Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kun vanhemman ja aikuisen lapsen välit ovat vinksallaan

Kun vanhemman ja aikuisen lapsen välit ovat vinksallaan

Psykologi ja psykoterapeutti Hannele Törrönen pohtii kirjassaan Väärin rakastettu? vanhemman ja aikuisen lapsen suhteen vaikeuksia.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 11.9.2019
Psykologi ja psykoterapeutti Hannele Törrönen. Kuva: Uzi Varon

Hannele Törrönen kirjoittaa niille äideille ja isille, jotka elävät surussa, huolessa tai toistuvassa ristiriidassa aikuisten lastensa kanssa. Vanhemman ja lapsen suhde on kuin tiheä kudelma, joka on rakentunut ja rakentuu vuosikymmenien saatossa. Tuohon aikaan mahtuu iloa, surua, pettymyksiä ja onnen hetkiä.

Eletystä elämästä voi kummallakin osapuolella olla kuitenkin aivan eri käsitys, jolloin näkemysten yhteen sovittaminen voi olla tuskallisen vaikeaa – joskus jopa mahdotonta. ”Kaikesta välejä hiertävästä ei välttämättä koskaan kyetä edes puhumaan eikä kurjia välejä pystytä selvittämään”, psykologi ja psykoterapeutti Hannele Törrönen kirjoittaa.

Ristiriidat hiertävät välejä

Kirjassa Väärin rakastettu? Törrönen pyrkii tutkimaan aikuisen lapsen ja vanhempien välistä solmuja täynnä olevaa vyyhtiä. Kirja syntyi pohdinnoista, joita psykologi on käynyt lukuisten aikuisten lasten vanhempien kanssa. Aikuisella lapsella Törrönen tarkoittaa 20–40-vuotiaita. Kirjan lukuisat esimerkit ovat tosipohjaisia, mutta niitä Törrönen on muokannut ja tiivistänyt useammasta tarinasta niin, että kaikkien osapuolten yksityisyys säilyy.

Törrönen nostaa esiin esimerkiksi syyllisyyden, jonka kanssa vanhemmat kamppailevat. Myös kateus on monelle tuttu ja kipeä tunne. ”Vaatii rohkeutta kyetä ajattelemaan tai etenkään sanomaan ääneen, miten riipaisevaa on istua ystävien seurassa, jotka kertovat aikuisen lapsensa ammatillisestä menestyksestä, esittelevät kuvia lapsenlapsista ja kertovat yhteisistä perhejuhlista ja lomamatkoista, kun oman lapsen tilanne on vaikea tai välit hänen kanssaan ovat ongelmalliset”, Törrönen kirjoittaa raskaiden tunteiden kokemisesta.

Törrönen kysyykin kirjan lopussa, voivatko vanhempi ja aikuinen lapsi katsoa toisiaan ”kiinnostavana toisena”, jota ei oikeastaan tunne mutta johon voi vähin erin tutustua. Miten kipeintä tunnetta voi lähestyä ja sietää? Lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen on syntynyt ja syntyy aukkoja ja riekaleita. Mitä aukkoja voi täyttää, mitä riekaleita korjata? Vai voiko niitä korjata? Aika näyttää, lohduttaa kirjailija. ”Matka kohti ymmärrystä on kuitenkin mahdollinen.”

Hannele Törrönen, Väärin rakastettu?

Hannele Törrönen, Väärin rakastettu? Vanhemman ja aikuisen lapsen ristiriidoista. Kirjapaja 2019.

Lue myös Murehtiminen satuttaa sydäntä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi