Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Taidetta todellisuuden ja unen rajoilla

Taidetta todellisuuden ja unen rajoilla

Ateneumin näyttely Fantastico! kuljettaa katsojan ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikoihin. Tuolloin Italiassa syntyi suuntaus, jota kutsutaan maagiseksi realismiksi.

Tiina Eloranta
Julkaistu 11.5.2018
Päivitetty 29.3.2019
Antonio Donghi: Jonglööri (1936)

Kun astun muutaman askeleen taaksepäin, pysähtyneisyys korostuu. Antonio Donghin teos Jonglööri näyttää keinotekoisen todellisuuden ja maagisen realismin tunnistettavan muotokielen. On kuin filmistä olisi napattu pysäytyskuva – liike on jähmettynyt, epätodellinen ja kiehtova. Yksityiskohdat piirtyvät tarkasti taustan jäädessä paljaaksi. Vain vasemmalla verho ja oikealla pöydälle sijoitettu maljakko ruusuineen kiinnittävät jonglöörin todellisuuteen.

Kuten museonjohtaja Susanna Pettersson Fantastico!-kirjan esipuheessa kertoo, maagisen realismin taiteelle on yleensä ominaista taianomainen epätodellisuuden tunne.

Tuo tunne näkyy ja tuntuu, kun kiertelen Ateneumin kolmannen kerroksen saleja.

Maaginen realismi oli tapa tuntea

Maaginen realismi on osa laajempaa maailmansotien väliin jäävää realistisen ja klassistisen modernismin aaltoa. Suuntaus oli tapa tuntea ja vaihtoehtoinen valinta aistia ja havaita satunnaisia tilanteita.

Antonio Donghin teosten lisäksi näyttelyssä nähdään maalauksia taiteilijoilta Felice Casorati, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Archille Funi ja Carlo Levi. Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn teokset taas kuvaavat maagisen realismin lähtökohtia. Näyttelyssä nähdään myös Italian ulkopuolisia taiteilijoita ja teoksia Ateneumin kokoelmista. Fantastico!-näyttely koostuu 33 taiteilijan 119 teoksesta.

Näyttelyn kuratoivat Venetsian kaupungin museoiden johtaja Gabriella Belli ja professori Valerio Terraroli Veronan yliopistosta. Suomesta indentti Teijamari Jyrkiö on osallistunut työhän yhdessä 24ORE Culturan kanssa.

Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930-luvuilta. Ateneumin taidemuseossa 10.5.–19.8.2018

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi