Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen ruoka hillitsee tulehdusta

Terveellinen ruoka hillitsee tulehdusta

Ravitsemuksen asiantuntija Reijo Laatikainen tuntee mekanismit, joilla lievä tulehdus vaikuttaa sairauksien etenemiseen. Hän korostaa kokonaisruokavalion tärkeyttä kirjassaan Taltuta lievä tulehdus. Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 13.12.2019

Laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori Reijo Laatikainen on tarttunut trendikkääseen teemaan, lievään tulehdukseen, koska se on yksi ristiriitaisimmista aihepiireistä netissä. Asiallisten artikkeleiden lomassa vilisee pinttyneitä uskomuksia ja vääristyneitä väitteitä lievän tulehduksen merkityksestä kroonisten sairauksien synnyssä ja tulehdukseen vaikuttavista ravitsemus- ja elämäntapatekijöistä.

Laatikaisella on aito halu oikoa väärinkäsityksiä ja jakaa tietoa puolueettomasti ja tutkimuksiin nojaten. Pohdiskeleva ja kysymyksiä esiin nostava teksti tarkastelee tutkimuksia kriittisesti kokonaisravitsemuksen ja -terveyden huomioon ottaen.

Mekanismeista käytännön vinkkeihin

Kirjan aluksi lukija saa perehtyä lievän tulehduksen määritelmään, mittaustapoihin sekä mekanismeihin, joilla se vaikuttaa kroonisten sairauksien etenemiseen. Laatikainen asemoi lievän tulehduksen selkeästi yhdeksi tekijäksi muiden jo vakiintuneiden vaaratekijöiden rinnalle. Ei tärkeimmäksi, mutta ei myöskään täysin harmittomaksi näiden monitekijäisten sairauksien taustalla. Mekanismitausta on kirjoitettu seikkaperäisesti ja loogisesti. Ytimekäs ja tietorikas sisältö on haastavaa, mutta arvokasta opiskeltavaa.

Kirjassa kolutaan tuttujen ruoka-aineiden ja ravitsemustekijöiden sekä ravintolisien ja suoliston bakteerien roolia lievässä tulehduksessa. Kirjan viesti on selvä: terveyttä edistävä ruokavalio hillitsee lievää tulehdusta. Tärkeimpänä havaintona toistuu, että yksittäisiä ruokatekijöitä tärkeämpää on kuitenkin ruokavalion kokonaisuus. Eikä sekään ole yksin ainoa vaikuttaja elämäntapojen saralla.

Tekstin lomassa taulukot ja kaaviot kokoavat tietoa yhteen ja antavat nopeasti kuvan tämänhetkisestä tutkimustiedosta ja ennen kaikkea konkreettisia vinkkejä ruokavalintoihin lievän tulehduksen hillitsemiseksi. Kirjan tärkeimmät viestit on kiteytetty loppuun yhteenvetona 20 kohdan luetteloksi, johon tulee varmasti palattua useampaan kertaan ensilukemisen jälkeen. Laatikainen ohjaa loppusanoillaan suhtautumaan lempeän armollisesti omia ruokatottumuksia kohtaan ja muistuttaa, että terveys on paljon muutakin kuin ruoka-asioita.

Reijo Laatikainen: Taltuta lievä tulehdus. Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla. Kirjapaja 2019.

Lue myös Reijo Laatikaisen haastattelu ja hänen edellisen Pötyä pöydässä –kirjansa esittely.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi