Hyppää sisältöön

Sydänystävällistä ruokaa suunnistajille

Kesäkuun kolmantena viikonloppuna Lappeenrannan metsissä kisataan suunnistuksen massatapahtuma Jukolan viesti. Tällä kertaa ruokaan on kiinnitetty erityistä huomiota: ruoat valmistava Saimaan Tukipalvelut kokkaa kisaväelle Sydänmerkki-aterioita.

Tiina Suomalainen, Mikko Nikkinen
Julkaistu 31.5.2016
Päivitetty 12.9.2018
Kimpisen aluekeittiössä valmistuu ateriat päiväkoteihin ja kouluihin.

Kimpisen aluekeittiössä Lappeenrannassa käy tuttu aamusutina. Tonnikalapasta on valmistumassa, ja kohta lähtevät ensimmäiset ateriat päiväkoteihin ja kouluihin.

Saimaan Tukipalveluiden kaikissa keittiössä valmistetaan sydänystävällistä ruokaa. Etelä-Karjalan alueella päiväkoteja, kouluja, sairaaloita ja hoitopalveluja ruokkivalla ruokapalvelulla on ollut Sydänmerkki vuodesta 2014.

Kesäkuun kolmantena viikonloppuna täällä Kimpisessä ja kahdessa muussa aluekeittiössä ahkeroidaan entistä kiivaammin, sillä Saimaan Tukipalvelut valmistaa Lappeenrannassa pidettävän Jukolan viestin ruoat.

Se tarkoittaa myös sitä, että koko kisaväki saa lautaselleen Sydänmerkki-aterioita.

– Onhan tämä ainutlaatuista. Aiemmin Jukolan viesteissä ei ole tällä tavalla kiinnitetty huomiota ruoan laatuun ja terveellisyyteen, sanoo Saimaan Tukipalvelujen ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Jopa 32 000 ateriaa

Myöhemmin päivällä Särmälä seisoo ison pellon laidassa kartta kädessään ja viittoo eri suuntiin. Toukokuun alkuviikoilla kisa-alue ei ole lähimainkaan valmis, mutta suunnitelmat ovat selvillä.

– Tässä on ravintola-alue. Siihen tulee 50 metriä pitkä teltta, jossa on kisaravintola ja kahvila. Lisäksi alueella on toimitsijoilla, kutsuvierailla ja medialla omat ravintolatelttansa.

Särmälä tietää, että ruokien valmistaminen Jukolan viestin kaltaiseen massatapahtumaan ei ole mikään helppo rasti. Kyseessä on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu ja Suomen suurin terveysliikuntatapahtuma. Kilpailijoita, yleisöä ja toimitsijoita odotetaan paikalle 40 000–50 000.

Saimaan Tukipalvelut on varautunut valmistamaan 32 000 ruoka-annosta.

– Me olemme oikeastaan ainoa taho, jolla on Etelä-Karjalassa resurssit hoitaa tällainen valtava tapahtuma.

Särmälä myöntää, että kyseessä on ammattitaitoiselle ja kokeneelle tiimillekin kova haaste. Mutta samalla tarjolla on ainutlaatuinen elämys.

– Olen sanonut tiimilleni, että kun tämä rutistus on ohi, olemme yhtä kokemusta rikkaampia.

Särmälä on jo kahden vuoden ajan opiskellut Jukolaa. Hän on ollut muun muassa seuraamassa viime ja toissakesän kisoja, jotta näkisi, miten ravintolapalvelut toimivat ja mitä pitää ottaa huomioon.

Laaturuokaa läheltä

Kun sopimus Saimaan Tukipalveluiden ja kisajärjestäjän välillä oli tehty, alkoi keskustelu siitä, millaista ruokaa tarjotaan.

– Halutaanko maksimoida voitto vai ovatko muut asiat tärkeämpiä? Me korostimme, että Lappee-Jukolassa kannattaisi tarjota laadukasta, terveellistä ja kohderyhmän mukaan valmistettua ruokaa. Onneksi kisajärjestäjät ymmärsivät, että tämä tuo lisäarvoa tapahtumaan.

Aiemmissa kisoissa ruoka on tehty jossakin kauempana, josta se on tuotu kisapaikalle ja lämmitetty. Tällä kertaa ruoka valmistuu lähellä ja se kuljetetaan kisapaikalle lämpimänä.

Ruokalista on jo mietittynä. Tarjolla on lihaspagettivuokaa, tonnikalapastaa, kasvislasagnea, karjalanpaistia ja perunamuusia sekä lempeää kanakeittoa. Kaikki tietysti sydänystävällisiä.

– Pastaruokia on kolme, koska ne ovat urheilijoiden suosikkeja korkean hiilihydraattipitoisuuden vuoksi, Särmälä huomauttaa.

Jokaiseen annokseen kuuluu lisäksi salaatti, pullo vettä ja leipää. Ruisleivät tulevat vastaleivottuina paikallisilta leipureilta.

Sydänmerkki vaati hienosäätöä

Sydänmerkin saaminen parisen vuotta sitten ei ollut Saimaan Tukipalveluille vaikeaa.

– Olimme jo vuosia tehneet töitä terveyttä edistävän ruoan puolesta. Meidän reseptiikkamme ja raaka-aineemme olivat jo valmiiksi kriteereiden mukaisia. Jouduimme tekemään vain vähän hienosäätöä, Särmälä kertoo.

Silti yllätyksiäkin tuli. Joidenkin ruokien suolapitoisuus yllätti, ja joitakin maitopitoisia ruokia oli mahdoton saada maukkaiksi niin, että Sydänmerkin kriteerit täyttyisivät. Tällainen oli esimerkiksi pinaattikeitto.

Kaikki Saimaan Tukipalveluiden valmistama ruoka ei ole sydänmerkittyä. Ruoka-annoksia valmistuu päivittäin noin 20 000, joista noin 15 000 on sydänmerkittyjä.

– Kun kokonaisuus on kunnossa, voi välillä olla tarjolla myös uunimakkaraa, Särmälä huomauttaa.

Sydänviikolla Saimaan Tukipalveluiden terveyttä edistävä työ huomioitiin myös Sydänliitossa, kun Saimaan Tukipalvelut sai sydänterveyden edistämisen kunniamaininnan.

Saimaan Tukipalveluiden ruokapalvelut

  • Valmistaa ruokaa Etelä-Karjalan alueen päiväkodeille, kouluille, sairaaloille, hoitolaitoksille ja kotipalveluasiakkaille.
  • Valmistaa päivittäin noin 20 000 ruoka-annosta, joista noin 15 000 on sydänmerkittyjä.
  • Yhteensä 14 aluekeittiötä.
  • Sai Sydänmerkin tammikuussa 2014.
  • Valmistaa ruoat Lappeenrannassa 18.–19. kesäkuuta pidettävään Jukolan viestiin eli Lappee-Jukolaan.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset