Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mari Blek-Vehkaluoto: Levollisuutta mielelle ja keholle

Mari Blek-Vehkaluoto: Levollisuutta mielelle ja keholle

Omia elintapojaan kannattaa tarkastella viimeistään, kun verenpaine ylittää ihanteelliset lukemat, Mari Blek-Vehkaluoto kirjoittaa blogissaan.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 18.8.2021

Jos verenpaineesi on ihanteellisella tasolla, kuulut suomalaisten aikuisten selkeään vähemmistöön. Meistä useimpien verenpaine kohoaa iän mukana. Siihen vaikuttavat sekä elintavat että perinnöllinen alttius. Onneksi oma verenpainetaso on tänä päivänä helppo selvittää kotimittauksella ja keinoja kohonneen verenpaineen hoitamiseen on käytettävissä.

Korkeaa verenpainetta sairastavat potilaat ovat usein tarmokkaita ja kiihkeän elämäntahdin omaavia henkilöitä, kertoo Naisten oma lääkärikirja vuodelta 1952. Sama lähde opastaa oireiden yleensä vähenevän, kun elämäntavat muuttuvat säännöllisiksi. Tämä ohje pätee seitsemänkymmentä vuotta myöhemminkin. Kun syöminen, liikkuminen ja lepo ovat sopivassa suhteessa, ollaan jo pitkällä hyvinvoinnin ja verenpaineenkin kannalta.

Omia elintapojaan kannattaa tarkastella viimeistään, kun verenpaine ylittää ihanteelliset lukemat

Mikä toistuva tapa arjessasi on sellainen, joka vaikuttaa verenpaineeseen? Miten niitä tapoja, joihin olet tyytyväinen, voisi lisätä ja toisaalta olisitko valmis vähentämään niitä, joiden tiedetään nostavan verenpainetta? Entä tunnistatko ne keinot, joilla rauhoitat ylivirittyneen mielen ja kehon? Mikä saa sinut rentoutumaan ja samalla stressi­tason ja verenpaineen laskemaan?

Minulle se on taide sen monissa muodoissaan. Hartiani saa laskeutumaan myös vaikkapa kaunis kahvila tai maisema tai auringonlämpö poskilla. Luonto on usealle suomalaiselle luonteva paikka rentoutua ja virkistäytyä. Luonnossa oleskelulla on terveysvaikutuksia, joista keskeisimpiä on stressitilanteista palautuminen. Lyhyetkin hetket luonnossa, etenkin jos niihin yhdistyy liikkuminen, vaikuttavat myös fyysiseen terveyteen. Tai kokeilisitko mindfulnessia, joka on tuonut monelle kaivatun keinon arkipäivän stressitilanteiden rauhoittamiseen.

Maailman sydänpäivää vietetään syyskuun 29. päivä. Tänä vuonna sen teemana Suomessa on verenpaine. Kannustamme silloin selvittämään oman verenpainetason ja hakemaan apua kohonneen verenpaineen hoitamiseen. Hyvä verenpaine suojelee terveyttä.

Lue myös:

Verenpaineen kotimittaus (Mari Blek-Vehkaluoto)

Usein kysyttyä verenpaineesta Verenpaineen mittaustulokset saattavat vaihdella. Onko tämä normaalia vai mistä on kysymys? Ylilääkäri Anna-Mari Hekkala vastaa.

Koiran kanssa puuhailu laskee stressitasoa ja luo rutiineja

Käy pöytään -blogi: Askartele kankaiset kulhot

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi