Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Teatteri, elokuvat ja sarjat / Solsidanissa puolipilvistä

Solsidanissa puolipilvistä

Solsidan on kevyt, näppärästi käsikirjoitettu ja aurinkoinen ruotsalainen komedia, joka paikoitellen väläyttää elämään kuuluvia tummia sävyjä.

Kirsi Airos, koordinaattori, kurssit ja koulutukset
Julkaistu 3.1.2018
Päivitetty 14.2.2020
Kuvaaja: Linnea Rheborg

Solsidan on meille suomalaisillekin varsin tuttu ruotsalainen, huippusuosittu draamakomediasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat vauraaseen Solsidaniin. Vuosina 2010-2015 esitetty tv-sarja toi viidellä kaudellaan tutuksi sarjan hahmot, pariskunnat Annan ja Alexin, Mickanin ja Fredden sekä Anetten ja Oven. Nyt Suomessa esitetään sarjasta kotimaista versiota nimellä Onnela.

Sarjan valtavan suuren suosion Ruotsissa tietäen, ei ollut loppujen lopuksi ihme, että jatkoa seuraa elokuvan muodossa. Muissakin Pohjoismaissa sarjalla on ollut suuri yleisö. Solsidan-elokuva sai ensi-iltansa Ruotsissa 1.12.2017.

Solsidanissa on joulu ja Fredde ja Mickan ovat luoneet omaan tapaansa varsin mahtipontiset puitteet joulunvietolle. Vieraiksi kutsutut Anna ja Alex yllättävät kaikki kertoessaan, että aikovat erota ja Anna on löytänyt uuden miesystävän. Tästä eteenpäin seuraamme Annan ja hänen uuden, varsin boheemin miesystävänsä Davidin, suhdekiemuroita. Alex ottaa varovaisia askeleita deittailun maailmassa ja kohtaa työympyröissä Bellan. Anette ja Ove haluaisivat lisää lapsia, mutta asiassa on kipeitä esteitä.

Ovelle kaikki keinot ovat sallittuja ratkaisun löytämiseksi. Fredden yltäkylläiseen maailmaan ilmestyy yllättäen vanha, vasemmistolaisesti ajatteleva Mauritz-isä. Isän ja pojan suhde aiheuttaa elokuvan kipeimmän tunnemyrskyn.  Solsidan huipentuu Mickanin järjestämiin juhliin Torekovissa, jossa menestyvät yläluokan ihmiset viettävät kesäänsä näennäisen rennosti. Loppuun mahtuvat vielä tragikoomiset ja liikuttavatkin hetkensä.

Varjoja taivaalla

Elokuva ei varsinaisesti tuo sarjaan verrattuna valtavasti uutta, mutta se mikä on muuttunut, on selvästi vakavammat sävyt aina aurinkoisessa ja hyvinvoivassa ruotsalaisessa idyllissä. Vaikka elokuvaa onkin helppo pitää komediana, se ei naurata ihan niin paljon kuin tv-sarja hysteerisimmillään teki. Näyttelijät tekevät hyvää ja luotettavaa työtä ja mukana on pirteällä tavalla räävittömiä kohtauksia. Huumori ja lämmin tunnelma vievät tarinaa eteenpäin. Katsojan on lähtökohdistaan riippumatta helppo samaistua elokuvan ihmissuhteisiin ja tilanteisiin.

Valitsemani tunneteema elokuvalle on kaipaus. Se on Fredden kaipuuta poissa ollutta isäänsä kohtaan, se on Annan ja Alexin kaipausta muutokseen pitkässä parisuhteessa ja se on Anetten ja Oven väkevää kaipuuta saada lisää lapsia. Fredden isä Mauritz kaipaa normaaleja välejä poikaansa. David kaipaa vapautta. Ja hännänhuippuna voisi kaipuuksi kutsua myös Mickanin pyrkimystä kuulua oikeisiin piireihin.

Tunne: Kaipaus

 

Elokuva: Solsidan
Ensi-ilta: 29.12.2017 (suomenruotsalaisissa kunnissa 8.12.2017)
Ikäraja: 7
Pituus: 105 min.
Ohjaus: Felix Herngren, Måns Herngren
Käsikirjoitus: Jesper Harrie
Näyttelijät: Felix Herngren (Alex), Mia Skäringer (Anna), Josephine Bornebusch (Mickan), Johan Rheborg (Fredde), Henrik Dorsin (Ove), Malin Cederbladh (Anette), Henrik Schyffert (David), Sven Wollter (Mauritz), Frida Hallgren (Bella)
Genre: Komedia

Tiesitkö tämän elokuvasta?

Ranskalaiset Lumièren veljekset Louis ja Auguste kehittivät liikuteltavan kinematografin, jolla he kuvasivat n. 1400 elokuvaa vuosina 1895-1905. Jokaisen elokuvan kesto on vain 50 sekuntia. Yksi heidän kuuluisimmista elokuvistaan on Juna saapuu asemalle (1895). Lumièren veljekset loivat yli 100 vuotta sitten perustan sille, mitä elokuva nykyään on.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi