kirjapaja 2016

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi