Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaineen kotimittaus poistaa valkotakki-ilmiön

Verenpaineen kotimittaus poistaa valkotakki-ilmiön

Kohonneen verenpaineen diagnosointi ja hoito edellyttävät hyviä välineitä ja luotettavaa mittaustekniikkaa. Nykykäsitysten mukaan kotimittaus antaa parhaan kuvan todellisesta verenpaineesta.

Anja Kaisanlahti
Julkaistu 20.2.2014
Päivitetty 8.5.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Suomalaisten verenpainetasojen vuosikymmeniä jatkunut lasku on tasaantunut, diastolinen verenpaine jopa kääntynyt nousuun.

Syitä diastolisen paineen huonoon kehitykseen ei tarkkaan tiedetä, mutta yhdeksi syylliseksi on arvioitu suolan saannin viime vuosina tapahtunut nousu.
– Suolasta näyttää tulleen muotijuttu. Television ruokaohjelmissa ripotellaan sormisuolaa vähän joka ruuan päälle. On unohdettu, miten vahva yhteys suolan saannilla on verenpainetason nousuun, toteaa tutkimusprofessori Tiina Laatikainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, THL:sta.

Kohonnut verenpaine on edelleen yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riski kaksinkertaistuu 120 elohopeamillimetrin tasolta lähtien aina kun systolinen verenpaine nousee 20 tai diastolinen 10 elohopeamillimetriä.

Kotimittauksen lukemat matalammat

Kohonneen verenpaineen havaitseminen ja hoito edellyttävät hyviä ja käytännöllisiä mittausmenetelmiä. Tähän saakka diagnosointi on perustunut useimmiten lääkärin vastaanotolla tapahtuneeseen mittaamiseen.

Nyt suositellaan, että verenpainetaudin tunnistaminen perustuisi kotona tehtyihin mittauksiin.
– Kotimittauksen on tutkimuksissa todettu kuvastavan vastaanottomittausta paremmin todellista verenpainetta, kertoo asiantuntijalääkäri Teemu Niiranen THL:sta.

Kotimittauksella on selvempi yhteys verenpaineen aiheuttamiin elinvaurioihin, ja se ennustaa paremmin tulevia valtimotautitapahtumia, kuten esimerkiksi sydän- ja aivoinfarkteja.

Nämä asiat on tiedetty jo pitkään. Mutta vasta sen jälkeen kun kaupalliseen käyttöön on saatu helppokäyttöisiä, automaattisia verenpainemittareita, kotimittaus on lähtenyt yleistymään.

Kotimittauksen näyttämä verenpaine, eli siis todellinen verenpaine, on matalampi kuin vastaanotolla mitattu. Lääkärit ovat valtimotautiennusteen perusteella luoneet viitearvot kotona mitatuille verenpaineille suhteessa vastaanottolukemiin.

Ero on matalissa lukemissa pieni, mutta kasvaa verenpainetason noustessa.
– Kannattaa kuitenkin muistaa, että hoitosuositukset perustuvat vastaanottopaineeseen. Esimerkiksi kotipaine 145/90 vastaa 160/100 vastaanotolla mitattuna, Niiranen huomauttaa.

Useita mittauksia

Miksi kotimittauksen tulokset sitten ovat luotettavammat?
Yksi selittävä tekijä liittyy verenpaineen vaihtelevuuteen. Paine voi vaihdella 50-60 elohopeamillimetriä vuorokauden aikana.

Muun muassa hengitys, mieliala, liikunta, ateriat, lämpötila, rakon venytys ja kipu vaikuttavat verenpaineeseen.
– Vastaanotolla ei millään pystytä näitä kaikkia tekijöitä vakioimaan. Kotona voidaan tehdä useita mittauksia eri vuorokauden aikoina. Niistä saatu keskiarvo näyttää oikeamman lukeman, Niiranen selittää.

Merkittävä etu kotimittauksessa on niin sanotun valkotakki-ilmiön puuttuminen. Kun lääkäri tai hoitaja mittaa verenpainetta vastaanotolla, ihminen tuppaa jännittämään, jolloin verenpaine nousee.
Omassa kodissa ihminen on rennompi ja pystyy myös järjestämään lepohetken ennen mittausta, kuten neuvotaan.

Monessa tutkimuksessa on todettu kotipaineen mittauksen johtavan parempaan hoitotasapainoon ja hoitoon sitoutumiseen. Otetaanhan siinä ihminen itse paremmin mukaan verenpaineensa hoitoon.

Potilaalle on toki helpompaa, kun ei tarvitse lähteä mihinkään verenpainettaan mittauttamaan.

Jotta kotimittaus kuvastaisi todellista verenpainetta, mittauksia suositellaan tehtäväksi tietyn aikataulun mukaan.
– Usein ihmiset mittaavat mieltymystensä mukaan, mikä ei ole hyvä tapa. Huonoin tapa on mitata silloin kun on huono olo, Niiranen opastaa.

Joka tapauksessa mittauksia pitää tehdä useita. Niirasen mukaan aika hyvä kuva verenpainetasosta saadaan mittaamalla kolmena peräkkäisenä päivänä aamuin illoin kaksi kertaa eli yhteensä 12 kertaa.

Tällainen mittaussessio on syytä pitää aina lääkemuutosten yhteydessä, ennen lääkärissäkäyntiä tai muutaman kuukauden välein.

Hoidossa olevilla potilailla aamu- ja iltamittausten erolla on oma merkityksensä.
– Aika usein ennen lääkkeen ottoa mitattu aamupaine on iltapainetta korkeampi. Se kertoo siitä, että lääkkeen teho ei riitä koko 24 tunniksi.

Mittauksen perussäännöt

  • Mittaus toteutetaan istuma-asennossa niin, että mansetti on sydämen kohdalla. Jos käsi roikkuu suoraan alaspäin, voidaan saada jopa 10 elohopeamillimetriä ylipainetta.
  • Kädellä pitää olla hyvä tuki. Jos kyynärpäätä ei ole tuettu kunnolla, tapahtuu lihastyötä, jolloin syke ja verenpaine voivat nousta.
  • Mittaa aina samasta kädestä. Alussa voit mitata molemmista käsistä. Jos käsien ero on yli 10 elohopeamillimetriä, jatka siitä kädestä, josta tuli korkeammat lukemat.
  • Lepää ennen mittausta vähintään viisi minuuttia. Pidä kahden mittauksen välillä minuutin-kahden tauko.
  • Älä puhu ennen mittausta äläkä mittauksen aikana. Älä tupakoi tai juo alkoholia puoleen tuntiin ennen mittausta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi