Tietoa ja tukea Sydänpisteeltä
Raija Pitkänen kävi tutustumassa Helsingin Postitalon Sydänpisteeseen, jossa voi keskustella esimerkiksi vertaistuesta ja saada tietoa muun muassa elämäntapoihin ja kuntoutukseen liittyen.
Raija Pitkänen, 74, on elänyt sydänsairauksien kanssa jo pitkään, sillä ensimmäisen sydändiagnoosinsa hän sai 36 vuotta sitten. Tahdistimen kanssa hän on elänyt yhtä kauan.
Keväällä Raija kävi Postitalon kardiologisella poliklinikalla kontrollikäynnillä ja tutustui samalla Sydänpisteeseen. Sydänpiste oli Raijalle iloinen yllätys ja sen hienot tilat saivat häneltä kiitosta. Raija toivookin, että Sydänpiste ja sen toimintaa saataisiin mahdollisimman paljon esille. Hänen mielestään tämä on tärkeää, koska pisteeltä voi saada tietoa muun muassa elämäntapoihin ja kuntoutukseen liittyen sekä tulla keskustelemaan vertaistuesta, johon aika vastaanotolla ei yleensä riitä.
– Toivotaan, että ihmiset löytävät ja osaavat tulla tänne keskustelemaan arjesta sydänsairauden kanssa, toteaa Raija.
Raija on vetänyt Helsingin sydänyhdistyksessä erilaisin teemoin järjestettävää lounaskerhoa. Lisäksi hän on Sydänliiton koulutettu vertaistukihenkilö. Vertaistukihenkilönä ja yhdistysaktiivina hän kokee, että ihmiset tarvitsevat vertaistukihenkilötapaamisten lisäksi muitakin kontakteja toisten sydänsairaiden kanssa. Yhdistystoiminnassa toisten saman sairauden kanssa elävien tapaaminen onkin vertaistukea parhaimmillaan.
Sydänyhdistystoiminta on antanut Raijalle paljon. Hän kertoo saaneensa tietoa, iloa ja intoa muun muassa erilaisista tapaamisista, kuten tahdistinryhmästä ja Sydänlounaista. Myös koulutukset, Sydänmessut ja erilaiset teatteri- ja pikkujoulumatkat ovat olleet hänelle mieleisiä.
Raija toivoo uusia ihmisiä ja erityisesti nuoria mukaan yhdistystoimintaan. Aihe on tärkeä, sillä uusille vapaaehtoisille on aina tarvetta. Raijan mielestä yhdistysten kannattaisikin painottaa enemmän tiedottamiseen, jotta lisää vapaaehtoisia saataisiin mukaan.
Korona-aika on vaikuttanut sydänyhdistysten toimintaan merkittävästi ja esimerkiksi kasvotusten tapahtuvia tapaamisia on täytynyt vähentää. Tämä on harmi, sillä Raijan mielestä lähitapaamiset vievät voiton etätapaamisista. Raija katsoo kuitenkin tulevaisuuteen positiivisin mielin.
– Luotan, että koronan jälkeen elämä taas voittaa ja voimme jatkaa yhdistystoimintaa ja vertaistukitoimintaa entiseen malliin.
Raija odottaa jo innolla kasvotusten tapahtuvia tapaamisia eikä ole toiveidensa kanssa yksin. Lähitapaamisia aletaan järjestämään sydänyhteisössä heti tilanteen salliessa. Samoin Sydänpisteellä voi tavata vertaistukihenkilön kasvotusten heti, kun se vain on mahdollista.
Sydänpiste
Helsingin sydämessä, HUS Postitalon sydänpoliklinikalla sijaitseva Sydänpiste antaa tietoa ja tukea.