Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Synnynnäiset sydänviat / Topi tarvitsee sydänleikkauksen
Pertti Keinänen, varainhankintapäällikkö
Julkaistu 3.5.2023
Päivitetty 26.2.2024
Satu Manninen ei voi ymmärtää sitä, että lapsia lähetetään Tanskaan sydänleikkaukseen. Topi Manninen tarvitsee suuremman keuhkovaltimon ja on siksi leikkausjonossa.

Auta sydänsairaita lapsia lahjoituksella.

Vuoden alussa näytti pahalta. Suomalaisten lasten sydänleikkaukset toteuttavan HUSin Uuden lastensairaalan leikkausjonot olivat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuoden aikana. Moni lapsi oli joutunut odottamaan leikkausta yli lain salliman hoitotakuuajan.  Jämsäläisessä Mannisen perheessä tilanne herätti huolta.

Mutta palataan ensin Topin tarinan alkuun eli seitsemän vuoden takaisee aikaan. Silloin Satu Manninen odotti toista lastaan. Hän ei osannut olla mistään huolissaan astuessaan tutkimushuoneeseen, jossa rakenneultraäänitutkimus tehtäisiin.

Huoli kuitenkin alkoi hiipiä mieleen, kun tutkimus ei sujunutkaan yhtä sutjakkaasti kuin edellisellä kerralla, esikoislapsen raskauden aikaan. Kätilö tutki tarkkaan kuvaruutua. Hän näki poikkeavuuden vauvan sydämessä.

Sydämessä reikä ja puuttuva pala

Jatkotutkimuksissa selvisi, että tilanne oli hyvin vakava. Vauvan sydämen kammioiden välissä oli reikä ja keuhkovaltimo puuttui käytännössä kokonaan. Uutinen sai perheen tolaltaan.

Lastenklinikalla kerrottiin, että sydänvika on kuitenkin korjattavissa leikkauksilla. Syyskuussa 2016 vauva syntyi. Hän sai nimen Topi.

Teemme vaikuttamistyötä sydänsairaiden lasten hyväksi. Auta lahjoituksella.

Päällisin puolin aivan tavallinen lapsi

Topi leikattiin ensimmäisen kerran kahden päivän iässä ja uudelleen seitsenkuisena. Reikä sydämessä saatiin paikattua ja puuttuvan keuhkovaltimon paikalle rakennettiin keinotekoisena siirrännäisenä uusi keuhkovaltimo. Ihan täydellistä sydämestä ei tullut, sillä keuhkovaltimossa ei ole läppää. Läpän puuttuminen aiheuttaa veren takaisinvirtausta väärään suuntaan.

Operaation ansiosta Topi on kuitenkin saanut elää normaalia ja vilkasta pienen pojan elämää.

”Tuntematon ei Topin sydänvikaa edes huomaa,” Satu kertoo.

Happi loppuu, jos sydäntä ei leikata

Äiti kuitenkin näkee tarkemmin. Nyt esikoulua käyvän pojan vointi on muuttunut aiemmista vuosista. Juoksentelu on vähentynyt. Aiemmin innokas hiihtäjä ei jaksa enää lähteä ladulle. Pyöräily ylämäkeen ei onnistu. Iltaisin Topi on usein väsynyt.

Syynä vauhdin hiipumiseen on sydän. Topi on kasvanut ja niin on Topin sydänkin. Sen sijaan synteettinen keuhkovaltimo ei kasva mukana, ja on jäämässä pieneksi. Myös puuttuva läppä rasittaa sydämen toimintaa. Oikeassa kammiossa näkyy laajentumista.

Topi on sydänleikkausjonossa. Tarkoitus on vaihtaa pieneksi jäänyt keuhkovaltimo uuteen suurempaan ja läpälliseen siirrännäiseen. Syksyllä Topilla on edessä myös koulun aloitus. Satu toivoo, että leikkaus tapahtuisi hyvissä ajoin ennen syksyä, jotta Topi pääsisi hyvin mukaan koulun aloitukseen. Hoitojono on kuitenkin pitkä, eikä leikkauspäivämäärää tiedä kukaan.

Pienet lapset ulkomaille hoitoon?

Leikkausjonojen lyhentämiseksi on esitetty, että lapsia voitaisiin lähettää ulkomaille leikkauksiin. Ajatus tuntuu monista perheistä pelottavalta. Sydänoperaatioiden ymmärtäminen on toisinaan vaikeaa suomeksikin, saati sitten vieraalla kielellä. Leikkauksen jälkeen pienen lapsen tulisi tulla toimeen vieraskielisten hoitajien kanssa.

Puolusta sydänsairaiden lasten oikeutta saada hoitoa Suomessa – tee lahjoitus nyt.

Satu Mannisella on päättäjille painava viesti: ”Lasten tehohoidon tilanteen korjaamiseen tarvitaan toimia ja tekoja. Lasten lähettäminen Tanskaan leikattavaksi on ajatuksena käsittämätön, kun meillä Suomessa on maailman parasta osaamista.”

Me emme anna periksi – ethän sinäkään? Lahjoittamalla puolustat sydänsairaiden lasten oikeutta hoitoon Suomessa. Lahjoitusvaroja tarvitaan vaikuttamistyöhön, jotta voimme viedä sydänterveyden edistämisen ja sairauksien tehokkaan hoidon viestiä päättäjille. Lahjoitathan jo tänään.

Puolusta sydänsairaiden lasten oikeutta saada hoitoa Suomessa - tee lahjoitus nyt

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi