Vankkaa ruokatietoa ja vinkkejä pötypuheiden tunnistamiseen
Hämmentävätkö mediassa vilisevät juupas-eipäs-väittelyt terveellisestä ruoasta? Vaihtoehtoisia faktoja tarjoillaan pilvin pimein erityisesti sosiaalisessa mediassa. Internetistä löytyy onneksi asiallistakin sisältöä, mutta valitettavan pirstaleina. Nyt ajankohtaisimmat harhaluulot vastauksineen on koottu kirjaksi.
Laillistettu ravitsemusterapeutti ja äskettäin viljoista ja suolisto-ongelmista väitellyt Reijo Laatikainen on pitänyt jo pitkään Pronutritionist-blogiaan, jonne hän on kirjoittanut perusteellisia tutkimusselvityksiä ravitsemuksesta ja ruoasta. Kirjoittaja avaa Pötyä pöydässä -kirjassaan paitsi itse huuhaaväitteitä myös niiden mahdollisia syntyperiä.
Kirjassa on perusteellisesti tutkailtu sydänterveyttäkin koskevia aiheita, kuten ravitsemussuositusten kritisointia, epäilyjä kolesteroliteoriasta, viljavastaisuutta, keinomakeuttajiin kohdistuneita pelkoja ja kookosöljyn ihmevaikutuksia. Ei liene yllätys, että tieteellinen tutkimusnäyttö tukee edellä mainittujen väitteiden osalta nykyisiä ravitsemussuosituksia.
Reijo Laatikainen käsittelee ravitsemuksen harhaluuloja useista näkökulmista. Hän havainnollistaa teoriaa käytännöllisillä esimerkeillä ja suhteuttaa asioiden merkityksiä osana kokonaisuutta. Virheelliset väittämät hän kumoaa perusteellisin argumentein, joiden tueksi on pitkä lista tutkimusviitteitä. Kirjasta saa lisäksi vastaisuuden varalle vinkkejä pötypuheiden tunnistamiseen sekä tutkimustietoon perustuvan koosteen terveellisestä syömisestä. Kun asiat argumentoidaan tieteellisesti hyvin, ei tarvitse käyttää henkilöparjausta tai salaliittoteorioita, joihin törmää usein höpöväitteiden esittäjien taholta.
Teos sopii erinomaisesti ravitsemustietoa hakeville, mutta myös ravitsemusviestinnän ja -ohjauksen tueksi ammattilaisille. Nämä samat asiat ovat nimittäin puhututtaneet jo pari vuosikymmentä.
Reijo Laatikainen: Pötyä pöydässä. Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan. Kirjapaja 2018.
Lue myös Reijo Laatikaisen haastattelu: Reijo Laatikainen puhuu tutkitun ravitsemustiedon puolesta