Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Aivopähkinöitä kotiin ja etätoimistolle

Aivopähkinöitä kotiin ja etätoimistolle

Olemme tällä hetkellä tilanteessa, jossa olemme joutuneet opettelemaan uusia asioita ja uusia rutiineja koronakaranteenissa ja etätöiden merkeissä. Tämä vaikuttaa myös aivoihimme ja mielialaan. Tarvitsemme välillä irtaantumista arjen rutiineista ja aivojen tuuletusta päivien lomassa.

Emmiina Vertanen
Julkaistu 24.4.2020
Päivitetty 27.4.2020
Kuva: Anna Kara

Apetta aivoille – aivopähkinöistä ruokaohjeisiin -kirjasta löytyy erinomaisia helppoja ja vähän haastavampia aivopulmailutehtäviä ja mikä parasta, jokaiseen tehtävään liittyy ruokaohje. Ohjeen saa, kun on ensin ratkaissut tehtävän. Kätevää, eikö totta! Enää ei tarvitse miettiä, mitähän välipalaa tai ruokaa tänään tai lähipäivinä laittaisin.

Kokeilin muutamaa ohjetta. Lähdin liikkeelle heti ensimmäisestä, Kirotusvirheet-tehtävästä. Ohjeen kuva oli niin houkuttelevan näköinen. Mutta tehtävä ei ollutkaan ihan helppo. Tehtävänä oli etsiä kirjoitusvirheet lyhyestä tekstistä. Luin tekstiä läpi monta kertaa. Pikkuhiljaa alkoi vihjeet löytyä ja puuttuvan sanan sai näin ratkaistua. Yllätti, miten haastava tehtävä olikaan. Varmasti hyvää jumppaa aivoille ja omalle keskittymiselle. Tätä mantelista tuorepuuroa teen joku päivä aamupalaksi.

Tehtävistä ruokaohjeisiin

Seuraavaksi etsin kirjasta ohjeen lounaaksi. Oi kuinka tekeekin mieli pehmeää kasvissosekeittoa! Tähän liittyi Valokuvamuisti-niminen tehtävä. En kuitenkaan lukenut reseptin ohjetta etukäteen, etten voi päätellä tehtävästä, mitkä olisivat oikeat vastaukset, vaan palasin heti edelliselle sivulle ja tein tehtävän. Tehtävänä oli painaa mieleen mitä kaikkea kuvassa oli. Katsoin kuvaa hetken aikaa ja siirryin ohjeen pariin. Tämä oli helpompi kuin ensimmäinen tehtävä. Hienoa! Nyt on lounaalle ohje valmiina. Löytyisiköhän kirjasta vielä joku jälkiruoka – katsotaanpa.

Löytyi. Mustikkakupit kuulostavat hyviltä. Taitaakin löytyä vielä mustikoita pakkasesta, saan ne myös hyötykäyttöön. Tämä Mitä seuraavaksi? -tehtävä olikin päättelytehtävä kellonajoista. Tämän sain nopeasti ratkaistua ja pääsin pian leipomaan.

Läsnäoloharjoitus leipoen

Vielä iltapalalle ajattelin leipoa rouhesämpylöitä. Siinä tehtävänä olikin tietoinen läsnäolo, tarkoituksena pysähtyä leipomaan, tunnustella miltä taikina tuntuu ja tuoksuu. Mikä onkaan ihanampaa kuin tuoreen sämpylän tuoksu uunista. Tämä oli mukava ja hyvä lopetus hektisen päivän päätteeksi. Seuraavaksi otan sämpylät pois uunista, annan hetken jäähtyä, levite sulaa hieman lämpöisen leivän päälle. Laitan myös salaattia, juustoa, tomaattia ja kurkkua. Keitän vielä iltateen siihen kaveriksi. Nautin.

Lähde sinäkin rohkeasti tekemään tehtäviä ja kokeilemaan uusia reseptejä!

Apetta Aivoille – aivopähkinöistä ruokaohjeisiin -kirjan on koonnut Keski-Suomen Muistiyhdistyksen ja Keski-Suomen Sydänpiirin yhteinen Apetta aivoille – avaimia aivoterveyteen -hanke. Kirja on tilattavissa Keski-Suomen Sydänpiirin toimistolta toimisto.keski-suomi@sydan.fi tai puh 045 108 9331. Kirjan hinta on 18,90€ + postikulut. Kirjoja on rajoitettu määrä. Kirja on ladattavissa sähköisenä versiona Keski-Suomen Sydänpiirin sekä Ryhmärengin nettisivuilta.

 

Lue myös Vinkkejä syömiseen etätyön ja opiskelun lomassa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi