Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Rakkaudesta kuviin ja tarinoihin

Rakkaudesta kuviin ja tarinoihin

Ideoita ja tarinoita Ulla Sainiolla on niin paljon, että hän ehtii edistää niistä vain muutamia. Taiteilija rakastaa eläväisiä kotikulmiaan Helsingin Punavuoressa, vaikka hän usein vetäytyy omaan rauhaansa ajatustensa ja luovan työnsä pariin.

Esa Takala, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 24.3.2021
Ulla Sainio pohtii tarinoidensa merkityksiä tarkasti. Kuva: Anna Kara

Ulla Sainio oli ahkera koululainen, jolle polut olivat auki moneen suuntaan. Kuva kuitenkin vei nuoren taitajan mennessään. Graafikon ammatti tuntui vievän lähimmäs haaveita eikä ammatinvalinta ole vanhemmalla iälläkään kaduttanut. Vain taloudellisessa mielessä uravalinta on välillä pohdituttanut.

Luovassa työssään Ulla elää ideoidensa tulvassa ja naurahtaa niistä kertoessaan.

– Usein tuntuu, että minulla on liikaa ideoita ja että olen ihan helisemässä niiden kanssa. Koitan keskittyä vain muutamaan niistä kerrallaan ja ajaa niitä projekteina eteenpäin. Idean eteenpäin vieminen vaatii aina aikaa ja keskittymistä.

Mielikuvituksekkaan taiteilijan luovuus ei rajoitu pelkkään kuvaan, vaan Sainio ilmentää luovuuttaan myös arkea helpottavissa keksinnöissä, rakentelussa ja nikkaroinnissa tai vaikka 3D-printattavien tuotteiden suunnittelussa. Kirjat, animaatiot ja kuvat ovat pysyneet kuitenkin hänelle kaikkein tärkeimpinä ja niissä projektit ovat myös pitkäkestoisimpia.

Merenneidot-kirjani julkaistiin viime vuonna ja sen tekemisen aloitin vuonna 2013. Jos voisi keskittyä vain yhteen projektiin kerrallaan, valmista saataisi tulla hieman nopeammin.
Toisaalta otan tarinan luomisen niin vakavasti ja mietin sitä hirveän paljon. Vielä kun kohdeyleisönä ovat lapset, niin merkityksiä ja tarinan tasoja haluaa miettiä syvällisesti ja vastuullisesti.

Sydänliitolle Ulla kuvitti vuoden 2020 joulukalenterin, joka sai runsaasti positiivista palautetta. Tänä vuonna hänen kuvituksiaan on nähtävillä Sydänviikon ilmeessä ja lapsille suunnatuissa materiaaleissa.

– Sydänterveyteen liittyvissä asioissa huoleni kohdistuu erityisesti ihmisten yksinäisyyteen ja sen vaikutuksiin. Kuulluksi tulemisen tärkeyttä ja toisten huomioimista voisi suomalaisessa kulttuurissakin parantaa. Juuri siksi minusta on ihana tehdä vaikkapa eläintarinoita, joissa kaikki aina tuttavallisesti tervehtivät toisiaan. Luon siten tarinoihin tietynlaista ihanneyhteiskuntaa.

 

Ulla Sainio

Erityisessä asemassa oleva oma työ:

Hiiru-3D-animaatiohahmo. Hiiru-hiiri syntyi Ullan opettelemalla Blender-ohjelmalla. Hiirun tarinat ovat vasta aluillaan. ”Omin hahmoni, mitä en kyllä myisi mistään hinnasta.”

Mieleen jääneet sadut:

Moniosainen Ariol-sarjakuva aikuisiältä. Lapsuudesta Urhoollinen porsas -satu, jossa Kissa Kirnauskis ja Kukko Punaheltta saavat possun avukseen hätistämään pelottavan karhun kotitaloltaan.

Kiinnostava näkökulma satuihin:

Psykoanalyyttinen näkökulma ja symboliset merkitykset. Vinkkeinä Bettelheim: Satujen lumous ja Elina Reenkolan tutkimukset merenneitojen symboliikasta.

Hiiru Instagramissa @hiiruthemouse

Huomioidaan toisemme, kuvittaja toivoo

  • Tervehditään toisiamme ja pysähdytään kuuntelemaan. Ollaan toisillemme läsnä.
  • Tuodaan ruokapöytiin enemmän iloista keskustelun ja vuorovaikutuksen kulttuuria.
  • Huolehditaan yhdessä siitä, että kaikki saavat tilaa. Jotkut vaativat enemmän aikaa, jotta voivat tuoda ajatuksiaan esiin. Myös hiljaisempia on hyvä kuunnella. Pidetään keskustelu huomion kohteena olevan henkilön asiassa.

Ullan kuvituksia Sydänviikon sivuilla sydan.fi/sydanviikko

Ulla Sainio, kuvituksia hänen verkkosivuillaan

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi