Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Viikonloppu yhdelle – vapaaehtoisesti yksin

Viikonloppu yhdelle – vapaaehtoisesti yksin

Yhteisöllisyydessä ja sosiaalisissa kohtaamisissa on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia hyvin­vointiin. Mitä hyvää voi seurata yksin olemisesta?

Anu Cavén, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 23.8.2023
Kuvitus Maija Ukko

Yksin olemisen tarve ja kokemus vaihtelevat henkilön mukaan, ja yksin voi olla lyhyen tai pidemmän aikaa. Ihminen voi esimerkiksi olla viikonlopun ilman muuta perhettä tai viettää koko aikuisikänsä omissa oloissaan. Henkilökohtainen kokemus tilanteessa määrittää, onko yksin oleminen vapaaehtoista vai tunnetta yksinäisyydestä. Henkilö voi kokea itsensä sosiaaliseksi ollessaan yhteydessä pelkästään puhelimen välityksellä, vaikka fyysistä tilaa ei jakaisi lähes koskaan muiden ihmisten kanssa.

Yksin olemista voidaan perinteisessä mielessä ajatella olevan silloin, kun toista ihmistä ei ole lähellä. Osalle lemmikki voi tuoda kumppanuutta ja riittävää kokemusta seurasta, eikä sen tärkeyttä voi väheksyä, vaikka muut ihmiset hänen ympärillään näkisivät hänet yksinäisenä. Yksin olemisen tarve ei välttämättä ole pysyvä tila, vaan tarve voi vaihdella eri elämäntilanteissa – kun keski-ikäisenä kaipasi omaa rauhaa, voi vanhetessa kaivata päivittäistä kahviseuraa.

Hyvinvointia yksinolosta

Vapaaehtoinen yksin oleminen voi laskea stressiä, auttaa keskittymään itselle mielekkäisiin tekemisiin ja aiheisiin sekä tutustumaan monipuolisemmin omiin tarpeisiin. Itsensä seurassa viihtyminen lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tutustuminen itseensä palkitsee, sillä vietämme suurimman osan ajasta itsemme kanssa. Millaiset ajatukset ja teot saavat meidät pitämään itsestämme? Mitä teemme näiden eteen?

Tilausta omalle ajalle voi olla esimerkiksi ruuhkavuosien tai muutoksen aikaan. Vanhemman kokema pienlapsiarki voi kuluttaa odottamattomalla tavalla ja arjessa saatu lepo ei riitä. Henkilö voi kohdata pettymyksiä työrintamalla irtisanomisilmoituksen jälkeen, jonka jälkeen hän haluaa vetäytyä miettimään, mitä seuraavaksi haluaisi elämällään tehdä. Jos kokee elävänsä vain oravanpyörässä, voi kaivata muutaman viikon irtiottoa toisella puolella maailmaa, joskus vain hotelliyötä naapurikunnassa tai pitkää kävelyä lähimetsässä. Tärkein syy lopulta on tunnistaa tarve omalle tilalle.

Missä menee itsekkyyden raja?

Kaikissa sosiaalisissa tilanteissa ja ihmissuhteissa oman tilan tarpeen määrittely tapahtuu keskustelulla sekä vuorovaikutuksella. On eri asia jättää vastuut, kuten työt tai kotitalous hoitamatta, kuin sanoittaa ja sopia asiat niin, että oma aika on mahdollista. Itsekkyydeksi koetaan omien tarpeiden laittaminen muiden edelle ilman yhteistä sopimusta.

Jos omasta lähipiiristä ei löydy apua vastuiden jakamiselle silloin, kun yksin olemisen ajalle olisi tärkeä tarve, suunta on hyvä kääntää muihin vaihtoehtoihin. Kunnat tarjoavat erilaisia monipuolisia sosiaalipalveluja muun muassa lapsiperhearkeen sekä muuhun hoitotyöhön. Myös vapaaehtoistoiminnasta voi löytyä väliaikaista apua.

Silloin kun kyse on avun pyytämisestä – älä jää yksin. Joskus omien tarpeiden täyttäminen vaatii tukea muilta, ja se on hyvin inhimillistä. Kun itsellä on hyvä olla, silloin voi olla myös parempi ihminen muille.

Miten vietän aikaa yksin?

Kyky olla yksin ei ole aina helppoa, vaan se vaatii kokemista ja opettelua. Kukaan ei luonnostaan tiedä, millaista yksin oleminen on tai mitä siltä odottaa.

Näillä vinkeillä pääset alkuun:

  • Mieti, mistä asioista pidät. Tykkäätkö käydä elokuvissa? Elokuvateatterit ovat suojaisa tila harjoitella kulttuurin kokemista itsekseen. Onko juttusi kulkea luonnossa? Pakkaa itsellesi mukaan erityishyvät eväät omien mielihalujesi mukaisesti.
  • Inspiroidu. Katso ympärillesi, näetkö jotain mitä haluaisit kokeilla? Oletko kuullut vinkkejä tutuilta? Tarkkaile ja kuuntele uteliaasti ympäristöäsi.
  • Määritä itse omat tarpeesi. Haluatko lukea pari tuntia rauhassa kirjaa vai käydä itseksesi viikon vaelluksella? Millaista tilaa tarvitset?
  • Anna itsesi tylsistyä. Älä säikähdä joutilaisuutta, sillä yleensä joutilaisuus antaa tilaa oivalluksille. Monet ovat tottuneet olemaan jatkuvasti hyödyksi tai saatavilla, siitä voi olla vaikea irrottautua.
  • Ole rohkea. Esimerkiksi ravintolassa syöminen yksin on monelle haastavaa ennen kaikkea sosiaalisten odotusten vuoksi. Loppupeleissä muut keskittyvät kuitenkin vain omaan tekemiseensä. Rima kokeilla uutta laskee joka ikinen kerta, kun olet päässyt ensimmäisen jännityksen tunteen yli.
  • Jokainen kerta on erilainen. Tunnista, että yksinolo ei välttämättä aina tunnu hyvältä tai siltä, mitä olisi toivonut. Yksinolon harjoittelu on myös erilaisten tunteiden kohtaamista.
 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi