Hyppää sisältöön

Toiveena hyvä kuolema

Lääkäri Juha Hänninen on tehnyt elämäntyönsä kuolevien ihmisten ja heidän läheistensä parissa. Kirjassaan Kuolemme vain kerran Hänninen käsittelee hyvää kuolemaa.

Tiina Eloranta
Julkaistu 4.5.2018
Päivitetty 29.3.2019

Juha Hänninen käsittelee kuolemista kuolevan ihmisen ja kuolevaa hoitavan lääkärin näkökulmasta. Ihmiset selviytyvät lähestyvästä kuolemasta, niin omasta kuin läheistensäkin, Hänninen vakuuttaa.

Kuolema on normaalia. Lääkärinä hän näkee työssään ihmisiä, jotka toivovat äkkikuolemaa. Osa taas toivoo saavansa valmistautumisaikaa. Tosiasia on, että joka vuosi Suomessa kuolee noin 50 000 ihmistä. Sillä on merkitystä, missä ja miten kuolemme.

Hänninen selvittää kirjassa muun muassa sitä, mikä on hyvän hoidon ja saattohoidon ero. Hyvä hoito perustuu tutkimukselliseen näyttöön, kliiniseen kokemukseen ja joskus jopa oivallukseen. Hyvään hoitoon kuuluu myös se, että lääkäri on kiinnostunut potilaan ongelmasta, paneutuu ongelmaan ja suhtautuu potilaaseen ystävällisesti. Saattohoito taas sisältää edellä mainittujen lisäksi potilaan ja hänen perheensä tukemista ja hoitamista kuoleman lähestyessä. Kuten Hänninen kirjoittaa, hyvässä saattohoidossa hyvä hoito ei riitä. Hyvästä kuolemasta on tullut tavoittelemisen arvoinen asia.

Kuolemme vain kerran -kirja vastaa kysymyksiin, minkälainen on hyvä kuolema ja voiko omaan kuolemaan valmistautua. Juha Hännisen 25 vuoden kokemus saattohoitotyöstä näkyy kirjan teksteissä. Hänen näkemyksensä kuolemasta koskettaa meitä kaikkia.

Juha Hänninen: Kuolemme vain kerran, Otava 2018

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset