Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terve maailma! Etelä-Afrikan Atkins ja maalaisruoan edut

Terve maailma! Etelä-Afrikan Atkins ja maalaisruoan edut

Kukkakaali loppuu toisinaan kesken Kapkaupungin kaupoista Etelä-Afrikassa. Syy on professori Noakesin ja hänen markkinoimansa karppausruokavalion, bantingin.

Annu Kekäläinen
Julkaistu 19.11.2015
Päivitetty 14.5.2019
Kultatukkainen tyttö & veli 1."Taksi! Matkustan Los Angelesiin." Äiti lähtee työmatkalle. Kultatukkainen tyttö alkaa laihduttaa. Hän syö pelkkiä porkkanoita, koska pitää oranssista väristä. 2. Äiti soittaa: "Syökää monipuolisesti. Pakkasessa on lohta ja lihapullia. Anna veljelle kalanmaksaöljyä. Heihei!" 3. Kultatukkainen tyttö tilaa perhepitsan. Hän antaa veljelle kaikki paprikat ja oliivit. Veli pyytää: "Saanko kalanmaksaöljyä?"

Tim Noakesin ruokavalio kieltää viljan käytön tyystin. Pasta valmistetaan kukkakaalista tai kesäkurpitsasta, ja samoista kasviksista pyöräytetään mantelijauhojen ja kananmunien avulla myös leivät sekä wrapit.

Noakesin vähähiilihydraattinen ruokavalio on saanut nimensä William Bantingilta, joka alkoi lääkärin määräyksestä karppausdieetille jo 1800-luvun puolivälissä. Hautausurakoitsija laihtui nopeasti ja kirjoitti siitä ilahtuneena kirjan, jossa esitteli rasvoja suosineen menetelmänsä.

1970-luvulla Bantingin ruokavalio palasi Atkinsin dieetin nimellä.

Kokeillaan, miltä maistuu bantingin kolmas tuleminen Kapkaupungissa.

***

Atlantin valtameren äärellä Green Pointin kaupunginosassa on perätysten kaksi noakesilaista ruokaa tarjoavaa ravintolaa: 65 on Main ja Banting Kitchen.

Aloitetaan 65 on Mainistä. Tilataan kanawrap, jonka kuori on leivottu kesäkurpitsasta ilman yhtään viljaa.

Tarjoilija tuo wrapin kanssa bataattiranskalaisia sekä voista ja kermasta sekoitettua majoneesia. Ruoka maistuu kasvisrasvoihin tottuneessa suussa ihmeen herkulliselta ja kylläinen olo tulee nopeasti, mutta seuraavana aamuna tuntuu raskaalta. Illalla suuntaan silti testaamaan kaupungin toista noakesilaista ravintolaa, Banting Kitcheniä.

Tilaan kukkakaalipastaa sienikastikkeessa, lisukkeeksi pinaattia. Otan myös lasillisen reheväksi kuvailtua Merlot-punaviiniä. Naapuripöydissä syödään pihvejä.

Pastakastike on kermaista ja sen päälle on ripoteltu runsaasti parmesania. Pinaatti lilluu paksussa kermassa. Pastan virkaa toimittavat pienet kukkakaalinokareet sopivat mainiosti keventämään rasvaista ateriaa. Ruoka on selkeästi maustettua ja hyvää, mutta niin tuhtia, ettei jälkiruoalle jää tilaa. Harmi sillä listalla olisi sekä juustokakkua että pannacottaa.

Seuraavana aamuna on vielä edellispäivääkin raskaampi olo. Ei tee mieli yhtään lisää banting-ruokaa.

***

Tim Noakes on Kapkaupungin yliopiston liikuntatieteen professori. Hänen kehittämänsä ruokavalio minimoi hiilihydraattien käytön ja suosii tyydyttyneitä rasvoja – voita, kermaa ja kookosöljyä – lihaa, kananmunia, kalaa, pähkinöitä sekä vihreitä kasviksia. Sokeri on kokonaan kiellettyjen ruoka-aineiden listalla, jolle kuuluvat myös kaikki viljatuotteet, siemenöljyt, juurekset, hedelmämehut ja pikaruoka. Hedelmiä Noakes antaa luvan käyttää pieniä määriä.

Ruokavalio perustuu ajatukselle puhdistaa elimistö hiilihydraateista ja saattaa se ketoositilaan, jossa insuliinitaso on matala ja keho alkaa polttaa omaa rasvaansa.

Joidenkin tutkimusten mukaan vähähiilihydraattista ruokavaliota käyttävät laihtuvat nopeammin kuin vähärasvaista ruokavaliota noudattavat verrokkinsa. Voi kuitenkin perustellusti kysyä, onko eläinrasvoja suosiva ja hiilihydraatit minimoiva, vähäkuituinen ruokavalio terveellinen.

Suomessa viralliset ravintosuositukset neuvovat, että 45–60 prosenttia päivän ravinnon tarpeesta tulisi saada hiilihydraateista. Eteläafrikkalainen suositus on samaa luokkaa.

***

Ruokavalio muuttuu Etelä-Afrikassa nopeasti kaupungistumisen myötä. Pikaruoan suosio kasvaa ja kaupunkilaiset syövät kaiken kaikkiaan enemmän valkoista viljaa, lihaa ja rasvoja kuin maalaiset. Kaupunkilaiset myös käyttävät enemmän alkoholia ja tupakoivat maaseudun väestöä yleisemmin. Sydän- ja verisuonitaudit, diabetes sekä syövät lisääntyvät.

Maaseudulla asuvien ruokavalio on säilynyt terveellisenä pitkälti huonon toimeentulon ja einesten heikon saatavuuden ansiosta. Silloin kun maalaisruokaa saa riittävästi ja monipuolisesti, kuitupitoinen ja vähärasvainen ruoka on kansainvälisestikin katsoen niin terveellistä, että esimerkiksi paksunsuolen syövän riski on sitä nauttivilla häviävän pieni hampurilaisruokavaliolla eläjiin nähden.

Tutkimusryhmä pyysi kahtakymmentä 50–65-vuotaista eteläafrikkalaisia noudattamaan kaksi viikkoa pikaruoalle perustuvaa amerikkalaista ruokavaliota. Kaksikymmentä afroamerikkalaisia söi saman jakson eteläafrikkalaista kasvispainotteista ruokaa, johon kuului paljon maissia, perunoita, papuja, pinaattia, mangoja ja ananasta.

Tutkimuksen perusteella näyttää, että kuitu- ja kasvispainotteinen ruokavalio parantaa jo lyhyen ajan sisällä hyvinvointia ja vähentää alttiutta sairastua paksunsuolen syöpään, kun taas amerikkalainen ruokavalio hapertaa terveyttä nopeasti.

***

Tim Noakesin ruokavalio on muodissa Etelä-Afrikassa ja kukkakaali loppuu kesken Kapkaupungin kaupoista. Ehkä jo pian merenrantakaupungin keskiluokka innostuu jostakin toisesta ruokatrendistä ja bantingista tulee vanhanaikaista.

Pienen, vauraan väestönosan ruokakruisailu ja kovien rasvojen mättämisoikku ei aiheuta kansanterveydellistä ongelmaa. Kaupunkeihin hakeutuvan maaseutuköyhälistön entistä epäterveellisimmiksi muuttuvat ruokailutavat sen sijaan ovat kansanterveydellinen riski.

Jo arviolta kaksikolmasosaa maailman ylipainoisista ihmisistä asuu keskituloisissa ja köyhissä maissa, joissa ylipainoisten määrä on kasvanut 250 miljoonasta lähes miljardiin viimeisten kolmenkymmenen vuoden kuluessa – yhtä jalkaa kaupungistumisen kanssa.

Palstalla käsitellään terveyteen, sairauteen, ruokaan ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä eri puolilla maailmaa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi