Hyppää sisältöön

Sydän Chatissa ei pilkkujen paikoilla ole väliä

Matti Korpi toimii verkkotukihenkilönä Sydän Chatissa. – Tämä on foorumi, jossa on helppo avautua, Matti kertoo ja rohkaisee mukaan.

Susanna Lehtimäki
Julkaistu 20.3.2018
Päivitetty 3.2.2020
Verkkotukari Matti valmiina tarjoamaan vertaistukea verkossa

Kello lyö 18.00, ja kevään ensimmäinen Sydän Chat on juuri avattu Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämässä Tukinetin liveryhmässä. Kirjaudun tunnuksillani Sydän Chatiin, jossa on tänään paikalla kaksi Sydänliiton kouluttamaa verkkovertaistukihenkilöä.

Heistä toinen on Matti Korpi Kauhajoen sydänyhdistyksestä. Kysyn, mikä sai sydänyhdistyskonkarin lähtemään mukaan verkkotukihenkilöksi:

– Kyllä se on yleinen auttamisen halu, joka miehen vei. Olen toiminut sydänyhdistyksessä tukihenkilönä jo useamman vuoden ja kokenut sen hyvänä toimintana sekä itselle että tuettaville, joita olen kohdannut. Netin käyttö ja tietotekniikka on aina kiinnostanut, ja erityisesti se, miten sitä voidaan näin normaalielämässä monin tavoin hyödyntää. Tämä on sellainen foorumi, jossa on helppo avautua ja purkaa itseään anonyymisti. Kaikki kun eivät halua edes ympäristönsä tietävän sairastumisestaan. Täällä voi vapaana ympäristön paineista kysyä sellaistakin, mitä ei silmätysten kehtaa, Matti sanoo.

Arkielämän kysymyksiä

Ensimmäinen osallistuja saapuu Sydän Chatiin ja hänet toivotetaan kohteliaasti tervetulleeksi. Pikimmiten perässä seuraa kolme muuta osallistujaa. Kevään Sydän Chateissa teemana on sydänpotilaan arkielämän kysymyksiä. ”Kun teemaa ei ole liian tiukasti rajattu, saadaan myös enemmän keskustelijoita linjoille”, tohtivat verkkotukarit olettaa.

Tukareiden odotukset käyvät toteen, kun uusia osallistujia tulee mukaan tasaiseen tahtiin. Tosin osa saattaa chatistä poistuakin, jos saa selvyyden esimerkiksi mieltä askarruttaneeseen kysymykseen. Keskustelu alkaa soljua ja tietokoneen kuvaruutu täyttyä kysymyksistä ja kommenteista. Ihannehan olisi, että osallistujat keskustelisivat keskenään mahdollisimman paljon ja tukarit kommentoisivat sitten tarpeen mukaan. Varsinkin alussa tukareilla on kuitenkin ollut merkittävä rooli keskustelun virittelijöinä. Lääketieteellisiin asioihin tukarit eivät voi ottaa kantaa, mutta toki ohjata asiassa asiantuntija-avun lähteille.

Uudet keskustelijat toivotetaan aina tervetulleiksi ja heille kerrotaan, mistä on kyse. Kieliasulla ei ole väliä, eikä pilkkujen paikkaa katsota, kun verkossa chattäillään. Lauseet on tosin hyvä pitää lyhyinä, muuten on vaarana tippua kelkasta. Yksi keskustelijoista, nimimerkillä Oili2, on Sydän Chatissa ensikertaa.

– Sairastuin takotsuboon kuukausi sitten. Takotsubo on ns. ”särkyneen sydämen” oireyhtymä. Oireet muistuttavat sydäninfarktia, mutta sepelvaltimoissa ei todeta ahtaumia. Huomasin Facebookissa Sydän Chatin linkin ja mietin, että olisiko tässä hyvä vertaistuen kanava. Olihan se. Ensimmäinen keskustelu oli erittäin antoisa ja oli helppo kirjoittaa ja ”keskustella” muiden kanssa, joilla on samoja kokemuksia. Sain hyviä vastauksia kysymyksiini ja kannustusta toipumiseen. Aion ehdottomasti osallistua uudemmankin kerran.

Hyvä foorumi

Matin mielestä myös tukarille itselleen ohjaaminen antaa todella paljon hyvää mieltä ja jaksamista, koska on itse kokenut, miten paljon saa voimaa, kun joku kuuntelee ja auttaa eteenpäin.

– Sydän Chat on todella hyvä foorumi ihan kaikille sydäntapahtuman kokeneille, läheisiä unohtamatta. Onhan se usein todella pysäyttävä kokemus ja aiheuttaa aikamoisen shokin sekä potilaalle että läheisille. Myös läheisillä on todellinen hätä tilanteessa ja he tarvitsevat tukea yhtä paljon kuin potilas, Matti muistuttaa ja rohkaisee tulemaan mukaan chatteihin.

Tulevat Sydän Chatien ajankohdat ja teemat löytyvät Tukinetista.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset