Hyppää sisältöön

Ikäni on 65 vuotta.Verenpainelääkitys seuraava: Exforge 5 mg/160 mg n. 1,5 tabtlettia päivässä ja Orloc 10 mg 2 tablettia päivässä. Nyt kolestroliarvot: 6,5, hyvä 1 ja paha 4,3.
En käytä kolestroolilääkettä. Onko vastaavaa lääkettä, joka alentaa kolestrolia.

18/06/2018

Marke

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Kun kolesteroli on koholla, kannattaa ensin pohtia, löytyisikö ruokavaliosta jotain korjaamisen varaa. Sydän.fi-sivustolta löytyy hyviä ohjeita. Jo selkeitä ravitsemukseen liittyviä virheitä korjaamalla voi kokonaiskolesterolia ja ns. ”pahaa” eli LDL-kolesterolia saada laskemaan.

Seuraavaksi kannattaa katsoa, löytyisikö itselle sopivaa terveysvaikutteista elintarviketta, joka sisältää kasvistanolia tai -sterolia. Sellainen voi olla vaikkapa levite tai jugurttivalmiste.

Kolesterolia alentavista lääkkeistä käytetyimpiä ovat statiinit. Tämä johtuu siitä, että niistä on eniten kokemusta, ja ne ovat tehokkaita ja edullisia. Statiineja löytyy kuutta eri vaihtoehtoa, ja useita eri annosvahvuuksia.

Muitakin harvemmin käytettyjä lääkkeitä löytyy. Hoitava lääkäri tekee valinnan potilaan kolesteroliarvojen ja muiden lääkkeiden perusteella.

29/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset