Hyppää sisältöön

Sydämellä pelissä

Huippujalkapalloilija, entinen Saksan maajoukkueen pelaaja, Gerald Asamoah ei antanut periksi omalle sydänsairaudelleen. Hän auttaa sydänsairaita lapsia hyväntekeväisyysjärjestönsä avulla.

Minna Ruotsalainen
Julkaistu 6.4.2016
Päivitetty 12.9.2018
Gerald Asamoahin sydämenasioihin kuuluu sydänsairaiden lasten auttaminen. Kuva FC Schalke 04

Ghanalaissyntyistä, saksalaista jalkapalloilija Gerald Asamoahia kuvaillaan elämäniloiseksi mieheksi suurella sydämellä. Vähän alle parikymmentävuotiaana ammattilaisurheilijan pallon meinasi pysäyttää hypertrofisen kardiomyopatian diagnoosi. Sydänlihasta paksuntavaa sairautta pidetään nuorilla yleisimpänä sydänperäisen äkkikuoleman syynä.

– Se oli tietysti valtava shokki, maailmani romahti. Olin nuori ja aivan ammattilaisurani alussa. Se oli hyvin kovaa aikaa koko perheelleni, Gerald Asamoah muistelee lähes parinkymmenen vuoden takaisia tunnelmia.

Entinen hyökkääjä muistaa yhä tarkalleen pelin, jonka jälkeen hän sai äkillisesti voimakkaita hikoilukohtauksia vip-tiloissa. Vaikka olo kohentui nopeasti ruokailun jälkeen, joukkueen lääkäri halusi pelata varman päälle ja tutkia pelaajan kunnolla. Ja ekg näyttikin yhtäkkiä aivan erilaiselta kuin ennen.

Sairautta ei ollut helppo hyväksyä. Se tarkoitti silloin nuorelle miehelle pitkälle jalkapalloon nivoutuneiden omien unelmien torppaamista. Gerald kävi lopulta useiden kardiologien luona, jotka näyttivät empimättä punaista korttia: ammattilaisura jalkapalloilijana täytyisi lopettaa.

Toivoa löytyi viimein Yhdysvalloista, jonne Gerald lensi sydänspesialistien hoidettavaksi. Lopputuloksena hänelle annettiin alle prosentin suuruinen riski saada rytmihäiriöitä tai sydämenpysähdys.

– Se oli minulle signaali, että voin jatkaa pelaamista. Vaikka eihän se aluksi ollut kovin yksinkertaista. Tauon jälkeen ensimmäisissä treeneissä asia pyöri koko ajan päässä joka liikkeen aikana. Lopulta siitä oppi päästämään irti.

Perheen tuki, positiivinen elämänasenne ja mahdollisuus jatkaa sittenkin unelmansa toteutumista antoivat voimia. Sairaus ja paluu takaisin kentälle vahvistivat uskoa siitä, ettei koskaan saa periksi.

– Ihminen pystyy yleensä enempään, kun ensin ajattelee. Samalla sain muistutuksen siitä, kuinka arvokas elämä on. Se pitäisi aina pitää mielessä.

Loppuen lopuksi Gerald ei kokenut koskaan pelaajavuosinaan sairautensa vuoksi ongelmia kentällä. Varmuuden vuoksi otteluissa kentän laidalla piti olla kuitenkin defibrillaattori, joka ei tuolloin vielä kuulunut joukkueiden vakiovarusteisiin.

Mies on tänä päivänä onnellinen siitä, että sai tehdä menestyksekkään pelaajauran ja lopulta myös itse päättää, milloin lopettaa.

Gerald Asemoah pelasi tunteikkaan jäähyväisottelunsa viime vuoden lopulla kuninkaansinisissä FC Schalke 04:n väreissä Gelsenkirchenissä Saksassa lähes parinkymmenen hienon ammattilaisvuoden päätteeksi.

Apua sydänsairaille lapsille

Muun muassa maailman ykkösmaalivahti Manuel Neuer ylistää ystäväänsä mieheksi suurella sydämellä, joka on aina valmis auttamaan.

– Ajattelen asioista aina optimistisesti, nauran paljon ja yritän toteuttaa unelmiani. Tämä on auttanut myös vaikeina aikoina. Tapoihini ei kuulu antaa periksi, mistä pidin kiinni aina myös kentällä, Gerald toteaa.

Gerald Asamoahin sydämenasioihin kuuluu sydänsairaiden lasten auttaminen. Hänen nimeään kantava hyväntekeväisyysjärjestö on jo lähes kymmenen vuoden ajan auttanut sydänsairaita lapsia järjestämällä projekteja ja koordinoimalla lahjoituksia. Tällä tavoin Gerald haluaa antaa jotain takaisin: sydänsairaille lapsille toivoa ja rohkeutta sekä mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan. Esimerkiksi viime vuonna puolitoistavuotias kambodžalainen Ning pääsi synnynnäisen sydänvikansa vuoksi lahjoitusvaroin sydänleikkaukseen Saksaan. Sitä edellisenä vuonna viisivuotias gambialainen tyttö pääsi välttämättömään sydänoperaatioon.

– Se, että näkee hänen voivan hyvin, on sanoinkuvaamattoman kaunis tunne. Koen myös kristittynä velvollisuudekseni auttaa ja tukea siinä, missä pystyn.

Jalkapallo pyörii luonnollisesti jatkossakin suuressa osassa Geraldin elämässä. Hän muun muassa valmentaa FC Schalken U15-joukkuetta. Alkuvuodesta Gerald vastaanotti myös FIFA:n Fair Play Award -tunnustuksen panostuksestaan pakolaisten hyväksi jalkapallon voimin. Entinen pelaaja on omistautunut puhumaan voimakkaasti suvaitsevaisuuden puolesta kaikkea rasismia vastaan.

Lue seuraavaksi