Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Veljekset von Wright vie tutkimusmatkalle luontoon ja taiteeseen

Veljekset von Wright vie tutkimusmatkalle luontoon ja taiteeseen

Pari sataa vuotta sitten tieteelliset artikkelit kuvitettiin käsin, koska valokuvaaminen ei ollut vielä kehittynyt. Von Wrightin veljekset tallensivat näkemäänsä pikkutarkasti. Heidän työnsä sijoittui tieteen ja taiteen risteykseen.

Tiina Eloranta
Julkaistu 27.10.2017
Päivitetty 30.8.2018
Wilhelm von Wright: Korppi (1835) Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Aune Lindström. Kuva: Kansallisgalleria/Ainur Nasretdin.

Ne ovat käsinkosketeltavan aitoja ja tieteellisen tarkkoja: merietanoita, meritähti, taskurapuja, kotiloita, kalmari ja pikkuseepia. Wilhelm ja Ferdinand von Wright kuvittivat Ruotsissa tieteellisiä artikkeleita ja julkaisuja aikana, jolloin tiede kehittyi vauhdilla ja pikkutarkalle kuvitukselle oli tilausta.

Tarjoaa Ateneumin näyttely muutakin kuin meren eläviä, sillä von Wrightin veljesten taide kattaa niin maisemat, asetelmat kuin kasviston ja eläinten maailman. Heidän vaikutuksensa 1800-luvun suomalaiseen taiteeseen on kiistaton.

Magnus von Wright (1805–1868) piirsi ja maalasi erityisesti maisemia ja asetelmia. Veljeskatraan nuorin Ferdinand von Wright (1822–1906) innostui myös maisemamaalauksesta mutta hän maalasi myös useita muotokuvia. Veljeksistä keskimmäinen Wilhelm von Wright (1810–1887) keskittyi lähinnä tieteelliseen kuvittamiseen.

Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin taiteellinen ura alkoi lähinnä piirustusharrastuksesta. Heidän kotinsa Kuopion lähellä sijaitsevassa Haminalahdessa tarjosi mahdollisuuksia metsästysretkiin. He metsästivät lintuja ja maalasivat niitä. He maalasivat ja piirsivät myös lähiseudun maisemia ja ihmisiä.

Veljekset havainnoivat luontoa säännöllisesti. Siitä kertovat lukuisat päiväkirjamerkinnät. Tieteellisen kuvittamisen kautta veljekset pääsivät tutustumaan tieteellisiin tutkijoihin Suomessa ja Ruotsissa. Veljekset myös matkustivat ahkerasti Suomessa ja Ruotsissa aina Lappiin asti. Näiltä matkoilta tallentui piirroksia muun muassa linnuista, koskenlaskusta, paikallisista asukkaista ja pyydyksistä.

Näyttelyssä Von Wrightin veljesten teosten jatkumoa rikkovat käsitetaiteilija Jussi Heikkilän (s. 1952) ja valokuvataiteilija Sanna Kanniston (s. 1974) teokset. Erityisesti Heikkilä ottaa teoksillaan kantaa maapallon tilaan.

Näyttelyä täydentää Erkki Anttosen ja Anne-Maria Pennosen toimittama kirja Veljekset von Wright. Teoksen on kustantanut Ateneum ja siinä on 208 sivua.

Veljekset von Wright, Ateneum 27.10.2017– 25.2.2018

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi