Yksi keino lisätä hyvinvointia
Tanssi-liiketerapia on psykoterapeuttista keho- ja liiketyöskentelyä, jossa improvisoidusta liikkeestä opetellaan tunnistamaan mielen sisältöä.
Esittelykierros. Näytä toisille nimesi alkukirjain kehollasi!
– Miten kiemurrellaan J-kirjain? Käsillä, jaloilla, päällä… ehkä tarvitaan myös pieni kumarrus?
Kuusi naista piirissä. Kukin vuorollaan tanssii, keinuu, piirtää ilmaan.
Muut vastaavat toistamalla liikkeen. Vähän ujostuttaa.
Jännitys helpottaa hieman, kun asetumme lepoasentoon lattialle. Kroppa skannataan rennoksi jalkapohjista päälakeen ja hengitellään rauhallisesti. ”Juurruttaudutaan maahan” ohjaajan tasaisen puheen tahtiin.
Sitten mielikuvissa maastokävelemään. Ajatuksen voimalla parketti muuttuu rosoiseksi kallioksi, viileäksi metsäpoluksi tai kuumaksi rantahiekaksi. Minun jalkojeni alla rapisevat syksyn lehdet; vieruskaveri työntää ehkä varpaansa kosteaan ruohikkoon.
Harjoituksen jälkeen saan kertoa parilleni, mihin kuvittelin itseni, miksi juuri sinne, millaisia muistoja heräsi ja miltä tuntui.
– Hassua, me olemme molemmat käväisseet omilla tutuilla kulmilla. Tunnemme hyvin toinen toisemme mielipaikan ja elämystä on helppo jakaa.
Tanssi-liikeosuus vaihtuu kirjoittamiseen. Kynät suihkivat paperilla, kun saamme suoltaa esiin ajatukset, joita ohjaajan antama virikesana mieleemme nostaa. Ei kaivata kirjoitustaitoa eikä järkeilyä. Ajatus saa lentää.
– Nyt alkaa jo tuntua mukavalta. Kasvot ympärillä näyttävät tutummilta ja puhehalut heräävät.
Lopuksi taas liikkeelle. Tanssimme piirissä, keksimme vuorotellen liikesarjan, jota toiset jäljittelevät kehollaan.
Enää en tunne itseäni ihan yhtä jäykäksi ja noloksi kuin alussa.
Mielikuvittelu ja kirjoittaminen taisivat loppujen lopuksi vapauttaa liikkeen? Jollain toisella saattoi käydä toisin päin: liike vapautti sanat?
Liike ja sana työvälineinä
Tanssi-liiketerapia on psykoterapeuttista keho- ja liiketyöskentelyä, jossa improvisoidusta liikkeestä opetellaan tunnistamaan mielen sisältöä. Kirjallisuusterapiassa itsetuntemusta ja hyvinvointia kehitetään lukemalla ja kirjoittamalla.
Yhdistämällä menetelmät henkistä kasvua ja mielenterveyttä voidaan vahvistaa kokonaisvaltaisemmin ja tasapainoisemmin. Toistaiseksi terapia ei ole Kela-korvauksen piirissä.
– Tanssi- ja liiketerapian ja kirjallisuusterapialla lisätään luovuutta ja rohkeutta, kertoo Helena Hietaniemi, jonka keinoja ovat tanssi- ja liiketerapeuttiset menetelmät. Hän ohjaa ryhmiä yhdessä kirjallisuusterapeutti Silja Mäen kanssa.
Lisätietoja tanssi- ja liiketerapiasta ja kirjallisuusterapiasta:
Helena Hietaniemi helena.hietaniemi@kolumbus.fi ja silja.maki@saunalahti.fi